Actualizat noiembrie 22nd, 2024 1:19 PM
feb. 02, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1449 vizualizari
Starea de deteriorare vizibilă (cu ajutorul vremii, dar și cu cel al trecerii timpului, de la Moara Emilia din oradea este amplificată de o evidentă intervenție a mâinilor omului. Sau / și a utilajelor cu care se poate lucra la demolarea unui edificiu.
Cei care se plimbă în această perioadă în zona străzilor Mihai Viteazul / Mihail Kogălniceanu nu au acces pe o parte a trotuarului din fața Morii Emilia. Motivul este trecut cu alb pe gardul (încă existent al) imobilului de la intersecția celor două străzi din zona centrală a orașului: „Se lucrează”, respectiv „Se demolează”. E posibil ca această a doua atenționare (foto) să nu fie oficială, pe gard neapărând niciun panou regulamentar de șantier cu autorizațiile necesare din partea Primăriei Oradea, dar nu trece neobservat faptul că, în partea dinspre str. Kogălniceau, în loc de rămășița de acoperiș din tablă nu prea mai este mare lucru. Aruncând o privire în sus, pare evident că Moara Emilia e sortită demolării.
Clădirea datează din 1884 și a reajuns în atenția celor care militează pentru salvarea patrimoniului vechi al urbei în 2011, când Asociația Tinerilor Maghiari din Ardeal, prin vocea lui Csomortanyi Istvan, a tras un prim semnal de alarmă public în privința pericolului care paște imobilul. Atunci (link), era scos în evidență mai ales faptul că proprietarul lasă clădirea în paragină, favorizând demolarea naturală a acesteia cu ajutorul țiganilor care au „împrumutat” deja de acolo părți ce puteau fi valorificate (la fier vechi) sau refolosite (arse ca lemn de foc). Imobilul, așa cum s-a arătat în presă la acea vreme, este al omului de afaceri Ovidiu Copil, consilier județean social-democrat. Problema cu clădirea este că nu face parte din categoria monumentelor istorice, deși, spun apărătorii patrimoniului orădean, ar trebui să fie inclusă în această categorie.
În urmă cu aproximativ 3 ani, Fundația de Protejare a Monumentelor a pomenit de Moara „Emilia” ca fiind una dintre clădirile vechi care ar trebui salvate. Dar nu a intervenit nicio schimbare în statutul construcției. Deci, teoretic, nimic nu îl poate împiedica pe proprietar să procedeze așa cum consideră de cuviință. Mai ales că, având în vedere că nici Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (având acum sediul la Oradea!) nu s-a arătat doritoare să claseze imobilul. Sau, cel puțin, nu a fost comunicat nimic în acest sens opiniei publice, air Moara Emilia nu apare pe lista monumentelor (link) din municipiul reședință de județ.
httpvhd://youtu.be/b7lLC4jXMNU
Recomandarea bihorstiri.ro: faceți poze cu Moara Emilia, până mai aveți ce imortaliza!
aug. 11, 2017 0
mart. 02, 2017 0
feb. 13, 2017 0
ian. 26, 2017 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 21, 2024 0