Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 22, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1640 vizualizari
Bihorul a fost vizitat, azi, de Ambasadorul unei țări care are deja investiții serioase în Municiul Oradea. Este vorba despre Im Hantaek (în foto, flancat de viceprimarul Mălan și președintele Popa), cel care reprezintă Coreea de Sud, venirea fiind rezultatul unei invitații adresate încă din vară de deputatul Ioan Cupșa, președintele grupului de prietenie România – Coreea de Sud din Parlamentul României. Importanța relației cu această țară asiatică este crucială pentru economia județului nostru.
Prezent la discuțiile din această dimineață, președintele Consiliului Județean Bihor, Cornel Popa, a declarat că există 22 de firme sud coreene înregistrate aici, dintre care 17 sunt active. Acestea au un capital social total de 17 milioane de euro. În Oradea, companiile din Coreea de Sud derulează deja investiții de peste 50 milioane de euro, dând de lucru la sute de oameni. În absența primarului Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan a fost cel care a avut ocazia să-i prezinte ambasadorului strategia de dezvoltare a Municipiului Oradea.
Ca principal artizan al vizitei lui Im Hantaek, deputatul Cupșa spune că Coreea de Sud este „singurul partener strategic din Asia al României”, relațiile politice și economice dintre cele două state fiind excelente. De altfel, Bihorul (Oradea) se află pe locul 3 (după București și Mangalia) în ceea ce privește amploarea investițiilor făcute de coreeni în țara noastră. Parlamentarul liberal a profitat de ocazie pentru a le spune jurnaliștilor că, în 2012, valoarea schimburilor comerciale între România și Coreea de Sud s-a ridicat la aproximativ un miliard de dolari. Jumătate din această sumă o reprezintă investițiile asiaticilor pe plaiurile mioritice.
Referitor la apetitul investitorilor din Coreea de Sud de a se implanta în Bihor (și mai ales la Oradea), Ioan Cupșa crede că acest lucru se datorează în special deschiderii pe care autoritățile locale o au față de oamenii de afaceri. Aceștia au găsit mereu „uși deschise la noi”, a spus fostul consilier local, precizând că bihorenii îi primesc cu drag printre ei și pe cetățenii coreeni care ajung pe la noi prin intermediul investițiilor. Președintele CJ, Cornel Popa i-a reamintit ambasadorului că Bihorul este un județ cu potențial mare de dezvoltare și că, pe lângă domeniile deja consacrate (electronică, electrotehnică, mase plastice, industrie ușoară), investitorii coreeni sunt bineveniți să se implice și în dezvoltarea turismului.
În același timp, Popa spune că s-a luat act și de unel „plângeri” pe care reprezentanții Coreei de Sud le-au făcut pe linie de fiscalitate. Rugat să fie mai clar, președintele CJ a declarat pentru bihorstiri.ro că, așa cum se știe, este vorba despre chestiuni legate de nivelul de fiscalitate și de stabilitatea sistemului. „Trebuie să fim conștienți că dezghețarea economică ne va scoate din criză”, afirmă Cornel Popa, menționând că est datoria lui și a aleșilor să transmită mai departe, spre Guvern doleanțele și remarcile investitorilor și ale potențialilor investitori.
Ambasadorul Im Hantaek spune că vizita de la Oradea nu face altceva decât să consolideze relațiile bune deja existente de ani de zile între cele două părți. Oaspeții au vorbit cu gazdele lor și despre posibile noi investiții, asta și în contextul în care ar urma ca relațiile bilaterale să fie duse la un nou nivel. Diplomatul asiatic susține că, dacă partea economică funcționează bine, ar mai fi de lucru la înțelegerea culturii coreene de către bihoreni și vice versa. În acest sens, nu sunt excluse diverse manifestări culturale prin care mai ales orădenii să cunoască mai îndeaproape tradițiile și obiceiurile coreenilor. Astfel, comunitatea de aici a coreenilor va putea fi și ea implicată și va avea ocazia să iasă în față. Poate chiar în cadrul ediției din 2014 a Toamnei Orădene (potrivit viceprimarului Mălan).
Doar că ar mai fi o problemă (importantă) de rezolvat. Una care ar ajuta mai mult și atragerea de investitori străini, nu doar din Asia. Potrivit ambasadorului Im Hantaek, este nevoie ca și la Oradea să funcționeze școli de calitate cu specific internațional. Ar fi niște instituții de învățământ la care ar putea umbla copiii investitorilor și al altor străini care se mută pentru o anumită perioadă la Oradea. Întrebat de reporterul bihorstiri.ro, diplomatul din Coreea de Sud a declarat că județul nostru și principalul municipiu ar fi și mai atractive pentru oamenii de afaceri din depărtări dacă aceștia ar ști că, venind aici împreună cu familiile lor, copiii vor avea parte de Educație de calitate. Referitor la acest subiect, viceprimarul Mircea Mălan spune că s-au făcut deja anumiți pași pentru mai buna integrare a copiilor investitorilor coreeni care lucrează la Oradea, prin înscrierea lor la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”. De asemenea, se pare că și reprezentanții Coreei de Sud și ai mediului de afaceri de acolo susțin necesitatea corelării Învățământului cu cerințele reale de pe piața muncii.
[nggallery id=2021]
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 18, 2024 0
nov. 17, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0