Actualizat decembrie 26th, 2024 10:56 PM
nov. 04, 2013 Andrei Şandor Politică 0 2053 vizualizari
Filiala bihoreană a Partidului Mișcarea Populară (PMP) Bihor bate conductele termiei orădenă până acestea mai sunt calde. Președintele interimar Mircea Matei (foto) a prezentat azi (4 noiembrie) într-o conferință de presă ceea ce consideră el că a stat la baza intrării în insolvență a Electrocentrale Oradea SA. Pe scurt, nimic nu a fost întâmplător, ci mai degrabă o decizie politică, gândită din timp și care merge mână în mână cu tergiversarea derulării proiectului pe POS Mediu, prin care la Oradea ar urma să se construiască o nouă centrală cu turbină pe gaz. Trecând rapid peste amănuntul cum că firma de insolvență „Transilvania” (care se ocupă de dosarul CET) ar avea legături apropiate cu Casa de Avocatură „Șova și Asociații” (n.b.: a actualului ministru pesedist Dan Șova), Mircea Matei este convins că Municipalitatea a orchestrat o acțiune demnă de un scenariu de corupție.
S-a dorit insolvența și se trage voit de timp cu turbina
Totul pornește, spune liderul PMP Bihor, de la însăși licitația pentru turbina pe gaz, al cărei caiet de sarcini a fost modificat de nenumărate ori după publicarea pe SEAP. „Oamenii de la Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională au dat 28 de erate la documentație”, spune Matei. De asemenea, fostul șef al ANRSC (căruia i s-a pus mereu în cârcă situația CET) a dezvăluit azi că, în mod misterios, cu câteva zile înainte de termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru turbină, o firmă aparent interesată a cerut lămuriri suplimentare de la Primăria Oradea, cu privire la tipul de gaz pe care se dorește funcționeare. După care, aceeași firmă (având și o relație directă cu proiectantul lucrării de la Oradea, fiind și consultant pe POS Mediu alături de cunoscuta Jaspers) a contestat licitația și a generat astfel o nouă amânare. La solicitarea bihorstiri.ro, Primăria a confirmat prin Biroul de Presă că au fost cerute lămuriri privind „compoziția exactă a gazului” ce urmează să fie folosit pentru turbine. Din informațiile noastre, firma cu pricina este Romelectro SA, despre care presa de specialitate a scris de-a lungul timpului că ar fi avut legături strânse cu mediul politic (PSD și PC). Potrivit Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, în acest dosar s-a decis „suspendarea procedurii de atribuire, până la soluţionarea pe fond a contestaţiei”.
Mai interesant pare să fie faptul că, în opinia lui Mircea Matei – care se bazează pe informații din surse credibile -, chiar și această contestare și amânarea rezultată fac parte dintr-un plan aparent diabolic al Primăriei Oradea. Ar fi vorba despre dorința decidenților ca timpul să treacă și ca procedurile de licitație-analiză de oferte-desemnare câștigător-fabricare turbină să nu poată avea loc în termenii temporali impuși de finanțator. Scopul: „Ni se va servi ca motivație faptul că suntem într-o mare întârziere și, prin urmare, trebuie să cumpărăm în extremă urgență o anumită turbină”, spune președintele PMP Bihor. Iar turbina cu pricina, susține Matei, există deja, în Germania, la Augsburg. Deci totul pare o imensă lucrătură în valoare câteva zeci de milioane de euro.
Nu rezolvă prețul căldurii!
Considerând că principala problemă a Oradiei nu sunt parcurile și locurile de parcare, ci cea a încălzirii locuințelor, liderul PMP Bihor atrage atenția că implementarea proiectului POS Mediu „nu rezolvă prețul gigacaloriei”, ci doar problemele de mediu. Așa cum a mai făcut și în trecut, Mircea Matei a criticat iar decizia (politică) a Municipalității orădene de a merge pe varianta gazului, în condițiile în care asemenea proiecte pe fonduri europene mai sunt în derulare în țara noastră și pe cărbune. De fapt, Oradea este singurul oraș care a ales gazul.
Datoriile CET, făcute în epoca Bolojan
Tot politică este considerată și decizia Primăriei de a trimite Electrocentrale Oradea spre insolvență. Mircea Matei a reluat datele oferite acum două săptămâni de colegul său, Marton Attila, arătând că administrația Bolojan nu are ce să invoce „greaua moștenire” căci anul 2007 a fost încheiat cu profit de societatea de termoficare de pe Șoseaua Borșului. Altfel spus, minusul de aproximativ 100 milioane de dolari care apare acum în dreptul Electrocentrale Oradea s-a adunat în perioada 2008 – 2013. Pe vremea primarului Ilie Bolojan, cel arătat cu degetul și pentru hotărârea ca Municipalitatea să nu suporte pierderile.
Primăria țepuiește Transgex
„Potrivit prevederilor legale, Consiliul Local poate să suporte pierderile societății din excedentul bugetar”, a declarat azi Mircea Matei. Oradea, se știe, are anual excedent, dar niciodată nu s-a întâmplat ca acei bani să fie utilizați la stingerea datoriilor Electrocentrale SA. Fostul consilier local democrat-liberal a mai arătat luni că, în mod halucinant, administrația locală datorează bani și firmei Transgex, care vinde gigacaloria la vreo 60 lei, dar ea fiind facturată tot cu 256 lei către populație. „Dacă nu CET, atunci Primăria ar trebui să plătească, însă aceasta refuză să o facă”, a precizat Mircea Matei descriind comportamentul Municipalității ca fiind unul de „țepar”.
httpvhd://youtu.be/JuhmiLyWgD0
Mai întâi respect legea, apoi sunt orădean!
Sătul să i se tot reproșeze căderea CET Oradea, Mircea Matei a mai expus o dată, pe scurt, saga perioadei în care a fost președinte al ANRSC. Postura din care, în iarna 2011/2012, a trimis de mai multe ori la Oradea echipe de control care au constatat nereguli în activitatea Electrocentrale SA (ex.: întreruperi nejustificate în furnizarea apei calde/încălzirii, prețuri multiple ale gigacaloriei etc.). Actualul lider al PMP Bihor menționează că în urma verificărilor dispuse de el, Electrocentrale Oradea SA nu a avut niciodată de plătit amenzi, ci ar fi avut doar să se conformeze unor măsuri dispuse. Ceea ce, spune Matei, nu s-a întâmplat. Dacă se făcea ceea ce au solicitat specialiștii de la ANRSC, CET Oradea nu ajungea în situația de acum, crede politicianul. De asemenea, acesta subliniază din nou că dispoziția de retragere a licenței Electrocentrale Oradea SA (pe distribuție și transport a agentului termic) a fost dată și semnată la final de iunie 2012 de urmașul său, Doru Ciocan. Un social-democrat aflat în alianță de guvernare cu PNL, partidul care dictează cam tot ce se întâmplă în oraș în ultimii 5 ani.
dec. 26, 2024 0
dec. 24, 2024 0
dec. 24, 2024 0
dec. 23, 2024 0
dec. 09, 2024 0
dec. 02, 2024 0
dec. 01, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!