Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 30, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1496 vizualizari
Șeful Prefecturii Bihor, Claudiu Pop, are un mesaj pentru investitorii străini care operează în județul nostru, indiferent de cât de mari și de tari sunt, existând în mod clar indicii cum că aceștia ar recurge la asemenea metode: „Muncitorii au drepturi, iar acestea trebuie să fie respectate de toți angajatorii!”. Mesajul trebuie preluat de Marius Rotar, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, și dat mai departe. Desigur nu cu un ton războinic, dar destul de ferm pentru ca străinii care crează aici locuri de muncă să aibă în vedere faptul că „n-au venit într-o țară fără stăpân”.
Intervenția pe această temă a prefectului Pop a avut loc la finalul unei prezentări făcute de Rotar în cadrul Colegiului Prefectural de azi, 30 octombrie. Subiectul principal detaliat a fost cel legat de măsurile luate de ITM pentru combaterea muncii la negru. Inspectorul-șef de la Muncă a revenit din nou la ideea că o principală preocupare a sa este conștientizarea angajatorilor și angajaților că munca fără forme legale, dincolo de a fi contrartă legilor din România și din Uniunea Europeană, este și un pericol fizic. Mai ales pentru angajații care, nefiind acoperiți din acest punct de vedere, rămân inclusiv fără asigurare medicală. Marius Rotar a recunoscut în fața Colegiului Prefectural că, deși au fost derulate mai puține controale în primele 9 luni ale anului curent (decât în anii trecuți), inspectorii de teren au descoperit mai multe iegalități. Foarte multe dintre acestea se referă la munca la negru, principalele domenii fiind textilele, cofetăriile, comerțul, transporturile rutiere sau salubrizarea.
„Vrem să ne apropiem de angajator, dar și de angajat”, a declarat directorul executiv al ITM Bihor, prezentând mai multe șmecherii prin care încearcă să se „scoată” unii și alții atunci când sunt prinși fără forme legale. Una dintre cele mai uzuale explicații este că, chipurile, oamenii depistați fără contracte de muncă au fost luați la firmele în cauză de numai câteva zile, angajatorul neavând încă timpul necesar pentru îndeplinirea tuturor condițiilor birocratice cerute de lege. Iar „povestea” e spusă și de angajat, și de angajator. În continuare, ITM Bihor va apăsa pedala campaniilor de conștientizare în acest sens.
În altă ordine de idei, încă sub influența dublei tragedii de pe Șoseaua Borșului (de la Stația de Epurare), prefectul Claudiu Pop i-a solicitat șefului ITM să înăsprească verificările la firmele de construcții și pe șantierele în derulare, chiar dacă se cam iese din sezon. Reamintim că doi frați, angajați de firma Keviep pentru a lucra la un șanț, au fost îngropați de vii și nu au putut fi salvați, după ce un mai de pământ s-a surpat peste ei. Potrivit celor de la ITM, acolo s-a lucrat fără respectarea celor mai elementare norme de siguranță.
nov. 19, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0