Actualizat februarie 4th, 2025 7:12 PM
oct. 29, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1348 vizualizari
În principiu, părinții bihoreni pot sta liniștiți. Dacă zona noastră va fi afectată de un cutremur, copiii surprinși de eveniment în timpul orelor de curs sunt în deplină siguranță. Timp de o săptămână, ei au fost parte a unui exerciţiu naţional de pregătire în caz de seism. Asta ne transmite Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), care informează că în Bihor au avut loc „o serie de exerciţii de simulare”. Potrivit datelor cuprinse într-un comunicat de presă emis de instituția menționată, „în cadrul acestor exerciţii de simulare au fost incluse o etapă de pregătire teoretică, două exerciţii practice de simulare şi o etapă de evaluare”. Ca mod de implementare a proiectului, etapa de pregătire teoretică a constat în alocarea unei ore pentru comunicarea noţiunilor de bază despre cutremure şi pentru a se trece în revistă modul de comportare al elevilor, personalului didactic şi auxiliar în cazul producerii unor seisme majore. Cât despre exerciţiile practice de simulare, ele, susțin reprezentanții ISJ, „s-au desfăşurat pe parcursul a două zile şi au constat în simularea comportamentului în caz de seism, timp de 30 de secunde, respectând regulile învăţate”. În final a fost scris un raport de informare la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ din judeţ, documentul rezultat ajungând la Inspectoratul Şcolar Bihor. Ulterior, un raport final întocmit de ISJ va fi transmis Inspectoratului pentru de Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor.
După cum observați, în acest text apar de multe ori ghilimele și cuvinte/expresii ce ascund un oarecare dubiu cu privire la acțiunile de protejare a copiilor din școli în caz de cutremur. Desigur, comunicatul ISJ este unul corect, așa cum emite, de regulă, fiecare instituție care trebuie să bifeze o asemenea acțiune și care consideră că, astfel, a informat populația. Însă, pe lângă unele surse subiective, mai multe persoane (cadre didactice și elevi de diferite vârste și de la diferite școli din Municipiul Oradea) ne-au semnalat superficialitatea cu care aceste așa zise instruiri s-au derulat. E departe metoda aceea văzută în filmele americane, prin care copiii sunt efectiv puși să se comporte ca în caz de seism, acțiunii fiindu-i alocată o alură de întâmplare reală. La noi (cel puțin în unele școli orădene), instruirea s-a cam rezumat la citirea de pe niște coli de hârtie a regulilor de urmat. După care elevii (fie ei de clasă primară sau gimnazială) au fost puși să semneze o hârtie prin care atestă că au luat la cunoștință cele „predate”.
În aceste condiții, nu ne rămâne decât să sperăm că zona noastră va continua să rămână calmă din punct de vedere seismologic și că elevii de aici nu vor fi niciodată nevoiți să pună în aplicare ceea cele „instruite”.
feb. 04, 2025 0
feb. 04, 2025 0
ian. 31, 2025 0
ian. 31, 2025 0
feb. 04, 2025 0
feb. 04, 2025 0
feb. 04, 2025 0
feb. 04, 2025 0