Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 24, 2013 Andrei Şandor Politică 0 1356 vizualizari
Inițiator al unui proiect (respins) de modificare a Legii Petrolului, senatorul bihorean Găvrilă Ghilea (foto) nu privește cu ochi buni modul în care autoritățile centrale și locale se comportă cu cetățenii din localitățile în care urmează să se facă lucrări de prospecțiune în vederea descoperirii de zăcăminte de hidrocarburi. De teama posibilității ca firmele care au concesionat suprafețele scoase la mezat de Guvernul României să apeleze la metoda controversată a fracturării hidraulice, Ghilea a readus azi în discuție situația de la Pungești, pe care o vede repetându-se și în Bihor.
Liderul filialei județene a PDL reamintește că activitățile petroliere ale companiei canadiene care a concesionat locul au fost preluate de o companie sârbă (NIS Petrol), despre care se știe că e „subsidiară unui mare concern rusesc” (Gazprom) și că o firmă ungurească este cea care a fost însărcinată cu operațiunile de prospectare seismică. Doar că, precum în Vaslui, și în comuna Sârbi, oamenii s-au trezit cu utilaje printre tarlalele lor, „declanșând o veritabilă campanie de plantare a unui lan de traductori seismici care a stârnit nemulțumirea proprietarilor de terenuri”. Senatorul Ghilea reclamă că cetățenii afectați „nu au fost tratați de către autorități cu mai multe informații despre natura cercetărilor care urmează să fie efectuate” și că „nu li s-a comunicat nimic oficial despre riscurile colaterale care pot interveni, despre durata lucrărilor de prospecțiune și, desigur, despre modalitățile de justă despăgubire în cazul în care se vor înregistra prejudicii. În aceste circumstanțe, un conflict între localnici și investitori poate izbucni oricând”.
Având în vedere această situație, parlamentarul democrat-liberal nu s-ar mira „dacă locuitorii vor proceda ca strămoșii lor, în urmă cu sute de ani, pe vremea invaziilor tătare, punând mâna pe furci și topoare pentru a-și apăra proprietățile agricole din mărginimea sătucului lor”. Găvrilă Ghilea nu pare să aibă niciun dubiu cu privire la faptul că, și în Bihor, dacă vor fi descoperite resurse de gaze de șist, avizele de explorare vor fi completate cu cele de exploatare, principala îngrijorare legată de subiect fiind că va fi utilizată fracturarea hidraulică. „Pentru a preveni unele situații conflictuale, vom solicita aleșilor noștri locali ca în comunele amplasate pe raza celor 4 perimetre de explorare din Bihor (Tria, Tulca, Voivozi, Băile Felix) să inițieze, să promoveze și să susțină interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul administrativ al tuturor localităților aparținătoare”, a declarat joi senatorul Ghilea. Demnitarul arată că un asemenea demers are deja și girul Parlamentului European, care „recomandă studii privind impactul de mediu și consultarea populației înaintea demarării oricăror operațiuni de explorare și exploatare a gazelor de șist”.
nov. 19, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 04, 2024 0