Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
oct. 20, 2013 Andrei Şandor Administrație 0 1438 vizualizari
De luni, 21 octombrie, Administrația Socială Comunitară Oradea (ASCO) demarează acţiunea de distribuire a formularelor de cereri şi declaraţii pe propria răspundere pentru acordarea ajutoarelor de încălzire a locuinţei pentru sezonul rece 2013 – 2014. Sprijinul financiar este valabil în perioada noiembrie – martie.
Eligibili pentru acordarea acestor bani sunt orădenii cu venit net mediu lunar pe membru de familie de până la 786 lei (în cazul familiilor) şi până la 1.082 lei (în cazul persoanei singure). Pentru consumatorii care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie electrică, gaze naturale ori combustibili solizi sau petrolieri, ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie / persoană singură este mai mic de 615 lei. Printre noutățile legislative care guvernează acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuințelor pe timp de iarnă se numără și ancheta socială ca mijloc de verificare a îndeplinirii de către solicitanţi a condiţiilor de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, în situaţiile care nu pot fi determinate cu exactitate pe baza documentelor justificative prezentate. Potrivit ASCO, ancheta socială va fi obligatorie pentru solicitarea ajutorului de încălzire cu energie electrică pentru a evita acordarea de ajutoare pentru mai multe sisteme de încălzire utilizate în aceeaşi gospodărie sau pentru evitarea renunţării la un sistem de încălzire deja utilizat, disponibil şi pentru care au fost acordate ajutoare în sezoanele reci anterioare. De menționat aici că acei cetățeni care solicită ajutor pentru plata facturii de curent electric trebuie să dovedească că nu sunt legați de sistemul centralizat încălzire. În același timp, pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri se propune plata acestora la începutul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului, respectiv aceeaşi procedură ca şi în cazul beneficiarilor de ajutor social în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat.
Din start, există mai multe categorii de orădeni care nu pot depune solicitări. Asta dacă au bunori imobile gen clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu şi a anexelor gospodăreşti, terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă şi alte terenuri intravilane care depăşesc 1.000 m2 în zona urbană şi 2.000 m2 în zona rurală sau anumite bunuri mobile în stare de funcționare. Este vorba, de exemplu, despre mașină/mașini şi/sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani (cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum şi pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile). De asemenea, cetățenii care au în posesie mai mult de un autoturism/motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani nu pot beneficia de ajutor termic. Nici posesorii de autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze, șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, utilaje agricole sau utilaje de prelucrare agricolă sau de prelucrat lemnul nu pot primi bani de la stat pentru încălzirea locuinței. Totodată, persoanele cu depozite bancare în valoare de peste 3.000 lei sunt și ele excluse de la ajutorul financiar pe timp de iarnă. O altă categorie care nu are dreptul la sprijinul bănesc din partea statului în sezonul rece este cea a prorpetarilor de suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.
Accesați acest link pentru mai multe detalii despre acordarea sprijinului financiar pentru încălzirea locuințelor.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 22, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 19, 2024 0