Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 12, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 2478 vizualizari
Pe o vreme cu nu a mai fost demult în 12 octombrie, conducerea orașului a sărbătorit azi Ziua Oradiei, moment de multiplă însemnătate în anul 2013. Pe lângă clasicele puncte din trecutul urbei, legate de această zi (semnarea Declarației de autodeterminare din casa avocatului Aurel Lazăr în 1918, respectiv reinstaurarea administrației românești în oraș spre finalul celui de-al doilea Război Mondial), de data asta semnificația zilei se leagă și de împlinirea a 900 de ani de la prima atestare documentară.
Fără ca sala mare a Primăriei Oradea să fie umplută ochi, ca în anii trecuți (și mai ales în ani și în perioade electorale), Municipalitatea s-a ridicat la înălțimea momentului și a organizat în condiții foarte decente ședința festivă a Consiliului Local. Întrunire de la care au lipsit o serie de aleși ai orădenilor, dar și parlamentari și șefi de instituții. Singurii demnitari care au onorat cu prezența ședința de sâmbătă au fost liberalii Florica Cherecheș și Ioan Cupșa. De asemenea, am remarcat absența în masă a consilierilor de la UDMR, doar Ritli Ladislau jr. asistând la evenimentul de azi. În schimb, a venit să asiste la ședința festivă fostul primar interimar, Mihai Groza. Principalii invitați ai Primăriei, istoricii Sorin Șipoș și Ion Zainea de la Universitatea din Oradea au fost principalii vorbitori. Aceștia și-au împărțit subiectul semnificației zilei: unul s-a oprit la întemeiearea orașului, iar celălalt a evocat momentul din casa lui Aurel Lazăr.
Universitarul Șipoș a amintit de principalele documente de la începuturile orașului, în care apar date despre zona aceasta geografică și despre Oradea (Gesta Hungarorum a lui Anonimus și Diploma Abației Zobor, din 1113). Acest din urmă document este cel la care ne raportăm în acest an, când sărbătorim cei 900 de ani de la prima atestare documentară. În fața câtorva zeci de invitați, profesorul de la Universitatea din Oradea s-a oprit și la chestiunile legate de întemeierea Oradiei, întrebând retoric dacă acest merit îl are Sfântul Scaun, diversele ordine călugărești sau Sfântul Rege Ladislau. După studierea unei biblioteci de documente istoricul orădean crede că știe răspunsul și consideră că nașterea efectivă a acestui oraș se datorează mai degrabă legăturilor cu Sfântul Scaun, iar legenda Regelui Ladislau s-ar fi născut, practic, prin aducerea la Oradea a moaștelor acestuia. Cât despre prezența românească în acest oraș, se pare că o primă mențiune concretă cu privire la ei apare în 1204, într-o scrisoare pe care Papa Inocențiu al III-lea a trimis-o Episcopului Simion de Oradea, în care își manifestă îngrijorarea cu privire la ruinarea anumitor biserici. Sorin Șipoș a subliniat continuitatea românească de aici menționând că Oradea a fost mereu creștin și multietnic.
Celălalt vorbitor de specialitate, Ion Zainea, a readus în actualitate momentul 12 octombrie 1918, când în casa avocatului Aurel Lazăr a fost conceput și semnat actul pe care urma ca Alexandru Vaida Voievod să îi citească în Parlamentul de la Budapesta. Documentul prin care românii din Ardeal și-au cerut dreptul la autodeterminare și care a devenit un imbold extraordinar pentru momentul 1 decembrie 1918. Conform universitarului Zainea, gestul lui Lazăr de a găzdui în propria sa casă adunarea Comitetului Executiv al Partidului Național Român a fost unul de mare curaj.
[nggallery id=1931]
Gazda de azi a tuturor celor din sala mare, primarul Ilie Bolojan, nu a surprins: a avut un discurs scurt și la obiect, prin care s-a înclinat în fața celor din trecut care au contribuit la dezvoltarea Oradiei. „Mă gândesc la vremurile în care trăia și activa Emanuil Gojdu, la anii în care Ady Endre își scria poeziile în orașul nostru, la primarul Rimler Karoly căruia îi datorăm centrul istoric și la avocatul Aurel Lazăr”, a declarant edilul-șef. De asemenea, Bolojan s-a arătat încrezător că acei orădeni care vor celebra 1000 de ani de atestare documentară vor fi mândri de orașul lor. Primarul nu a uitat să adreseze mulțumiri tuturor celor cu care colaborează în interesul urbei, precum și orădenilor, „tuturor bunilor cetățeni” ai orașului.
[nggallery id=1932]
De la ședința festivă de azi a Consiliului Local, oficialități, invitați și alți curioși au avut parte de o demonstrație de tir cu arcul pe platoul dintre Primărie și Biserica Sf. Ladislau. De acolo, cu toții au mers în Parcul 1 Decembrie pentru ceremonia de la statuia Ostașului Român unde, după un Te Deum, un scurt discurs al primarului, un recital al Corului „Traian Moșoiu” și o alocuțiune din partea colonelului (r) Grigore Bartoș, s-a procedat la depunerea de coronae și jerbe. De data asta, a fost plină aleea din parc cu șefi de instituții (Prefectură, Consiliu Județean, deconcentrate etc) și partied politice (USL, PDL, PRM și Mișcarea Populară). Ceremoniile nu s-au încheiat, însă, cu defilarea Gărzii de Onoare: alaiul s-a deplasat la Casa Memorială „Aurel Lazăr” și de acolo la statuia de pe corso a avocatului. În ambele locuri, toți cei prezenți au depus din nou coronae, jerbe și fire de flori.
[nggallery id=1930]
Reamintim că în acest weekend orădenii au la dispoziție Pacul 1 Decembrie pentru a se bucura de Ziua Orașului, dar și de ultimele ore din festivalul Toamna Orădeană. În această seară, de la ora 19:30, se poate asista și la retragere cu torțe a militarilor (pe ruta Parcul Traian – Podul Dacia – Parcul 1 Decembrie) și, de asemenea, la mai multe recitaluri pe scena de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor. Vor cânta și veteranii orădeni de la Magneton, care marchează astfel o reunire după aproape 30 de ani de despărțire. Seara se va încheia cu un show de foc de artificii. Nu lipsesc nici tarabele cu mâncare și băutură, diverse produse tradiționale și altele.
Vremea ține cu noi în această perioadă.
LA MULȚI ANI, ORADEA!
oct. 16, 2024 0
sept. 16, 2024 0
iun. 14, 2024 0
apr. 03, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0