Actualizat noiembrie 24th, 2024 10:54 PM
sept. 21, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 2924 vizualizari
Corina Mihaela Nagy, Asztalos Lilla, Felicia Fildan și Deak Magda sunt laureatele din acest an ale Premiului Mozes, instituite de bihoreanul Cseke Attila pe când ocupa funcția de ministru al Sănătății. Așa cum se știe încă de la început, prin premierea simbolică a unor persoane care și-au dedicat sau își mai dedică viața profesională pentru mai binele pacientului, fiind 24 de ore din 24 la dispoziția lui, se dorește și omagierea medicului orădean Mozes Karoly. Acesta este cunoscut peste tot ca fiind întemeietorul Școlii Sanitare (de asistenți medicali) din municipiul nostru, unitate care azi poartă numele lui Vasile Voiculescu, dar care încă și acum e pomenită drept Școala „Mozes”.
Tehnicieni-„copii” fascinați de fenomenele naturale
La manifestarea de sâmbătă (21 septembrie) din sala mare a Primăriei, organizată de Fundația Partium și Fundația pentru Sănătate, au luat parte câteva zeci de persoane, numărul lor fiind net inferior celui din primul an de decernare, 2011, când inițiatorul încă mai era ministru în funcție. În prezența viceprimarului Mircea Mălan, a medicului Foldes Adalbert (președinte al Fundației pentru Sănătate), dar și a fiului patronului spiritual al dr. Mozes Karoly, Gabor (medic și el), cele 4 persoane laureate au avut parte de laudatio și de înmânarea diplomei și a plachetei memorial-oamgiale. Potrivit dr. Foldes, ca de obicei, au fost căutați nu doar buni profesioniști recunoscuți de către cei din sistem, ci oameni care au avut de a face cu Școala Mozes de la Oradea. Mai mult, Cseke Attila a subliniat că, de data asta, s-a dorit evidențierea unei aripi aproape nevăzute, dar esențiale în actul medical și fără de care nu poate fi prescris și administrat un tratament adecvat. Este vorba despre laboranți, biochimiști și biologi. „Un savant nu e doar un tehnician, ci și un copil pus în fața unor fenomene naturale care îl fascinează”, a declarat deputatul Cseke, citând din Marie Curie, singura femeie care a luat de două ori premiul Nobel (în domenii diferite). Iar parlamentarul bihorean i-a asemănat pe laureații de azi și pe colegii lor cu acești savanți fără a căror precizie vindecarea e sub semnul întrebării.
Emoționat de premii ca atare și mai ales de modul în care Oradea păstrează memoria tatălui său, dr. Mozes Gabor a menționat în fața auditoriului de la Primărie că întemeietorul Școlii de asistente nu a fost un exemplu de urmat doar în meserie, ci și în familie. Dar iubirea de profesie s-a transmis și genetic, căci o parte însemnată a familiei Mozes a urmat carieră medicală sau adiacentă. Scuzându-se pentru româna pe care o vorbește, căci nu a mai utilizat-o de peste 30 de ani (n.b.: dar scuzele s-au dovedit mai degrabă inutile, deoarece tânărul Mozes nu a pocit deloc limba română), fiul lui Mozes Karoly a ținut să le mulțumească celor care s-au gândit la omagierea tatălui său, dar și conducerii orașului Oradea (care, reamintim, i-a decernat titlul de Cetățean de Onoare).
Cinste și apreciere lor!
Premiatele ediției 2013 a Premiilor Mozes au fost prezentate de câte o colegă de breaslă, printre care și șefa DSP Bihor, dr. Zoia Bitea. Aceasta a avut prilejul să vorbească despre colega ei de la Laboratorul de Medicină Preventivă, Felicia Fildan, descrisă drept profesionită, perseverentă și devotată sistemului. Despre Corina Nagy a vorbit biochimista Mariana Bokenyi (vicepreședinta Biroului Executiv Național al breslei), evidențiind doctoratul luat de laureată la Universitatea Babeș-Bolyai, dar și felul ei de a fi: „om deosebit, dedicat profesiei”. Totodată, despre dr. Nagy (care lucrează la Spitalul „Dr. Gavril Curteanu”) se spune că „dacă îi vezi parafa pe un buletin de analiză, poți fi sigur că datele de acolo sunt 100% reale”.
A avut parte de cuvinte de laudă și tânăra Asztalos Lilla, cea despre care a cuvântat dr. Micle Otilia de la Spitalul Județean. S-a putut afla despre dr. Asztalos că a terminat Facultatea de Științe din cadrul Universității din Oradea, unde a urmat și un Masterat, după care a făcut practică la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Din 2011, tânăra muncește la cel mai mare spital din Bihor, ocupându-se de partea de bacteriologie / microbiologie.
Absolventă a Școlii Mozes, asistenta-șefă Deak Magda a primit azi premiul pentru întreaga carieră. Femeia lucrează de aproape 40 de ani la Spitalul din Șimleul Silvaniei, devenind șefă după ani lungi în care a muncit la Radiologie. Foldes Adalbert, cel care i-a rezumat cariera, spune despre ea că, potrivit colegilor din Sălaj, Deak este o persoană care a reușit să colaboreze mereu bine chiar și cu medicii, ceea ce, de multe, ori, nu e un lucru ușor. Probabil a vorbit din proprie experiență, căci Foldes este medic și el.
[nggallery id=1848]
Trebuie menționat că județele Bihor, Satu Mare și Sălaj au dat, de-a lungul timpului, cei mai mulți absolvenți ai Școlii Mozes de la Oradea. La ceremonia de sâmbătă au putut fi văzuți în sala mare a Primăriei și alți foști elevi ai școlii, dar și medicii Gheorghe Farago (reputat ortoped la Spitalul Județean), Ritli Ladislau (fost ministru al Sănătății și fost director medical al Spitalului „Curteanu) și Emil Boțcău (purtător de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Bihor). În timpul decernării, în mai multe rânduri, artistul orădean Thurzo Sandor a putut fi ascultat interpretând câteva compoziții pentru vioară.
Deputatul Cseke Attila ne-a declarat că se dorește ca, în 2014, evenimentul să fie organizat din nou în luna mai, atunci când este marcată și Ziua Internațională a Asistenților Medicali.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0