Actualizat februarie 4th, 2025 7:12 PM
sept. 16, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1632 vizualizari
Un model de Regulament școlar care ar putea fi aplicat în toate județele țării intră azi în vigoare în capitală, chiar în prima zi a anului educațional preuniversitar 2013/2014. În virtutea nevoii de securizare a unităților de învățământ, diriguitorii învățământului bucureștean au puiat un document plin cu măsuri care, la prima vedere, par fi abuzuri asupra elevilor. Nu și dacă luăm în considerare că au fost foarte multe cazuri de violență în școli, de bătaie de joc la adresa profesorilor din partea elevilor și alte asemenea ghidușii. Și în Bihor, șeful Inspectoratului Școlar Județean, Daniel Negrean, a vorbit recent despre chestiunea siguranței în școli, menționând reactualizarea sistemului-cadru pentru siguranța copiilor. Dar nu numai a lor. Cadrele didactice și conducerile unităților de învățământ vor colabora mai strâns cu Poliția, iar în caz de abateri serioase, pedepsele pot fi pe măsură.
Dar să vedem câteva prevederi ale Regulamentului care se aplică de luni, 16 septembrie 2013, în școlile și liceele din București.
Spre exemplu, se pune accent pe faptul că elevii nu au voie să creeze „disconfort pentru locuitorii din zona şcolii, nici în pauzele dintre ore şi nici după încheierea orelor de curs”. Mai pe românește, că tinerii nu vor face scandal pe stradă. De asemenea, în mod explicit, copiii nu mai au voie să dețină, să păstreze și/sau să utilizeze instrumente „prin care o altă persoană poate fi vătămată, alcool, droguri şi/sau brichete. Deci, teoretic, dacă nu au brichetă, nu pot nici fuma, consideră șefii de la București. Conform Regulamentului, „insultarea şi/sau hărţuirea persoanelor este interzisă în şcoală”, iar copiii „trebuie să respecte ţinuta vestimentară propusă/acceptată de şcoală”, iar elevilor nu li se va (mai) permite nici un limbaj jignitor, ci doar exprimări politicoase. O prevedere cel puțin interesantă este cea legată de posibilitatea ca elevii să fie oricând cotrolați de conducerea școlii. Totul poate ajunge, în cazuri bine întemeiate, până la obligativitatea elevului de a-şi goli genţile şi hainele, respectiv până la o reală percheziție, dar „adaptată situaţiei”. În ceea ce privește modul în care copiii pot utiliza computerele şcolii şi Internetul, și aici sunt noutăți. Cel puțin la București, deocamdată. Astfel, aparatura IT nu poate fi folosită decât „în interes şcolar”. Mai exact, elevii nu au voie să să şteargă programe sau să schimbe setările calculatorului. De acum înainte, tinerii nu vor mai fi primiți în școală dacă, spre exemplu, au o bluză pe care scrie „Fuck you!”, impunându-se o vestimentație decentă, fără texte obscene sau discriminatorii. Periodic, instituția de învățământ va face rapoarte către Poliţie, iar elevii între 14 şi 18 ani riscă să ajungă la o şcoală de corecţie până la 18 ani, în caz că nu se comportă cum trebuie. Nici cei mai mici nu scapă, în caz că sunt prinși făcând ceva contrar Regulamentului, ei fiind luați în evidență de autorități. Același buchet de reguli din școlile bucureștene prevede că copilul poate fi exmatriculat, printre altele, dacă reprezintă o ameninţare pentru siguranţa celorlalţi elevi si/sau a personalului şcolii, dacă fură, dacă e prins cu alcool sau droguri sau dacă are asupra sa arme.
În ceea ce privește județul Bihor, inspectorul general Daniel Negrean spune că fiecare unitate de învățământ va trebui să își definitiveze propriul Plan pentru siguranța în școli. Din fericire, elevii bihoreni nu s-au remarcat prin delincvență juvenilă, iar scandaluri nu prea au fost în școlile noastre. Și, cu siguranță, la auzul regulilor impuse la București, chiar și cei mai năzdrăvani elevi se vor potoli.
ian. 31, 2025 0
ian. 29, 2025 0
ian. 29, 2025 0
ian. 27, 2025 0
feb. 04, 2025 0
feb. 04, 2025 0
feb. 04, 2025 0
feb. 04, 2025 0