Actualizat decembrie 22nd, 2024 12:26 AM
iul. 26, 2013 Andrei Şandor Actualitate 1 2142 vizualizari
Bihoreanca Lucia Varga nu mai e simplu ministru delegat subordonat Rovanei Plumb, șefa mare de la Mediu și Schimbări Climatice. Liberala a devenit ministru plin după ce, potrivit presei centrale, premierul Victor Ponta a promovat în Guvern mai multe hotărâri prin care trei miniștri delegați (Varga, Maria Grapini de la PC și Constantin Niță de la PSD) se transformă în deținători de portofolii serioase și adevărate. Astfel, de acum înainte, Lucia Varga e mai-marele peste un portofoliu cu personalitate juridică, Corp de Control, direcţii independente şi chiar câte un compartiment de informaţii clasificate. Prin mișcarea aceasta, Executivul uselist are 19 ministere. Conform mass-media centrale, noii miniștri plini vor avea voie să numească șefii instituțiilor din subordine, să decidă în privința achizițiilor publice (n.b.: aspect deloc neglijabil după ce au fost modificate plafoanele pentru organizarea de licitații), dar și referitor la marile contracte. Până acum, Lucia Varga era ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură. Sursele menționate mai pomenesc despre faptul că „Departamentul Ape, Păduri şi Piscicultură primeşte 140 de funcţionari din cei 744 ai Ministerului Mediului, patru maşini cu 500 de litri de combustibil lunar, dincolo de cele ale demnitarilor şi Agenţia Naţională pentru Pescuit, comisariatele silvice şi Romsilva şi Administraţia Naţională Apele Române, ministrul fiind singurul decident asupra şefilor acestora”.
dec. 02, 2016 0
iul. 09, 2015 0
iun. 11, 2015 0
mai 15, 2015 0
dec. 22, 2024 0
dec. 22, 2024 0
dec. 21, 2024 0
dec. 21, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!
Doamna ministru, a mai fost secretar de stat in ministerul mediului si avea cam aceleasi atributii pe care le avea si sub cupola Rovanei Plumb. Ma bucur ca a devenit ministru plin si cred cu convingere ca merita acest lucru. Sunt convins ca va face lucruri bune, este un om care de cel putin 12-15 ani se ocupa cu probleme legate de mediu, dar are si ceva in plus, lucrul cu oamenii si asta conteaza. Sunt lucruri destul de dificile de dus la indeplinire, referindu-ma la noul cod silvic, dar si la o conceptie mai ampla in a privi apele din rau ca o consecinta a scurgerii pe versanti, versantii fiind unitatea principala care formeaza bazinele hidrografice mici si la randul lor aceste bazine hidrografice mici formand bazinele mari din care se formeaza scurgerea pentru raurile mari.
Pentru prima data vad o noua conceptie, SE CAUTA REALIZAREA UNUI ECHILIBRU INTRE AFLUXUL DE APA ADUS DE VERSANTII STRUCTURATI IN BAZINE HIDROGRAFICE IN COLECTORII LOR DE SCURGERE. De aici vine si notiunea de protectie a padurilor si o noua abordarea a dezvoltarii acestora intr-un ciclu ecologic normal. Padurea pe langa rolul de reglator al scurgerii are rol de a creea si zone de microclimat, dar as purcede spunandu-i doamnei ministru ca este imperios necesar de a amenaja si versantii care nu au paduri, aici referindune la islazuri si pasunat in rotatie (pe sole sau parcele), de corectare a torentilor pentru versanti neimpaduriti, de ocrotit vegetatia arbustifera mai ales dupa torenti si ravene.
Problema principala nu este ca se scurge apa ci materialul solid transportat care duce la colmatarea lacurulor si raurilor, facand ca intr-o perioada de 10-15 ani nivelul fundului unei albii sa se ridice cu 1.5-2 m, lucru care fac inundatiile sa fie accentuate si inutilitatea creeri digurilor fie ele din beton sau gabioane.
Romania se confrunta cu indiferenta omului, acest lucru vine din cauza resurselor materiale si a productivitatii, relativ reduse a dealurilor si a zonelor montane. Omul din cauza ca nu are bani sa plateasca combostibilul si forta de munca necesara realizarii unor lucrari agrosilivice necesare versantilor a optat la aratul din deal in vale care favorizeaza scurgerea si materialul solid, dar si delasarea autaritatilor in realizarea lucrarilor minimale de corectare a torentilor, ravenelor si ogaselor, a dus ca in timp formatiunile incipiente de scurgere sa se dezvolte, definitiveze, scurgerea avand in zilele noastre viteze foarte mari si material solid in cantitati foarte mari. Acest lucru duce pentru rauri mici la viituri rapide foarte violente. Micsorarea timpilor de concentrare pe versanti (timpul pe care-l face o picatura de apa din varful dealului pana la baza sa), duce la timpi de crestere a viiturilor foarte mici si debite foarte mari, adica volumul de apa scurs pe versent se realizeaza foarte repede.
Eu cred in doamna ministru si il consider un pionier al conceptului de dezvoltare durabila prin echilibru dinamic si ecologic. Cred in abordarea integrata a lucrarilor agrosilvice si cele ce tin de lucrarile hidrotehnice pe rauri, raul trebuie sa fie sursa de apa la seceta, iar versantul corector de scurgere la viitura dar si furnizor de microclimat.
Raul trebuie sa furnizeze apa pentru populatie, dar si pentru productivitate in lunca raurilor si chiar irigatii in zone mai inalte, surplusul de productie pe timp indelungat sa amortizeze investitiile si costul apei.
Omul sfinteste locul, iar pestele de la cap se impute, noi de la revolutie am mers pe al doilea proverb si am convingerea ca primul o caracterizeaza pe doamna ministru. Munca ce o asteapta e destul de grea si pasii vor fi mari dar nu se vor vedea in primii ani ci dupa o perioada cand domna isi va plimba nepotii si se va mandrii ca a fost precursorul echilibrului intre versanrt si rau.