Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mart. 11, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 2054 vizualizari
Recunoscând, indirect, din nou că termoficarea este cea mai gravă problemă a municipiului, Executivul Primăriei Oradea a simțit nevoia să revină în atenție pentru a-și manifesta preocuparea pentru acest segment. Chiar dacă, încet-încet, cu venirea vremii calde, populația va scăpa de facturile greu de achitat. Viceprimarul Mircea Mălan (foto), responsabil cu implementarea proiectelor pe fonduri europene și cu Direcția Tehnică, a avut sarcina de a prezenta din nou principalele preocupări termice ale administrației Bolojan. Scopul declarat al investițiilor ce urmează să se deruleze pe acest palier este reducerea pierderilor, reducerea costurilor cu încălzirea centrală (pentru cetățeni, firme și instituții racordate la sistem), precum și reducerea substanțială a poluării atmosferei. Mălan a reluat proiectele despre care cetățenii au tot fost informați în ultima perioadă, cel mai valoros fiind cel pe POS Mediu, prin care Oradea ar urma să aibă o nouă centrală de producere a energiei termice (pe gaz), dar și o parte a rețelelor de distribuție reabilitată. Potrivit celor declarate de viceprimar, în această perioadă se lucrează la evaluarea ofertelor depuse de firmele / asocierile interesate care au participat la licitație. Speranța este că în decurs de o lună de zile se va putea da verdictul. De asemenea, tot din bani europeni se va purcede la înlocuirea a 17,5 km de magistrale termice, în lucru fiind un nou proiect pentru alți 20 km ce necesită schimbare. Viceprimarul Mircea Mălan a punctat și proiectul de trecere a cartierului Nufărul 1 pe energie geotermală (în valoare de 14 milioane euro).
Tot legat de problemele termice ale Oradiei, reprezentantul Executivului din Primărie a vorbit marți despre intenția ca, până la finalul anului viitor, contorizarea la scară de bloc (branșament principal) să fie de 100%. „În acest moment, avem 450 de consumatori de energie termică fără contorizare și 250 de consumatori de apă caldă menajeră necontorizată”, afirmă Mălan. Un alt deziderat făcut public este posibilitatea de citire de la distanță a consumurilor termice, ceea ce ar duce și la eliminarea facturării greșite. Această acțiunea de contorizare ar urma să se facă în asociere cu o firmă de profil care acceptă să lucreze cu credit furnzior, serviciile fiindu-i rambursate în decurs de 4 ani. Primarul Ilie Bolojan a declarat că, estimativ, acest proiect de contorizare ar ajunge la un nivel de 1,5 – 2 milioane euro.
Începând cel târziu cu anul 2020, orădenii nu ar mai trebui să aibă probleme cu apa caldă, în sensul lăsării acesteia să curgă jumătăți de oră până să se poată face o baie. Viceprimarul Mircea Mălan spune că se intenționează reabilitarea acelor 40% din conductele de recirculare la care până acum nu s-a intervenit.
iun. 23, 2017 0
dec. 05, 2016 0
sept. 14, 2016 0
aug. 24, 2016 2
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0