Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
sept. 24, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 2018 vizualizari
Proiectul „Resuscitează non-formal” – derulat de Asociatia Serviciul pentru Asistență în Situații Speciale din Bihor, de UPU-SMURD Bihor și de Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor – este în plină desfășurare. Azi, Colegiul Național „Iosif Vulcan” este gazda unor ateliere de prim-ajutor, în cadrul cărora 20 de tineri care au fost selectați anterior (via Internet) dau mai departe cele învățate de la profesioniști din domeniu. Concret, elevii de la „Iosif Vulcan” au parte de o instruire intensivă în materie de resuscitare în caz de stop cardiac. De asemenea, de data asta, la cele predate se adaugă aspecte legate de traumă, precum și elemente de psihopedagogie și de educație non-formală. Miercuri, la unitatea de învățământ din Oradea, coordonatorul proiectului, Roxana Șuhanea, medicul Hadrian Borcea, salvatorul montan Lucian Nistor și profesorul Sanda Vârva le-au vorbit jurnaliștilor despre acest proiect extrem de util.
Dr. Borcea, șef al UPU-SMURD, și-a amintit de începuturile colaborării cu Colegiul „I. Vulcan” (fostul Liceu Pedagogic), instituție care a fost din start deschisă unui astfel de proiect. Medicul consideră că e foarte important modul în care tinerilor li se transmit informațiile. Iar cele învățate pot fi aplicate în diverse condiții. Borcea a relatat despre un caz în care echipajul SMURD a fost chemat la o adresă din Rogerius, la un cetățean care făcuse stop cardiac, iar acolo fiul victimei executa deja manevrele de resuscitare. Manevre pe care le-a deprins în cadrul cursului de resuscitare non-formală. Băiatul și-a salvat, practic, tatăl din ghearele morții.
Cu toate atuurile unei asemenea activități, dr. Hadrian Borcea se arată neplăcut surprins de multiplele refuzuri ale unor unități de învățământ. Directorii nu vor, aparent, să se lege la cap și invocă „rigiditatea sistemului” și programul încărcat al copiilor.
Reprezentantul Salvamont spune că a participa la un astfel de curs este o „alternativă la cheia în gât”. Iar având în vedere că mulți tineri merg pe munte, acestora nu le strică să cunoască manevre de resuscitare și noțiuni de siguranță montană. Potrivit lui Lucian Nistor, adolescenții sunt foarte receptivi, deci pot înmagazina cunoștințe suficiente pentru ca aceste lucruri să poată fi testate și pe viu. Dacă e cazul.
Profesor de fizică, Sanda Vîrva se mândrește că, în urmă cu 5 ani, a răspuns pozitiv inițiativei șefului SMURD. „Am început cu 15 elevi de la clase de Științe”, rememorează dascălul de la Colegiul „Iosif Vulcan”, amintindu-și că s-a gândit că elevilor – majoritatea urmând să se însccrie la Medicină – le va prinde bine o asemenea experiență. În cei cinci ani, cursul a ajuns la un număr de 30 de elevi implicați, lotul schimbându-se an de an. La școală s-a stabilit ca acest curs de resuscitare să se desfășoare vineri, între orele 13 – 15. Dar nu doar elevi de la Științe participă la ele, ci și colegi de-ai lor de la Pedagogie. Conform celor declarate azi de profesorul Vîrva, intenția este de a face din acest curs o materie opțională. Adică părinții ar putea alege ca odraslele lor să participe la o astfel de oră mai puțin obișnuită. Iar după mai mulți ani, elevii ar putea da examenele de rigoare pentru a primi și un atestat în materie de resuscitare.
[nggallery id=2611]
Voluntarii care s-au plimbat azi pe la clasele Colegiului Național „Iosif Vuclan” pentru a „preda” readucerea la viață provin din județe precum Iași, Timiș, Olt, Maramureș sau Bihor. Au ajuns la Oradea în 17 septembrie și vor pleca în 26 septembrie. Toate cheltuielile lor sunt asigurate prin programul Tineret în Acțiune. Mâine (25 septembrie), elevii Liceului Tehnic nr. 1 din Vadu Crișului vor primi inițierea în resuscitarea non-formală.
nov. 28, 2021 0
nov. 26, 2021 0
mai 28, 2020 0
ian. 26, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0