Actualizat aprilie 3rd, 2025 8:45 PM
oct. 15, 2010 Andrei Şandor Actualitate 0 1689 vizualizari
Consultarea publică de vineri, 15 octombrie, a adunat în sala mare a Primăriei Oradea mai mulți cetățeni decât s-ar fi așteptat unii, dar mult mai puțini decât ceea ce ar fi putut, eventual, clinti planurile conducerii orașului. Flancat de primarul Ilie Bolojan, arhitectul Emodi Tamas a fost cel care a avut sarcina să facă prezentarea proiectului de reamenajare a zonei din „buricul târgului”, sub privirile atente ale câtorva reprezentanți ai ecologiștilor: Paul Iacobaș – vicepreședinte al Centrului Regional de Supraveghere Ecologică „Munții Apuseni”, biologul Marossy Anna și fostul consilier personal al primarului, Orlando Balaș.
Să dăm centrul înapoi pietonilor!
Pe scurt, prezentarea făcută de arhitectul Emodi a subliniat dorința administrației locale de a anima piața centrală a Oradiei, aceasta putând deveni asemănătoare cu o sumedenie de centre de orașe din Europa, în care pietonii sunt suverani. Redarea zonei centrale pietonilor este un alt deziderat al proiectului pentru care Primăria Oradea își propune să acceseze o finanțare europeană de 3,5 milioane euro. Spre indignarea apărătorilor zonelor verzi, arhitectul a arătat că, în momentul de față, în cele două zone vizate există o vegetație improprie și de o densitate excesivă, acest din urmă aspect datorându-se delăsării conducerii orădene din ultimii 20 – 30 de ani. Cu alte cuvinte, arborii tuia, spre exemplu, ar fi trebuit tunși în mod regulat. De asemenea, în opinia lui Emodi Tamas (foto), există prea multe sedii de bănci în perimetrul central, iar pistele pentru bicicliști lipsesc cu desăvârșire. Pentru Piața Unirii, proiectul presupune o pavare a zonei, refacerea a două fântâni care au și existat acolo până în anii ’30, dar și plantarea de copaci de joasă înălțime plus amplasarea de lampadare adecvate ambianței.
Pietonal mărit
Chiar dacă e mai mică de cât Unirii, Piața Ferdinand va urma să sufere cele mai mari modificări. Cel puțin așa reiese din prezentarea făcută vineri. Potrivit proiectului, strada Madach Imre va deveni pietonală, întregind, practic, corsoul, acesta întinzându-se până la strada Patrioților, respectiv până la intersecția dintre Patrioților și Moscovei (în spatele Teatrului de Stat). Din punct de vedere circulație, mașinile vor putea merge pe strada Patrioților, dinspre și către Filarmonica de Stat. Trotuarul care vine de pe Podul Ferdinand în direcția străzii Iosif Vulcan va fi lățit și singurele câteva locuri de parcare vor fi dedicate taxiurilor. Intenția ar fi ca pe zona pietonală nou creată (de la Agenția de Voiaj până lângă teatru) să fie amplasate terase lângă care să staționeze permanent un tramvai de epocă, pentru care urmează să se inventeze o întrebuințare concretă.
Tir de critici, întrebări și ideiDupă ce cu greu s-au stăpânit să intervină și să conteste proiectul de recoafare a zonei centrale din Oradea, câțiva dintre participanții la dezbaterea publică au profitat din plin de unda verde dată de primarul Bolojan pentru observații și manifestare de nemulțumire. Din start, Orlando Balaș a cerut ca ideea de a reface centrul să fie supusă unui concurs internațional de proiecte, asta pentru ca specialiști de renume mondial să decidă asupra formei de executat, așa cum, pe vremuri, arhitecți faimoși au creat centrul istoric al Oradiei. Un cetățean prezent în sală a reclamat că planurile de pietonalizare a străzii Madach Imre vor împiedica activitatea normală de aprovizionare a magazinelor de acolo. Biologul Marossy Anna s-a arătat deosebit de revoltată de faptul că nu a fost făcută o consultare amplă cu specialiști înainte de lansarea proiectului de reamenajare. Concret, ecologista ar fi vrut ca și opiniile peisagiștilor și sociologilor să fie luate în calcul. Totodată, Marossy a atras atenția că încălzirea globală va face astfel încât înlocuirea actualei vegetații cu una mai puțin deasă și înaltă să cauzeze probleme oamenilor care vor căuta să se ascundă de razele soarelui în timp ce așteaptă tramvaiul.
Tisa, teatrul și sexul
Legat de arborii tisa care acoperă imaginea Teatrului de Stat, biologul spune că „nu-i bai!”. Argumentul este că, având în vedere această stare de fapt, turiștii care vin de pe Podul Ferdinand au ocazia să descopere celelalte clădiri frumoase din centru. Pentru a pleda și mai mult cauza arborilor menționați, Marossy Anna a făcut o dezvăluire: cele două exemplare de tisa sunt ocrotite prin lege și, mai mult, acestea sunt extrem de rare, fiind de … sex feminin! Adică este vorba despre vietăți care, culmea, au și activitate sexuală. Aceste detalii urmau să își primească răspunsul câteva minute mai târziu, de la arhitectul Pafka Ernest, care a declarat: „Am tot respectul pentru viața sexuală a tisei, dar nu e o crimă să pui plante noi în loc de tise vechi și neîngrijite!”. Alte propuneri, venite de la o orădeancă din sala mare a Primăriei, vizează amenajarea celor două piețe centrale în ton cu istoria locului, a clădirilor care delimitează spațiul respectiv sau realizarea unui stil propriu al Oradiei, fără inspirații prea multe de la alte orașe. „Să ne gândim că proiectăm pentru următorii 100 de ani!”, a declarat femeia. Venit la dezbatere de la ceremonia de marcare a împlinirii a 110 ani de la finalizarea construcției Teatrului de Stat, arhitectul Pafka a criticat lentoarea cu care se derulează restaurarea acestuia, menționând că în momentul edificării, „cel mai mare prefabricat era cărămida”. Partizan al reamenajării zonei centrale, arhitectul a încercat să asigure contestatarii proiectului că totul este spre binele urbei și că, din nefericire, a fost nevoie de o elaborare destul de rapidă a planurilor pentru ca să fie posibilă aplicarea pentru finanțare.
Se va începe cu Piața UniriiÎn consens cu Pafka, primarul Ilie Bolojan a tras concluziile și a precizat că Oradea nu poate să își permită să piardă o infuzie de 3,5 milioane euro. Cu alte cuvinte, criticat sau nu, îmbrățișat sau respins, proiectul de reamenajare urbană a zonei centrale va fi realizat, urmând a fi depus până la finalul lui octombrie. Înainte de asta, Consiliul Local va aproba indicatorii tehnico-economici, iar lucrările efective vor putea demara în primăvara anului următor. Bolojan spune că se va începe cu Piața Unirii. Cât despre solicitările unor participanți la dezbatere, care au cerut implicarea unor specialiști străini, primarul nu vrea să accepte că în Oradea nu există arhitecți care să dea soluții bune. De asemenea, edilul a declarat că nu este dispus să înghită critici făcute din tribune de către oameni care nu au făcut nimic și doar vociferează.
Accesați galeria foto din atașament pentru a vedea imagini de la dezbaterea de vineri, 15 octombrie.
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0