Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
dec. 04, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 1821 vizualizari
Pentru a cinsti memoria participanților din județul Bihor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din decembrie 1918, Asociaţia „Urmaşii Marii Uniri”, înfiinţată acum 2 ani de europarlamentarul Emilian Pavel, demarează proietul cu acelaşi nume. „Valorile generației de la 1918, pentru care acești oameni au luptat și s-au sacrificat trebuie să reprezinte modelul unei noi generații de români care să ducă România mai departe, să îi asigure locul cuvenit în cadrul construcției europene, și să ne facă pe toți mai uniți și mai activi în calitate de cetățeni.
În opinia mea, românii ardeleni au adoptat atunci un text modern, progresist, vizionar, bazat pe valori care stau azi la temelia Uniunii Europene!”, spune politicianul social-democrat cu referire la Rezoluţia din 1918. Un alt scop concret al proiectului iniţiat de Pavel este evidenţierea rolului important al județului Bihor și al Oradiei în desfășurarea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. După aproximativ un an în care au fost purtate discuţii cu mediul universitar, Biserici, instituții publice şi organizații neguvernamentale, azi (4 decembrie), eurodeputatul bihorean şi partenerii săi vor organiza o primă întâlnire comună, în prezența unor reprezentanți ai Ministerului Culturii și ai Ministerului pentru Românii de pretutindeni, în vederea coordonării acțiunilor, dar și pentru a continua implementarea proiectului principal, Urmașii Marii Uniri.
Un prim pas, după cum relatează Emilian Pavel, este identificarea urmașilor direcți ai participanților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918. Operaţiunea are loc cu ajutorul unor voluntari, studenţi la Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării în cadrul Universităţii din Oradea. Urmează apoi etape precum identificarea și contactarea urmașilor (prin munca de cercetare în Arhivele Naționale, arhivele bisericilor, Evidența Populației, colaborare cu istorici și profesori de la Universitatea din Oradea și de la școli din întregul județ), respectiv colectarea de date la fața locului, în satele delegaților din Bihor. De asemenea, vor fi colectate şi redactate mărturii privind delegații și urmașii lor. Proiectul eurodeputatului PSD mai prevde realizarea unui portal online interactiv dedicat Centenarului, dar şi colectarea de materiale multimedia relevante pentru scopul proiectului și oferite de parteneri pentru a putea fi publicate pe acea pagină web. Nu în ultimul rând, se doreşte organizarea în comun de seminarii, conferințe, dezbateri, precum și alte activități de promovare cu tematica Marii Uniri.
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0