Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
iul. 10, 2013 Andrei Şandor Actualitate 2 2639 vizualizari
Participarea la dezbaterea organizată de un grup de arhitecți, vinerea trecută, la Moszkva Café nu a însemnat pentru nimeni evenimentul în urma căruia Primăria Oradea își va schimba (din nou) opțiunea cu privire la reamenajarea Pieței Unirii. Sau că va pune în stand-by proiectul lui Horia Gavriș pentru a supune subiectul la o dezbatere publică largă. Știrea care rezultă din întrunirea de la Moszkva este că există ceva aparent obscur în graba cu care Primăria a prezentat proiectul arhitectului Gavriș, dându-i deja „bun de tipar” și neacceptând nicio obiecție. Asta după ce exista un proiect trecut prin toate filtrele, care a câștigat un concurs de idei, care a fost votat de Consiliul Local și care a stat la baza contractului de finanțare de peste 4 milioane euro. Iar această grabă a devenit și mai bătătoare la ochi după ce persoanele prezente la discuția de vineri au putut afla că Primăria Oradea însăși mai ceruse un proiect, la începutul anului 2013, de la Atelier Mass din Cluj-Napoca. La acest proiect s-a lucrat intens timp de 6 săptămâni, printre cei care au participat la elaborarea lui numărându-se și Emodi Tamas și Macalik Arnold. Proiectul a fost prezentat de arhitectul Silviu Aldea și a stârnit aplauze din partea celor adunați în sala mare de la Moszkva. Dar nici nu reacția oamenilor de acolo este interesantă, ci faptul că, potrivit celor implicați în această muncă de proiectare, Primăria Oradea nici nu a mai vrut să se uite la variant finală a proiectului. După ce tot ea a fost cea care a solicitat firmei clujene să „creioneze” o variantă de reamenajare a Pieței Unirii. Iar apoi, la consultarea de săptămâna trecută cu specialiștii, reprezentanților firmei Atelier Mass cică nici nu li s-a permis intrarea în sală.
Bihorstiri.ro vă prezintă o galerie foto cu viziunea (aplaudată) pe care firma din Cluj-Napoca ar fi propus-o Primăriei Oradea pentru Piața Unirii. Dacă ar mai fi avut cui să o propună. Despre dezbaterea de la Moszkva Café puteți citi aici.
[nggallery id=1683]
apr. 12, 2016 0
dec. 31, 2015 0
dec. 14, 2015 0
nov. 10, 2015 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
Spre deosebire de proiectul Gavriș, toate celelalte 4 sunt decente, se încadrează în buget și mai ales sunt funcționale. Poate dacă Anemarie Szabo și Emodi Tamas le-ar fi prezentat în aceeași manieră în care a făcut-o Silviu Aldea, ar fi stârnit și ele aplauzele audienței.
Offtopic
În vederea creșterii lizibilității, sparge și tu textul în paragrafe.
nu cred. aldea propune o piata moderna, pe cand celelalte sunt variante mai mult restauratoare. al clujeanului are multe elemente moderne care au fost apreciate- lampile de pe aliniamentul VN, fantanile din jurul arborilor, forma si pozitionarea bancilor …oricum, orice e de preferat decat ansamblul de staule (STAUL – ogradă, sălaș, (reg.) coșar, cotârlete, obor, ocol, palancă, plasă, saia, târlă, țarc, voreț, pătul, poiată) marca Gavris