Actualizat aprilie 3rd, 2025 5:07 PM
dec. 18, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Cultură 0 3688 vizualizari
Având o finanțare de peste 1,6 milioane de euro, Municipiul Oradea fiind lider, proiectul demarat anul trecut, care vizează protecţia şi promovarea sustenabilă a moştenirii culturale Art Nouveau în regiunea Dunării intră în linie dreaptă. Vineri, 16 decembrie, Cetatea Oradea a găzduit o ședință tehnică aferentă proiectului, la care s-au adunat specialiști din toate țările partenere și de la toate instituțiile care, într-o formă sau alta, trebuie să fie implicate în buna implementare. Este vorba despre un parteneriat cu 12 organizaţii şi instituţii.
Așa cum și bihorstiri.ro a scris deja, principalul punct forte al proiectului este aducerea la suprafață a multitudinii de comori Art Nouveau care sunt specifice Europei Centrale sau Europei de Est. „Noutatea acestui proiect va consta şi în realizarea unui film documentar care va prezenta valorile fiecărei ţări partenere, şi care apoi va fi promovat pe mai multe canale. Un alt obiectiv deosebit de important al proiectului este crearea unei baze de date, care momentan nu există, cu specialişti în toate domeniile conexe curentului Art Nouveau”, spune arhitectul-șef al Oradiei, Adriana Lipoveanu.
Concret, pentru Oradea, proiectul acesta (din care beneficiază de o finanțare de peste 300.000 de euro, cu doar 2% contribuție proprie) va însemna un set de instrumente care să permită o protecţie mai eficientă a patrimoniului istoric reprezentat de curentul Art Nouveau. Oradea va elabora un plan urbanistic pentru zona construită protejată din centrul oraşului, inclusiv 5 planuri de management al unor clădiri reprezentative stilului Art Nouveau cu o valoare deosebită. Potrivit celor transmise de Biroul de Presă al Primăriei, tot în cadrul acestui proiect, specialişti în domenii precum urbanism, managementul public al valorilor culturale, arhitectură sau restaurare vor avea ocazia să participe la cursuri de specializare, în cadrul cărora vor avea acces la cele mai performante metode din domeniu, practicate la nivel european.
Deloc neglijabil este și aspectu că Oradea va beneficia de o largă mediatizare la nivel european şi de instrumentele de promovare turistică incluse în acţiunile care se vor realiza: o aplicaţie mobilă pentru prezentarea valorilor Art Nouveau, un film de prezentare a curentului Art Nouveau în regiunea Dunării (incluzând şi Oradea), respectiv organizarea în 2017 şi 2018 a unei serii de evenimente dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau, sărbătorită simultan în 8 oraşe europene din regiunea Dunării.
Implementarea efectivă a proiectului va începe la 1 ianuarie 2017 și se va încheia la 30 iunie 2019.
mart. 31, 2025 0
sept. 27, 2024 0
feb. 07, 2024 0
ian. 30, 2023 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0