Actualizat aprilie 3rd, 2025 5:07 PM
dec. 01, 2013 Andrei Şandor Actualitate 1 2738 vizualizari
Parcă nici la Revoluţie nu au fost atâţia oameni în centrul oraşului. Ceremonia militară şi religioasă organizată de Garnizoana Oradea, de Prefectura Bihor şi Primăria Oradea a beneficiat de ajutor de la Meteorologie, căci evenimentul care a paralizat timp de mai bine de 2 ore Piaţa Unirii şi Piaţa Ferdinand s-a putut derula pe o vreme de toamnă târzie. De la Podul Ferdinand şi până la Bierica cu Lună şi mai cu seamă în jurul statuii lui Mihai Viteazul, orădenii şi-au ocupat poziţiile din care sperau să aibă o vedere bună asupra „ostilităţilor”. Mai ales că, după vreo 15 ani, prin centru urmau să defileze militari, poliţişti, SMURD, Ambulanţă, Poliţie Naţională, Salvamont, SRI şi Poliţie Locală, cu tot cu autovehicule speciale şi de intervenţie. Deci finalul a fost principala atracţie care a scos atâţia cetăţeni din case în această Zi Naţională de duminică. Părinţi şi bunici şi împingeau cât mai în faţă copiii şi nepoţii, iar cei mai înalţi dintre adulţi i-au luat pe micuţi în gât pentru a-i ajuta să observe mai bine parada. Tricolorul românesc a fost prezent peste tot, fie la pieptul participanţilor în chip de bentiţă, fie în mâini ca mini-drapel.
Însemnătatea momentului 1 decembrie 1918 a adunat şi un grup însemnat de oficialităţi: prefectul Claudiu Pop, subprefectul Cristian Bitea, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa şi cei doi vicepreşedinţi (Kiss Alexadru şi Ioan Mang), deputaţii Sonia Drăghici şi Florica Cherecheş, senatorul Găvrilă Ghilea, primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Ovidiu Mureşan şi Mircea Mălan, respectiv episcopii orădeni Sofronie (ortodox) şi Virgil (greco-catolic), – cu toţii au ascultat Te Deum-ul oficiat de un sobor de preoţi. Apoi, prefectul Pop a citit mesajul premierului Victor Ponta. Şeful Guvernului României a tranmis românilor ideea de speranţă, mai ale că, acum, conform lui Ponta, ţara se află pe calea cea bună. Totodată, premierul României a invocat nevoia de unitate a cetăţenilor. La microfonul de la statuia lui Mihai Viteazul a fost poftit şi istoricul Viorel Faur, care evocat, pe scurt, saga Unirii pe care românii o sărbătoresc la 1 decembrie, fără să uite de dorinţa ca România să (re)devină dodoloaţă – referire la unirea cu Republica Moldova.
La 95 de ani de la Marea Unire, în faţa miilor de oameni, prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop a procedat la înmânarea festivă a drapelului naţional şi a unei diplome de excelenţă unor persoane care s-au evidenţiat mult în activitatea lor derulată în serviciul comunităţii. Printre „decoraţi” s-au numărat angajaţi de la SMURD, Ambulanţă, Poliţie, STS, Salvamont şi Poliţia Locală.
În Piaţa Unirii, după depunerea de coroane de flori (moment la care au luat parte instituţii publice, autorităţi locale şi judeţene, şcoli, partide politice etc.) şi după recitalul corului „Traian Moşoiu”, spre bucuria cetăţenilor (şi în special a copiilor), s-a dat tonul defilării mult aşteptate. În aplauzele tuturor celor din Piaţa Unirii, trupele motorizate de la toate instituţiile de forţă şi-au etalat maşinile, camioanele şi uniformele de gală.
[nggallery id=2042]
De pe la ora 13:30, oamenii au fost invitaţi în parcarea de la statuia lui Mihai Eminescu pentru tradiţionala fasole militărească cu ciolan. Organizatorii s-au pregătit cu 2.500 de porţii. Nu ştiau ei că nici dacă pregăteau de două ori atâtea mâncarea nu ar fi avut cum să îi îndestuleze pe toţi patrioţii veniţi azi în centru.
[nggallery id=2043]
httpvhd://youtu.be/V9F4p8P97g4
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0