Actualizat aprilie 2nd, 2025 10:21 PM
iun. 18, 2013 Andrei Şandor Actualitate 20 4524 vizualizari
Primăria Oradea a „dezvelit” azi (18 iunie) look-ul pe care îl va avea Piața Unirii. Dacă veți spune că parcă s-a mai întâmplat o dată acest lucru, aveți dreptate! Citiți aici. Doar că, în urma aruncării la gunoi a proiectului inițial (și a sumei de 70.000 euro aferenți acelei munci de proiectare), a fost nevoie de planuri noi. Și de o echipă nouă. Viceprimarul Mircea Mălan a mărturisit că a primit în custodie acest proiect de reamenajare a pieței centrale din Oradea și că, văzând proiectul deja realizat pe hârtie, și-a dat seama că e prea gri-cenușiu pentru o populație și așa destul de pesimistă. Totodată, Mălan spune că acel proiect era orice, dar nu unul care să se preteze pentru o piață publică și că acel plan „nu schimba aproape nimic din situația actuală”. Se pare că a fost nevoie de o întâlnire între viceprimar și arhitectul Horea Gavriș de la București pentru ca noul proiect de reamenajare să ia naștere. După insistențe, specialistul a acceptat să se implice și a bătut palma cu Municipalitatea pentru o sumă de până în 15.000 euro, asta pentru ca să nu fie nevoie de o nouă licitație.
Cu ajutorul unei echipe din care au făcut parte și designer-ul Marcel Schlesinger și arhitecții Șerban Sturza, Vlad Sturz Popescu și Demian Zsolt, Gavriș a repictat total Piața Unirii, dându-i valențe pro-pietonale și transformând locul într-un adevărat linving în aer liber, plin de culoare și prevăzut cu spații verzi gândite, pare-se, până la ultimul detaliu. Dorind insulflarea de viață în această piață centrală și mergând pe ideea exploatării la maximum a unicității arhitectonice a urbei, arhitectul de origine clujeană a adus o serie de aspecte deosebite: scoaterea totală a circulației auto, transformarea unui spațiu din fața Palatului Vulturul Negru într-un platou pentru evenimente (care, iarna, va deveni patinoar), refacerea din piatră masivă a soclului statuii din piațeta actuală (unde se află statuia lui Mihai Viteazul și unde, foarte posibil, va fi instalat Regele Ferdinand), 4 fântâni arteziene și un obelisc cu un înger în vârf. Dacă, la prima vedere, acest monument nu are nicio logică, potrivit explicațiilor lui Mircea Mălan, obeliscul va funcționa ca un ceas solar, umbra acestuia urmân să arate ora. Vicele își asumă partea de spațiu verde, care va necesita raderea a tot ceea ce există acum în Piața Unirii. Vor fi „plante valoroase, care să poată oferi tot anul o priveliște atractivă și care să nu obtureze clădirile din jur, dar să poată da umbră celor care vor să se adăpostească de căldură”, a povestit Mălan. Extrem de încâtat de ideea de a ajuta la reconfigurarea unei părți importante a unui oraș pe care l-a admirat încă din facultate, arhitectul Horea Gavriș crede că Piața Unirii trebuie să aducă o plus valoare pentru municipiu și „un standard sub care să nu se mai coboare niciodată”. Adept al concepției cum că arhitectura trebuie să vină spre arhitect, Gavriș a văzut proiectul ca pe unul unificator al stilurilor existente acolo: de la baroc la art nouveau, trecând prin secession. Practic „va fi o replică orizontală a pereților Palatului Vulturul Negru”, spune arhitectul. Întreaga zonă vizată va beneficia de un iluminat public aparte (cu 52 de corpuri special fabricate), de un iluminat arhiteectural (pentru copaci, obelisc, statuie și fântâni), de un sistem audio și de supraveghere video. Valoarea totală a proiectului este de 4.261.026 euro, din care partea neeligibilă (suportată de Municipalitatea orădeană) se ridică la 550.000 euro. Restul sunt bani de la Uniunea Europeană.
Va fi frumos, însă și cu costul unor schimbări majore în ceea ce privește circulația autovehiculelor. Viceprimarul Oradiei a explicat marți cum va arăta traficul după ce Piața Unirii se va transforma în zonă (aproape) exclusiv pietonală (cu excepția liniilor de tramvai care trec pe str. Independenței și pe lângă Biserica Sf. Ladislau și clădirea Primăriei). „Va exista un singur sens de circulație care va fi dinspre Podul Ferdinand, prin fața Primăriei, prin fața Palatului Episcopal (greco-catolic), spre Universitate sau spre stânga (pe str. Traian Moșoiu), două benzi de circulație”, a declarat Mircea Mălan. În zonă va rămâne o stație taxi și vor fi amplasate rastele pentru biciclete. De asemenea, stațiile de autobuz vor fi mutate la marginea Pieții Unirii. În același timp, cei care se deplasează dinspre Universitate nu vor mai putea traversa cu mașina această parte din centrul Oradiei, ei urmând să vireze la stânga pe str. Traian Moșoiu, de unde vor putea ajunge la Podul Ferdinand via str. Independenței. Un alt aspect prefațat azi de viceprimar este dispariția din peisaj a parcărilor actuale.
[nggallery id=1651]
Noul proiect de reamenajare va fi pe masa consilierilor locali în ședința de joi, 20 iunie. Aleșii orădenilor vor trebui să aprobe noile detalii aferente lucrărilor. Intenția Primăriei este să scoată cât mai rapid la licitație lucrarea, iar dacă nu vor fi contestații și totul decurge fără probleme, atunci noua Piață a Unirii din Oradea ar trebui să fie luată în primire de pietoni la sfârșitul anului 2014.
sept. 27, 2016 0
sept. 16, 2016 0
aug. 05, 2016 0
ian. 07, 2016 1
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
si noi unde putem vota ca proiectul e un cacat si ca nu il vrem?!?!!? si ca ar fi obtinut proiecte mai bune si mai ieftine daca cereau ajutorul studentilor de la arhitectura…. e un cacat colorat frumos
„Potrivit viceprimarului, din criză de timp, ( NOUL )proiectul nu va mai fi supus dezbaterii publice, deoarece a mai fost o dată dezbătut şi revizuit. ( ALA VECHI ) ”
ASA ! CLAR ?! in schimbul impozitelor platite primesti democratie si multa uniune europeana
Pur si simplu scarbos…
ano… e asa trist ca ai dreptate…
Drumul Oradea-Beius-Padis e cam dat in ma-sa. Nu in fiecare zi ai patru milioane euro de spart pe parcuri. La urma urmei, ce nevoie avem de drumuri sigure, cand ai art nouveau, baroc, roccoco si secession intr-un parc care sparge concurenta la nivel mondial. Oare cat o costa un singur felinar ? Intrebare retorica, desigur.
Nu stiu cat de mult conteaza parerea unui student la arhitectura.Dar as fi curios daca numele domnului arhitect Serban Sturza a fost pus doar de ochii lumii sau are un cuvant de spus in aceasta propunere. Dumnealui a condus pentru cativa ani buni ordinul arhitectilor din Romania.Sunt aproape sigur ca dumnealui nu are nimic de aface cu aceasta propunere.Sper ca aceasta propunere sa aiba soarta celei vechi si sa nu a ajunga sa fie construita.
Gunoi!
beton, beton, beton…
ce e idiotenia asta? de ce nu se face un concurs intre facultatile din tara gratuit pe tema asta? sunt sigur ca vor iesi proiecte mai bune decat acesta, i-a aruncati-l la gunoi, RPD!!!
Superb conceptul asta cu Arhitectura sa vina spre arhitect – probabil cand se prabuseste peste tine cladirea proiectata.
Proiectul, asa babilonian cum este, va fi votat de catre consilieri, pentru ca altfel Primaria pierde cei 4 milioane de euro si va mai avea de platit si penalizari. Asta este…
Sunt curios doar de un singur lucru: viceprimarul a declarat ca nu mai e timp de dezbateri etc., datorita timpului scurt in care va trebui executata lucrarea. De unde, atunci, a aparut peste noapte Horia Gavris ? Prietenul cui este ?
sa fie votat macar de catre locuitorii din zona…… si cine le-a cerut sa faca asa ceva, sau iar au umplut niste buzunare???
Kitsch!!! nu imi vine sa cred ca s-a aprobat asa ceva :((
Mai avem multe de invatat referitor la proiectarea si amenajarea spatiilor publice!
un asemenea proiect nu se face peste noapte( o saptamana maxim o luna) asa cum cred alesii nostri. Nu vreau sa fiu rau intentionat dar un asemenea proiect intr-o sesiune de restante la o facultate oarecare ar starni rasul comisiei.
Asa numitul „proiect” planse frumos colorate pe la colturi si cu imagini 3d spectaculoase si pline de NEreal realizate pe fuga in drum spre primaria din Oradea spre AVIZARE (PROBABIL IN COMISIA DE RESTANTE!!) nu il intrece pe cel anterior ba chiar ne arata cum o greseala atrage dupa sine alta si toti bat din palme si se incurajeaza cu laude de genul „las ca bine ca este gata la timp”
Cu siguranta inspiratia pentru acest „proiect” au fost Kitsch-urile realizate in ultimi ani pe la noi prin oras si le dau dreptate aici!!
Oradea de azi sufera din cauza examenelor cazute la proba URBANISM SI ARHITECTURA,
Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar cat timp pe postul de arhitect sef al orasului este numit(a) un medic, un instalator, un sofer, un cofetar sau chiar pe Capatos departamentul va vomita non-stop kitshuri pe banda executate cu atata pricepere si dibacie.
Cand interesele politice primeaza, iese ceea ce se vede! Imi vine greu sa cred ca acest proiect l-a avut co-autor pe Serban Sturza, arhitect recunoscut pentru profesionalismul sau, dar si pentru respectul pe care il are pentru patrimoniu. Fara a discuta valoarea solutiei de arhitectura (indraznesc doar sa afirm ca este indoielnica), ma limitez sa subliniez ca acest proiect incalca grav legislatia in viguare – prin nesupunera sa dezbaterii publice, prin incredintarea directa, fara respecatrea procedurilor privind achizitiile publice…
Nu vreau sa contest aptitudinile arhitectului care a gandit noul proiect,dar fiind din Bucuresti si necunoscand istoria orasului Oradea,si dezvoltarea centrului,impactul arhitecturii asupra oamenilor de-a lungul istoriei orasului,numele marcante de arhitecti care au proiectat in oras,pentru oras si pentru cetatenii acestuia.
Proiectul este un mare kitsch,un proiect care ma face sa fug din oras,si sa imi fie rusine de acesta,sa imi vina sa evit piata de acum inainte.Proiectul va fi vizibil si peste 50 – 100 de ani,si este realizat intr-un an…este rusinos,si catedralele care au poate un impact si mai mic asupra cetatenilor,sunt gandite in trei,patru cinci ani,de catre mai multi arhitecti,si realizarea constructiei tine cel putin 10 ani.
Ar trebuii simtit caracterul seccesion al oraslui :
– reunirea forțelor creatoare din oras dar si din tara
– schimb internațional de idei
– realizarea unor concursuri cu aceasta tema
REFUZ acest proiect,i sper ca nu se va realiza,iar de se va realiza cred ca unele persoane vor fi capabile sa il modifice printr-o avangarda ,prin care primaria si politicienii orasului sa aibe de suferit.
si daca se tot construiesc patru fantanii,ar fi preferabil sa fie create de un sculptor nu de un arhitect
Lucrare masonica ordonata de forurile superioare taticului primar. Trebuie ca, in intreaga lume, prostimea sa adore soarele si asa-zisul inger cocotat deasupra. Vedeti la Astana ce tampeala-i, ce-i pe la noi e nimica toata.
Altfel degeaba nu sunteti voi de acord, ca tot se face. E un trend, la fel ca si in „chestiunea” casatoriei gay. Ne depaseste prin idiotenia-i.
eu nu o sa mai calc prin oradea