Actualizat octombrie 4th, 2024 11:45 PM
apr. 17, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 8767 vizualizari
„Acasă” la prefectul Claudiu Pop, la Hotel Continental (n.b.: unitate condusă de tatăl prefectului de Bihor), Compania de Apă Oradea (CAO) a putut să facă un bilanț al celor 4 ani de derulare a proiectului Aparegio. Cu această ocazie, reprezentantul Guvernului în teritoriu a trebuit să audă și modul în care unele instituții ale Statului tratează CAO atunci când vine vorba despre avizarea de dosare în vederea licitației pachetelor de lucrări. Iar acest mod nu este 100% pozitiv.
Vineri, 17 aprilie, după un scurt memento fotografic al debututului acestui proiect finanțat prin POS Mediu – având o valoare totală inițială de peste 83 milioane de euro – managerul Ovidiu Gavra a punctat stadiul actual al implementării proiectului, pe pachete de lucrări, cu accent pe cele cu probleme. Adică cele care, din diverse motive, au stagnat sau au fost oprite, iar contractele inițiale reziliate. Doar că, după cum a explicat directorul general al CAO, uneori, reluarea rapidă a procedurilor este faultată de instituții precum Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP). Demn de un banc este cazul documentației aferente stației de epurare de la Beiuș, contractul câștigat de Selina fiind reziliat la stadiul de 5,25%, relicitarea fiind întârziată de refuzul ANRMAP de a aproba dosarul din cauză că în hârtii apărea și adresa de domiciliu a șefului CAO. Deci totul a fost expediat la Oradea în vederea corectării, documentația necesitând refacere și retrimitere la Autoritate. Timp pierdut.
O altă problemă care pare să fie pe calea de a fi rezolvată este cea de la Finiș, unde aducțiunea de apă destinată Beiușului (dar și comunei cu pricina) a fost blocată de Primărie prin neemiterea autorizațiilor necesare. Se știe că acolo a fost vorba, din câte se pare, și de o chestiune politică, edilul-șef social-democrat băgând bețe în roate proiectului inițiatiat de liberalul Ilie Bolojan cu aprobarea președintelui de filială județeană, Ioan Mang. Cazul Finișului în contextul Aparegio a fost, de altfel, subiect de polemici de la distanță între PSD și PNL inclusiv în campaniile electorale din 2014. Acum, după ce comuna Biharia a fost amendată și va trebui să plătească vreo 250.000 de euro drept pedeapsă pentru părăsirea proiectului Aparegio, conducerea Finișului a revenit la sentimente mai bune și lucrurile par să se deblocheze. Așa cred atât managerul Gavra, cât și primarul Ilie Bolojan, care este și președinte al ADI Aparegio.
Prefectul Claudiu Pop a precizat că știe de greutățile și „mentalitățile” cu care s-au confruntat cei de la CAO în demararea și implementarea proiectului, dar că e bucuros că Aparegio merge înainte contribuind la creșterea calității vieții cetățenilor bihoreni din localitățile afectate. „În teorie, toată lumea dorește servicii mai bune, dacă s-ar putea ieri, dacă s-ar putea să plătiți dumneavoastră pentru ele”, a spus prefectul, acesta recunoscând că ar mai fi de rezolvat o serie de chestiuni legislative care să ajute la implementarea mai lină a unor asemenea proiecte importante. Pop a atins și problema firmelor care câștigă licitații, dar ulterior nu au capacitatea de a duce lucrarea la bun sfârșit cele asumate, prefectul inspirându-se din cazurile reale ale companiilor Selina și Cartel Bau care au abandonat șantierele începute în cadrul Aparegio.
Glumind pe tema întârzierii relicitării pe motiv de apariție a adresei managerului Gavra în documente, președintele Consiliului Județean Bihor, Cornel Popa, a subliniat și el greutatea cu care se mișcă lucrurile din punct de vedere birocratic. „Cunoaștem cu toții aceste aspecte neplăcute care tergiversează”, iar „legislația, cu toate propunerile venite de jos, de la unitățile administrativ teritoriale, refuză să se schimbe”, a spus șeful CJ neiertând nici el sublicitările care conduc de cele mai multe ori la imposibilitatea derulării contractelor de către executanții cu pricina. De asemenea, referitor la cazul Finiș, Cornel Popa a declarat că a avut colegi care „au fost cercetați pentru că și-au făcut datoria; nu știu dacă cu acest tip de atitudine Bihorul are de câștigat”.
Lăudând modul în care, în ciuda tuturor vicisitudinilor, proiectul se derulează, primarul Ilie Bolojan a ținut să le mulțumească tuturor celor care au avut un rol, încă de la început, în demararea Aparegio. De asemenea, edilul a avut un cuvânt de apreciere la adresa primarilor, consiliilor locale și cetățenilor din localitățile implicate, mai ales că aceștia au fost nevoiți ca, în baza reglementărilor, să se alinieze la tarifele practicate în Oradea pentru servicii de apă și canalizare. Bolojan a menționat că o provocare a următoarei etape de implementare va fi luarea deciziilor privind investițiile concrete care să fie făcute în anumite zone. Cu alte cuvinte, va fi nevoie de investiții care să fie urmate de sustenabilitate, adică rețelele de apă / canal să fie într-adevăr utilizate și exploatate la maximum.
La începutul acestei luni, din totalul de 193.160.067 lei lucrări contracate, pachetele finalizate erau: Extindere și reabilitare sistem de apă și canalizare Beiuș, Extindere și reabilitare siste de apă și canalizare Nojorid, Extindere și reabilitare sistem de apă și canalizare Cartier Grigorescu Oradea, Extindere și reabilitare sistem de apă și canalizare Densusianu Oradea, și Stația de epurare Municipiul Oradea.
Bilanțul Aparegio dupa 4 ani poate fi descărcat și studiat.
aug. 25, 2017 0
aug. 09, 2017 0
iul. 25, 2017 0
iun. 23, 2017 0
oct. 04, 2024 0
oct. 04, 2024 0
oct. 04, 2024 0
oct. 04, 2024 0