Actualizat aprilie 2nd, 2025 10:21 PM
iul. 05, 2013 Andrei Şandor Actualitate 2 2583 vizualizari
Vom avea o piață centrală ca o ramă de geam.
Vom avea o piață centrală ca de cartier.
Decât să se facă prost, cum e proiectul promovat de Primărie, mai bine se renunță (chiar și la banii europeni).
Așa sună doar trei dintre concluziile unor specialiști prezenți la masa rotundă de vineri, organizată la Palatul Sonnenfeld din Oradea și care s-a întins pe durata mai multor ore. Semn că subiectul arde și că cetățenii chiar se mobilizează și își pun capul la contribuție atunci când este vorba despre Oradea lor.
Decizia Municipalității de a schimba total proiectul de reamenajare a Pieței Unirii, fără vreun concurs de proiecte și fără dezbatere publică a generat o imensă revoltă, dar și frustrare în rândul multor profesioniști în de-ale arhitecturii, amenajării teritoriului și designerilor. La fel, o bună parte a societății civile s-a răsculat (prin comunicate și postări pe bloguri și pe rețele de socializare) din cauza agravării tendințelor totalitare ale conducerii orașului, care pare să considere că o consultare publică nu are alt rol decât cel de a fi trecut în „dosarul” unui proiect, în vederea îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate în implementarea unui proiect. Vineri, 5 iulie, cu toate că, în proporție de 99,99%, Primăria Oradea nu își va schimba optica în privința proiectului prezentat la jumătatea lunii iunie, zeci de arhitecți, oameni de cultură, studenți și alți cetățeni s-au adunat la Moskva Cafe pentru a discuta despre viitorul Pieței Unirii. La adunarea din fosta sală de dans a ex-Clubului Tipografilor orădeni au fost prezenți doi dintre arhitecții care au propus proiecte de reamenajare (Szabo Ane-Mari și Emodi Tamas), dar și alți profesioniști locali din domeniu, cunoscători ai poveștii zonei în cauză și preocupați de modul în care acea parte a centrului orădean urmează să fie schimbat. În mod mai degrabă netransparent și cu suspiciuni de nepotism. Din start merită remarcat că NIMENI din partea Primăriei Oradea nu a considerat de cuviință să facă deplasarea la Moszkva, dovedind, în opinia multor participanți, că prin această nepăsare arată fără loc de dubiu că Municipalității nu-i pasă ce zic oamenii și că nu dă doi bani pe părerile specialiștilor. Decât pe a celor agreați.
Discuția cu efect de apă sfințită a fost moderată de criticul de artă Ramona Novicov, care a „aruncat” spre audiență cu gânduri de genul „Sunt fericită că purtăm un dialog civilizat” sau „Orașul dorea demult o astfel de dezbatere”. Aparent, cetățenii nu resping dezbaterile, ci mai degrabă încep să se resemneze: orice ar fi, când la vârful Primăriei se decide ceva, acel lucru se va întâmpla, indiferent cât de multe și de pertinente ar fi propunerile, criticile și sugestiile. Povestea proiectului de reamenajare – de la scoaterea la concurs a primului proiect, semnat Emodi Tamas și până la „revolta” generală legată cel realizat de Horia Gavriș (care, deși fusese anunțat ca participant la dezbatere, nu a fost la Moszkva) – a scos în evidență un aspect clar: viceprimarul Mircea Mălan (susținut de primarul Ilie Bolojan) se află la originea schimbării. Lucru pe care, de altfel, vicele nu l-a ascuns nici la conferința de presă de prezentare din iunie, când a recunoscut că lui i s-a părut că proiectul lui Emodi nu are destulă culoare și că a implicat în noul proiect câțiva meseriași care i-au lucrat la casă. Unul dintre vorbitori, arhitectul Macalik Arnold, susține că, la una dintre discuțiile pe care le-a avut despre Piața Unirii în compania lui Bolojan și Mălan, cei doi șefi ai Primăriei s-au arătat hotărâți încă din ianuarie 2013 să schimbe proiectul „anemic” al lui Emodi (n.b.: deși acesta a fost declarat câștigător al concursului, a fost dezbătut public, votat în plenul Consiliului Local și a devenit subiect de contract de finanțare pe bani europeni). Iar dacă la toate acestea adăugăm faptul că Municipalitatea nici nu s-a mai uitat la proiectul făcut de o firmă clujeană, cerut de Primăria Oradea, parcă suspiciunile de lipsă de transparență nu mai sunt la fel de aiuristice. Vineri, arhitectul Silviu Aldea (de la firma cu pricina, Atelier Mass) a prezentat în premieră în fața orădenilor proiectul, concepția respectivă pentru Piața Unirii fiind apreciată de către participanții la dezbatere. Cei prezenți azi la Moszkva Cafe au avut ocazia să (re)vadă și celelalte proiecte care au fost realizate pe baza temei de proiectare elaborată de Primărie. Desigur, degeaba. În afară de ideea de a-și linge rănile, nici arhitectul Emodi și nici ceilalți participanți la discuție (majoritatea reclamând în special opacitatea de care a dat dovadă Municipalitatea și modul în care conducerea urbei tratează opinia publică) nu se vor fi ales cu nimic concret de pe urma dezbaterii. Mai ales că, așa cum am scris mai sus, evenimentul nu a fost onorat cu prezența de nimeni din partea administrației locale.
[nggallery id=1678]
ian. 03, 2025 0
aug. 06, 2024 0
apr. 26, 2024 0
apr. 09, 2024 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
Ar fi ideal, daca sub fiecare ftfagrooie veche, ati pute apune fotografia actuala a locului respectiv. Ca numele strazilor, mie nu imi spune nimic : locurile, insa, da ! Felicitari pentru blog, e foarte frumos !