Actualizat septembrie 13th, 2024 2:09 PM
feb. 02, 2018 Andrei Şandor Actualitate 0 2357 vizualizari
Consiliul Local Oradea va aproba la mijlocul acestei luni proiectul de buget pe 2018. Deoarece nu există nicio şansă ca proiectul să nu treacă, dezbaterea de joi, 1 februarie, se înscrie în lungul şir al acelor evenimente prin care oricum nu se va schimba nimic. Chiar dacă sala mare a Primăriei ar fi fost plină cu oameni nemulţumiţi. Desigur, nu a fost aşa, dezbaterea (n.b.: obligatorie înainte de şedinţa de plen a aleşilor) atrăgând mai puţin de 10 cetăţeni. Un lucru e cert: directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, a fost ciuca criticilor şi supărărilor, el încasând toate „loviturile” în locul celui despre care toată lumea ştie că a decis cum să fie încropit bugetul. Adică cel care a decis că, din nou, organizaţiile nonguvernamentale nu vor avea alocate sume pentru finanţare de proiecte destinate comunităţii. Adică primarul Bolojan.
Pentru că singurul subiect dezbătut cu adevărat – după ce Florea a prezentat bugetul pe 2018, precum la conferinţa de presă de acum câteva zile – a fost cel al nefinanţării ONG-urilor. Iar directorul nu pune în vitrină cele auzite! Mai ales că au fost observaţii pertinente, inclusiv de la reprezentantul unei entităţi considerate apropiată Municipalităţii, Fundaţia Comunitară Oradea. Este vorba despre Cătălin Popa. Antreprenorul a criticat tăierea finanţării ONG-urilor de către administraţia Bolojan în contextul în care noile reguli fiscale prevăd ca, de exemplu, formularele cu donarea celor 2% din impozit pentru aceste asociaţii/organizaţii să fie depuse personal de către cei ce donează. Adică e o complicaţie în plus ce va descuraja în mod cert aceste gesturi de binefacere. „Ne-am aştepta ca, în aceste condiţii, Primăria Oradea să fie alături de noi”, a spus Popa pledând cauza evenimentelor culturale cât mai multe şi mai diverse. În opinia acestuia, pentru a creşte nivelul oraşului dincolo de aspectul lui este nevoie de oameni educaţi.
„Atragem turişti. Foarte bine. Dar degeaba reabilităm clădiri. Turiştii trebuie să găsească aici şi altceva. Am vrea să vedem colaborări transfrontaliere pe Cultură. Nu se poate ca despre Oradea să se vorbească numai prin prisma schimbărilor de conducte!”, a spus Cătălin Popa la dezbaterea de ieri. De asemenea, dând lovitura verbală de graţie, solul Fundaţiei Comunitare Oradea i-a transmis primarului Ilie Bolojan că Municipalitatea face „lucrări de tip clismă” şi că, de fapt, „ne spălăm pe ochi cu apă ceva mai rece”. Popa a ţinut să clarifice că ONG-urile nu se umilesc cerând fianţare pentru proiecte culturale, ci doresc să ridice nivelul urbei prin evenimente, ştiind, probabil, mai bine ce anume îşi doreşte comunitatea. „Deschideţi-vă urechile!”, a cerut omul de afaceri adresându-se şefilor oraşului.
Eduard Florea a înghiţit în sec şi în timpul alocuţiunii lui Flavius Bunoiu. Fostul director al Casei de Cultură a Municipiului a venit la dezbatere ca trimis al Asociaţiei Cultură în Mişcare, o entitate care a organizat deja o serie de conferinţe cu ştaif în Oradea şi care a propus mai multe investiţii menite a îmbunătăţi oferta culturală a oraşului. Bunoiu nu a propus nimic concret ieri după amiază pentru că trimisese pe adresa Primăriei un E-mail cu chestiuni concrete. Lucru recunoscut de directorul economic. Însă, văzând numărul „mare” al participanţilor la dezbatere, fostul om de radio a ţinut să îşi arate indignarea, dar nu i-a acuzat pe cetăţeni pentru dezinteres, ci a arătat spre conducerea Primăriei pentru că a cauzat acest dezinteres. Motivul: orădenii s-au cam convins că, indiferent de subiect, părerile / sugestiile / cerinţele oamenilor nu sunt luate în considerare. Deci ce rost are să vină la dezbaterile publice atâta timp cât acestea nu sunt făcute decât din obligaţia procedurală?
„ONG-urile organizatoare de evenimente dau viaţă oraşului. Degeaba betonăm, amenajăm, dacă nu avem şi suflet în Oradea”, a spus Flavius Bunoiu subliniind că şi în 2018 a fost tăiată total finanţarea entităţilor neguvenamentale. Iar pentru a fi şi mai elocvent, acesta a dat informaţii despre modul în care alte oraşe înţeleg să colaboreze cu aceste asociaţii spre binele comunităţii. Directorul Eduard Florea a încercat să explice situaţia vorbind despre faptul că Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune are un buget mult mărit tocmai pentru a organiza multe evenimente, mai ales că suntem în anul Centenarului Marii Uniri. Răspuns nesatisfăcător: „APTOR se ocupă de atragerea turiştilor şi face bine ceea ce face. Nu se suprapune cu evenimentele pe care le-ar putea organiza ONG-urile. Oricum, e simplu să dăm banii pentru ca APTOR să-l aducă pe Smiley!”, a contrat Bunoiu.
La dezbaterea de ieri au mai fost prezenţi consilierii locali Kirei Melinda şi Kiss Gabor de la UDMR, respectiv PSD-iştii Liviu Sabău Popa şi Adrian Negrea. Acesta din urmă a propus ca Municipalitatea să includă pe lista proiectelor finanţate prin APTOR o acţiune dedicată Zilei Europei (9 mai), precum şi una prin care să se marcheze 70 de ani de la crearea statului Israel. Asta pentru a sublinia importanţa comunităţii evreieşti în istoria Oradiei. La rândul lui, consilierul Kiss a opinat că ar fi benefic ca administraţia locală să aloce 1% din impozitele plătite de orădeni pentru evenimente culturale organizate de ONG-uri. Conform cutumei, propunerile au fost consemnate. Şi tot conform cutumei, cel mai probabil, ele vor rămâne la stadiu de propunere! Şedinţa de plen a Consiliului Local, în care va fi pe ordinea de zi bugetul pe anul în curs, va avea loc în 15 februarie.
sept. 13, 2024 0
sept. 13, 2024 0
sept. 13, 2024 0
sept. 13, 2024 0
sept. 13, 2024 0
sept. 13, 2024 0
sept. 13, 2024 0
sept. 13, 2024 0