Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 28, 2011 Andrei Şandor Actualitate, Editorial, Politică 0 2282 vizualizari
În prag de an 2012, care va aduce în România zodia alegerilor comasate (locale + parlamentare), mediul politic orădean nu este deloc lipsit de zvonuri. Unele nu par a avea temei, dar există și câteva care s-ar putea adeveri, deși, momentan, protagoniștii nu ar recunoaște nimic. Sau s-ar folosi de dreptul politicienilor de a spune „No comment!”, sintagma care îi scapă, ulterior, de etichetele de ‘mincinos’ sau ‘fricos’. Unul dintre cele mai populare subiecte este cel al candidaturilor pentru funcția de primar al Municipiului Oradea. Prima opțiune (evidentă) este Ilie Bolojan. Liberalul este dat/dorit candidat de o parte importantă a cetățenilor, dar și de PNL Bihor. Fostul prefect încă nu și-a anunțat oficial candidatura, dar lasă de înțeles că s-ar mai înhăma la un mandat. Și stop! „Nu poți fi eficient mai mult de două mandate”, declara Bolojan într-un interviu acordat în 2010 portalului bihorstiri.ro. Recent, oamenii locali ai lui Dan Diaconescu de la OTV au lansat o bombiță: cică actualul primar nu va mai candida, în schimb va pleca la București în eventualitatea în care USL va câștiga parlamentarele și va forma noul Guvern. Bolojan nu respins ideea, dar nici nu a confirmat spusele surselor invocate de Partidul Poporului Dan Diaconescu. Rămâne o întrebare: e dispus Ilie Bolojan să riște ca USL să eșueze, iar el să rămână pe tușă? Din câte a dovedit și până acum, liberalul e mult mai pragmatic decât să mizeze (numai) pe ura poporului pe actuala guvernare.
Pe cine bagă la înaintare UDMR? O întrebare legitimă, mai ales în cazul de față. Alegerea primarului se face într-un singur tur, iar maghiarimea se mobilizează mult mai bine. Unde mai pui și că există totuși o pătură sătulă de Bolojan și ai lui, s-ar putea ca un candidat destoinic al UDMR să producă surpriza. Se spune că Biro Rozalia – viceprimar în funcție – nu mai vrea să candideze. A făcut-o de destule ori și a fost și victima unei trădări în 2007, când a ratat la mustață funcția de primar interimar „mulțumită” PSD . Mai nou, cică doamnei Biro îi surâde mai mult ideea de a se băga la un Colegiu deputațial și sigur. Nici n-ar fi de mirare, mai ales că avem de a face cu al doilea om în UDMR la nivel național, orădeanca fiind președinta Consiliului Reprezentanților Unionali. Deci să fie Cseke Attila? Senatorul ex-ministru al Sănătății care a susținut cu acte și cu bani gârlă reforma sanitară din Oradea? Demnitarul este luat în calcul, chipurile, chiar și pentru o candidatură la șefia Consiliului Județean. acolo, însă, se pare că UDMR ar mai dori să încerce să meargă o dată pe mâna președintelui de filială, Kiss Alexandru. Ar putea urma o revanșă în fața lui Radu Țîrle, cel care, în 2008, a câștigat funcția în ciuda tuturor așteptărilor. În 2012, cei doi au șansa de a se duela din nou, de data asta cu Țîrle în rolul de acum 4 ani al lui Ștefan Seremi, dar și cu un al treilea jucător important: candidatul USL, Cornel Popa (președinte al PNL Bihor, formațiune cu care UDMR are semnat un protocol de colaborare până în 2016).
Revenind la Primăria municipiului-reședință de județ, cu toată promisiunea lor de a avea un an foarte activ și „războinic”, demn de un partid de Opoziție (așa cum se și declară), pedeliștii au o problemă. Și anume că nu au un om valabil pentru lupta electorală de la Oradea. Sau, cel puțin, persoana care va fi aruncată în apa alegerilor (că ar fi jenant pentru ditamai PDL să nu aibă pretendent la tronul din Piața Unirii, nr. 1!) nu prea are șanse să apară drept convingătoare. Cine să fie? Liderul de grup PDL din Consiliul Local, Dorin Corcheș? Cel care, după un început fulminant a devenit mai degrabă tăcut și resemnat? Sau Cristian Bitea? Subprefectul mazilit în urma conflictului cu prefectul Gavrilă Ghilea? Poate Ghilea… La o adică, după Petru Filip, este singurul democrat-liberal cu greutate care a avut tangență cu administrația locală orădeană, pe vremea când a fost viceprimar pesedist. Unii mai aduc în discuție și numele fostului primar interimar, Mihai Groza, cel care a trebuit să piardă în fața unui Bolojan venit pe un imens val de simpatie în anul 2008. Groza a făcut o figură fumoasă la alegerile parlamentare, doar sistemul de loterie electorală românească făcând ca el să nu plece senator. Problema în cazul lui este că PDL l-a cam trecut pe linie moartă. Stadiu care i se cam poate prevesti și partidului, pe plan local, în caz că cineva/ceva nu îl ciupește de posterior. Acest lucru a fost prezis deja de fostul președinte al organizației orădene, Mircea Matei, cel care își sfătuia colegii veniți la Putere în filiala județeană să se mobilizeze. Dacă nu, „Bolojan mai are un mandat în buzunar!”.
Cum restul potențialilor jucători pe tabla alegerilor locale din Bihor nu prea contează, nu mai rămâne decât ca Guvernul să stabilească exact data alegerilor. După care se poate da start cursei de anunțare de candidaturi și mai ales celei de (re)convingere a alegătorilor.
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0