Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
sept. 28, 2023 Adrian Popa Actualitate, Sănătate 0 1213 vizualizari
Rabia este o boală virală care cauzează la nivel mondial zeci de mii de decese în fiecare an. Cazuri de rabie în rândul animalelor au fost înregistrate anual pe teritoriul României, atât la animale sălbatice (vulpe, lup, urs, șacal, pisică sălbatică, dihor, jder, raton), cât și la animale domestice (bovine, ovine, caprine, suine, animale de companie). Ultimul caz de rabie la om în România, soldat cu deces, a fost înregistrat în anul 2012.
Având în vedere că principalul rezervor natural de virus rabic în România este reprezentat de vulpea roșcată (Vulpes vulpes), singura măsură eficientă de eliminare a rabiei în România este vaccinarea animalelor din mediul silvatic (specia țintă fiind vulpea).
Vaccinarea în masă a câinilor este de asemenea o măsură recomandată de scădere a riscului de rabie având în vedere modificarea habitatelor cunoscute ale animalelor sălbatice, în special a vulpilor, și a pătrunderii constante a acestora în perimetrul așezărilor umane.
Aproximativ 99% dintre cazurile de rabie apar la persoane care au fost mușcate de câine. Rabia poate fi prevenită prin vaccinarea antirabică a câinilor și prin prevenirea mușcăturilor de câine.
Rabia poate fi prevenită prin trei intervenții dovedite și eficiente:
Profilaxia post-expunere
După ce o persoană a suferit o plagă cu potențial rabigen (de exemplu mușcătură de câine), este nevoie de adoptarea cât mai rapidă a unei conduite profilactice corecte, în vederea prevenirii rabiei.
Măsurile profilactice pe care ar trebui să le adopte o persoană care a suferit o plagă cu potențial rabigen sunt:
· spălarea plăgii cu apă din abundență și săpun timp de cel puțin 15 minute
· toaleta corespunzătoare a plăgii
· accesarea cât mai rapidă a serviciilor de sănătate în vederea evaluării cât mai rapide a riscului rabigen al plăgii și stabilirii necesității demarării vaccinării antirabice și a seroprofilaxiei antirabice.
Plaga cu potențial rabigen, poate avea și potențial tetanigen, astfel încât personalul medical va avea în vedere și profilaxia antitetanică.
Vă adresăm rugămintea de a disemina informațiile și recomandările generale pentru populație, menționate mai sus precum și cele anexate prezentului comunicat, în vederea prevenirii apariției cazurilor de rabie la om, în județul Bihor.
mart. 27, 2025 0
ian. 08, 2025 0
aug. 19, 2024 0
iun. 25, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0