Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
mai 25, 2023 Adrian Popa Actualitate 0 413 vizualizari
Joi, 25 mai, zi marcată la nivel mondial ca Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual, polițiștii de prevenire bihoreni au continuat activitățile desfășurate în cadrul evenimentului național „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, cea de-a patra zi fiind dedicată prevenirii victimizării și a disparițiilor de minori.
Astfel, în intervalul orar 09.00 – 10.00, la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din municipiul Oradea, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat o serie de activități informativ – preventive, sub genericul „Să creionăm portretul copilului dispărut”.
Activitățile polițiștilor au vizat prevenirea plecărilor voluntare, prin discuții interactive cu copiii, în cadrul cărora au fost prezentate riscurile la care se expun minorii care pleacă de la domiciliu. În același context, copiii și-au prezentat opiniile în legătură cu motivele care ar putea să determine plecarea minorilor de acasă.
De asemenea, pentru a celebra Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual, polițiștii de prevenire bihoreni au implicat copiii de la trei instituții de învățământ orădene, respectiv de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”, de la Liceul Greco- Catolic „Iuliu Maniu” și de la Școala Gimnazială nr.11, într-un concurs de eseuri și desene cu tema „De ce pleacă de acasă unii copii?”, care s-a defășurat pe parcursul lunii mai a.c..
Astfel, elevii celor trei școli participante au creat 51 de lucrări artistice, constând în eseuri, desene, compuneri și colaje foto, prin intermediul cărora și-au transpus, cu talent, opiniile referitoare la motivele care i-ar determina pe minori să plece de acasă (anexăm foto).
Concursul a fost foarte atractiv pentru elevi, care au demonstrat, prin intermediul creațiilor lor, că au acumulat informaţiile transmise pe parcursul anului de polițiștii de prevenire bihoreni.
Prezentăm în continuare, crâmpeie din creațiile copiilor pe tema dată de polițiștii de prevenire bihoreni:
„Pe lângă frică sau furie, sentimentele de eșec sau de iubire neîmpărtășită pot determina copiii să plece de acasă. Principalul motiv pentru care adolescenții fug de acasă este faptul că nu au învățat abilitățile pentru rezolvarea problemelor. Fuga este o soluție, dar de moment. Copiii fug pentru că nu vor să înfrunte ceva. Decizia de a pleca de acasă creează impresia că rezolvă problemele imediate și urgente, dar de fapt ei își pun viața în pericol.”
Yasmine O., Colegiul Național „Iosif Vulcan”;
„Societatea în care trăim noi, nu este deloc sigură, și nici prietenoasă, iar acest fapt este puțin probabil să se schimbe în viitor. Tot ce putem face noi, este să devenim mai responsabili, pentru că cel mai frumos lucru din viața unui părinte poate dispărea ușor. O vină aparține într-adevăr și unor părinți, care nu-și dedică timpul propiilor copii, care nu au nici o vină că s-au născut într-un asemenea mediu.”
„Toți copiii merită părinți, dar nu toți părinții merită copii.”
N. Rareș, Colegiul Național „Iosif Vulcan”;
„Există mai multe motive pentru care un copil pleacă de acasă. De exemplu poate acesta trăiește într-o casă abuzivă, este influențat de prieteni, dorește să fugă cu persoana iubită, este jignit constant de către colegii de la școală sau trăiește în zone unde nu își poate îndeplini visurile, așa că decide să plece într-un loc cu mai multe oportunități. În orice caz noi ar trebui să încercăm să îi ajutăm pe acești copii pentru a-i preveni să își părăsească casa.”
„De ce fug copiii de acasă?. Cele patru motive la care m-am gândit sunt: un grup de prieteni neadecvat, un iubit/iubită nepotrivit/ă, sentimentul de neacceptare pe care copiii pot sa îl simtă și locuirea într-un mediu toxic”
Alisia D., Colegiul Național „Iosif Vulcan”;
„Certurile cu părinții stau de obicei la dispariția copiilor. Părinții care au început să devină stricți cu adolescenții în devenire sunt cauza urmărilor întunecate. Mulți părinți cred că adolescentul trebuie să fie exemplar și uită de schimbările comportamentale ale acestora.”
Antonia P., Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”;
„Copiii fug de acasă din diferite motive. Cel mai simplu e să spunem că ei fug de probleme cărora nu le pot face față. Ele pot fi cauzate de mediul familial, școlar sau din cauza anturajelor cu influență negativă asupra copilului în cauză. Câteodată se întâmplă ca mai multe din aceste motive să se întâlnească și abia atunci copilul va încerca să scape.”
Maia T., Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”;
De asemenea, joi, 25 mai, începand cu ora 12.00, la Liceul Greco – Catolic „Iuliu Maniu” din municipiul Oradea, a avut loc o activitate cu elevii de gimnaziu ai acestei instituții de învățământ, pe teme de prevenire a victimizării acasă, la școală și pe stradă, sub sloganul „Copilărie în siguranță” .
Tematica prezentată a fost axată pe identificarea situaţiilor de risc în care se pot afla copiii şi luarea măsurilor de prevenire adecvate, pentru a evita victimizarea, pe importanţa conduitei preventive, dar și pe importanța implicării în activităţi preventive alături de poliţişti.
În acest context, polițiștii de prevenire bihoreni i-au premiat pe elevii acestei unități școlare, care au fost implicați în concursul de desene și eseuri cu tema „De ce pleacă de acasă unii copii?”, organizat de polițiștii de prevenire, în cursul lunii mai a.c..
Reamintim că, în perioada 22 – 26 mai, la nivel naţional se desfăşoară „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, eveniment prin care se urmăreşte sensibilizarea cetățenilor cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, a unei conduite antivictimale şi antiinfracţionale.
În perioada menţionată, prin colaborarea dintre poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea, polițiștii rutieri și de ordine publică și polițiști din cadrul Serviciului Județean al Poliție Transporturi Bihor, la nivelul întregului judeţ sunt desfăşurate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică, selectată în baza priorităților Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității.
Activitățile desfășurate de polițiștii bihoreni în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității sunt organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Şincai” Oradea, Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor, Fundația Lampas și Orășelul Copiilor din municipiul Oradea.
*
CALENDARUL ACTIVITĂȚILOR
VINERI – 27 MAI:
Activități pentru prevenirea violenței domestice
Vineri, 27 mai, în intervalul orar 11.30 – 13.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu reprezentanții Fundaţiei Lampas vor fi prezenți în campusul Universității Oradea, unde vor organiza evenimentul „Cafeneaua prevenirii”. În acest context, polițiștii de prevenire bihoreni vor interacționa cu studenții pe tema prevenirii violenței domestice, într-un cadru informal.
Cei prezenți vor avea ocazia să servească o cafea sau o băutură răcoritoare și, în același timp, să primească informații utile de la polițiștii bihoreni, despre formele de manifestare a violenței în cuplu, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și despre drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie.
De asemenea, în intervalul orar 13.00 – 14.30, în Piața Unirii din municipiul Oradea, sub genericul „Oprește acum violenţa în familie, cere ajutor!”, polițiștii de prevenire bihoreni vor organiza o acțiune stradală, menită să trezească și să sensibilizeze conștiința publică cu privire la fenomenul violenței împotriva femeii, un comportament indezirabil, cu efecte negative pe termen lung.
În eveniment vor fi implicați și elevii Liceului de Artă Oradea, care vor prezenta, într-o expoziție de desene, creațiile lor cu privire la violența în familie.
*
Poliţiştii Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vă recomandă:
SFATURI PENTRU A PREVENI DISPARIŢIA COPILULUI TĂU
FII PRIETENUL LUI :
• Învață-ți copilul să nu intre în discuție cu persoane străine;
• Să nu accepte bunuri, cadouri sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunoaște;
• Să nu însoţească persoane necunoscute, indiferent de locul unde este invitat copilul, mai ales daca locul respectiv este neiluminat, dosit;
• Nu da copilului sume mari de bani sau obiecte de valoare, cum ar fi telefonul mobil, bijuterii. Daca totuşi ţii neapărat sa le poarte, spune-i sa nu le ţină la vedere;
• Învaţă-ţi copilul să nu invite persoane necunoscute în locuinţă sau să nu le permită accesul atunci când acele persoane solicită;
• Pe timpul nopţii, nu-ţi lăsa copilul nesupravegheat pe stradă sau nu-l trimite la cumpărături;
• Spune-i ca la terminarea orelor de curs sa nu se întoarcă niciodată singur de la şcoală, ci în grup împreună cu alţi colegi, sau să nu folosească drumuri neiluminate sau dosnice.
ÎNVAŢĂ-L:
Adresa, numărul de telefon şi numele şi prenumele părinţilor;
Să spună întotdeauna părinţilor unde şi cu cine pleacă;
Să ceară voie părinţilor dacă vrea să plece undeva după ore;
Să nu deschidă uşa dacă este singur acasă şi nu aşteptă pe nimeni.
DACĂ ȚI-A DISPĂRUT COPILUL…
Actionează imediat dacă crezi că ți-a dispărut copilul:
• Dacă copilul tău lipseşte de acasă, caută în casă, verificând dulapurile, sub paturi, debaralele, pivniţe, subsoluri, sau în oricare alte locuri unde s-ar putea ascunde sau ar putea cădea;
• Dacă a dispărut în timp ce vă aflaţi într-un magazin, anunţă agentul de pază al magazinului respectiv şi chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunţă cea mai apropiată unitate de poliție sau sună la numărul de urgență 112;
• Când sesizezi evenimentul la Poliție, comunică numele copilului, data de naştere, înălţimea, greutatea sau oricare alte elemente sau semne particulare de natură să ajute la identificarea de urgenţă a copilului. Anunţă de asemenea, momentul în care ai constatat dispariţia!
• Sună gratuit la numărul de urgenta 112!
NU UITA !
Câteva secunde din viaţa ta şi un dram de atenţie în plus pot salva viaţa unui copil!
Accesează pagina www.politiaromana.ro, secţiunea copii dispăruţi pentru detalii si fotografii!
Priveşte cu atenţie si chipurile copiilor pe lângă care treci pe stradă!
Priveşte feţele copiilor singuri care trec pe lângă tine.
Opreşte-te lângă ei, întreabă-i cum îi cheamă şi ce caută pe stradă.
Apelează gratuit 112 –Apelul Unic de Urgenţă, dacă ai văzut aceşti copii !
Fii alături de Poliţia Română pentru a readuce un copil pierdut în sânul familiei !
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0