Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
feb. 14, 2024 Adrian Popa Actualitate, Sănătate 0 1043 vizualizari
La 100g de mâncare putem ajunge chiar și la 169 de E-uri (aditivi alimentari ), 31g de sare , de 6 ori mai mult decât recomandarea zilnică a Organizației Mondiale a Sănătății și 81g de zahăr , de 3 ori mai mult decât recomandarea de 25 de grame de zahăr pe zi a Organizației Mondiale a Sănătății, cu ocazia mesei de Ziua Îndrăgostiților !
InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip cutii cu bomboane (trufe, praline și bomboane cu ciocolată) ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 126 de produse.
Bomboană de ciocolată sau praline
– desemnează produsul de mărimea unei singure înghițituri, care constă din:
– ciocolată umplută sau:
– un singur tip de ciocolată sau o combinație de ciocolate conform punctelor 3, 4, 5 sau 6 (ciocolată, Ciocolată cu lapte, Ciocolată cu lapte cu conținut ridicat de lapte sau Ciocolată albă) și alte substanțe comestibile, prevăzând ca ciocolata să constituie minimum 25 % din greutatea totală a produsului.
Conform Directivei 2000/36/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 23 iunie 2000 privind produsele din cacao și din ciocolată destinate consumului uman.
Denumirile de vânzare „ciocolată”, „ciocolată cu lapte” și „cuvertură de ciocolată” pot fi completate cu informații sau descrieri referitoare la criteriile de calitate care prevăd că produsul conține:
– în cazul ciocolatei, minimum 43 % din totalul de cacao în substanță solidă uscată, inclusiv minimum 26 % unt de cacao;
– în cazul ciocolatei cu lapte, minimum 30 % din totalul de cacao solidă uscată și minimum 18 % lapte în substanță solidă uscată obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, lapte semi sau total smântânit, frișcă, sau din frișcă parțial sau total deshidratată, grăsime de lapte sau unt, inclusiv minimum 4,5 % grăsime din lapte;
– în cazul cuverturii de ciocolată, minimum 16 % cacao uscată degresată solidă.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor, au rezultat următoarele :
Din punctul de vedere al numericului de aditivi alimentari aceștia variază intre 0 – 10 ;
Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în produsele ce fac obiectul studiului:
– toate produsele ce au făcut obiectul studiului au în componență lecitina (E 322 )
– 25.39% dintre produsele studiate au avut în componență Poliricinoleatul de poliglicerină (E 476);
– 18.25% dintre produsele studiate au avut în componență acidul citric (E 330 );
Din punctul de vedere al ingredientului principal : 70.63 % au ca prim ingredient zahărul;
ATENȚIE! Ingredientele sunt în cantitate descrescătoare, primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică!
Din punctul de vedere al conținutului de substanță uscată de cacao:
– 39.68 % din produse menționează cantitatea de substanță uscată de cacao;
Mai multe detalii privind rezultatele studiului găsiți AICI
Totodată, InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu Aplicația Gratuită InfoCons ce pune la dispoziția utilizatorilor alertele rapide pentru produsele nealimentare, printre care și bijuterii la nivelul Uniunii Europene, actualizate în timp real.
Prin descărcarea aplicației din App Store, Google Play sau App Gallery, consumatorii au acces direct și transparent la alertele rapide pentru produsele nealimentare, actualizate zilnic și însoțite de detalii precum:
– denumire produs;
– țara vizată;
– gradul de risc;
-orginea produsului;
-data la care intră alerta în vigoare;
–fotografia cu produsul vizat.
Atenție! Înainte de achiziționare , accesați Aplicația InfoCons pentru a vă asigura că produsele nu fac sau nu au făcut obiectul alertelor pentru produsele nealimentare emise de Uniunea Europeană !
|
|
|
|
oct. 30, 2024 0
oct. 29, 2024 0
sept. 25, 2024 0
sept. 19, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0