Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iun. 26, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 1270 vizualizari
Șiruri lungi de mașini dirijate de polițiști de la Serviciul Rutier și carosabil îngustat din pricina unor lucrări în zona stației de tramvai de lângă biserica Sf. Ladislau. Acces blocat spre Primărie pentru mașinile care circulau dinspre Biserica cu Lună. La toate acestea se adaugă și nepermiterea parcării pe locurile de lângă Podul Ferdinand (în paralel cu biserica Sf. Ladislau). Acestea sunt condițiile în care s-a derulat traficul din dimineața de 26 iunie, zi în care Oradea a marcat Ziua Drapelului.
Ceremonia a început încă de la ora 9:30 la Biserica cu Lună, acolo unde a fost oficiată slujba de sfințire a drapelului tricolor al României. Stindardul a fost apoi adus în Piața Unirii, unde a avut loc partea consistentă a manifestării dedicate celor trei culori. Vorbitorii de pe platoul din fața clădirii Primăriei au fost prefectul Claudiu Pop și col. (rez) dr. Constantin Moșincat. Ambii au evocat importanța tricolorului, cel de-al doilea făcând o incursiune în istoria însemnelor de luptă care au călăuzit oștirile mioritice încă din perioada dacilor. Desigur, accentul a căzut pe desăvârșirea actualului steag al patriei, rolul important în acest proces fiind al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Conform desfășurătorului evenimentului din Piața Unirii, o parte a oficialităților prezente au fost invitate să și sărute drapelul tricolor înainte de înălțarea lui pe catarg pe sunetul Imnului de Stat: episcopul ortodox Sofronie, viceprimarii Mircea Mălan și Ovidiu Mureșan (care au venit pentru a-l înlocui pe primarul care era trecut pe listă, dar care nu a participat la ceremonie) și Dumitru Voloșeniuc, care a venit în rol de președinte (interimar) al Consiliului Județean. La festivitatea de marți au mai asistat câțiva consilieri locali USL (Claudia Timofte, Debelka Boglarka, Lucian Unița, Aurel Mohan și Daniel Negrean), dar și un grup de șefi de servicii deconcentrate democrat-liberali (printre ei Simona Vesa, dr. Marius Pîrcioagă și Nicolae Hoduț), care au preferat să stea mai în spate, împreună, dovedind încă o dată că există o delimitare politică clară între administrația locală / județeană a momentului și șefii care se mai află la cârma unor instituții subordonate ministerelor conduse de USL.
Ca de obicei ceremonia dedicată tricolorului românesc s-a încheiat cu un mini-recital de melodii patriotice interpretate de fanfara militară și cu defilarea Gărzii de Onoare. Ziua Drapelului a fost proclamată prin Legea nr. 96 din mai 1998 pentru a marca momentul 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decis ca cele trei culori să reprezinte steagul național al tuturor românilor.
[nggallery id=1038]
dec. 27, 2022 0
dec. 31, 2019 0
oct. 15, 2019 0
mai 07, 2019 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0