Actualizat aprilie 9th, 2025 4:42 PM
ian. 15, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1931 vizualizari
Zi cu multiple semnificații, azi, pentru elevii, cadrele didactice și foștii elevi ai Colegiului Național (CN) „Mihai Eminescu”. De ziua patronului spiritual, în ziua Culturii Naționale, instituția de învățământ de pe str. Roman Ciorogariu și-a serbat propria aniversare. Dar știrea zilei pentru cei adunați în sala festivă a fostului Liceu de Filologie-Istorie, comunicată de directorul Maria Onița și confirmată de inspectorul școlar general Daniel Negrean, este că situația juridică a imobilului revendicat de Ordinul Premonstratens pare să fie elucidată. Iar partea îmbucurătoare este că rezolvarea este în favoarea Colegiului „Eminescu”, cea care nu va mai fi amenințată cu evacuarea și nu va mai activa în incertitudine, motiv de stres pentru conducerea școlii, dar și pentru elevi și pentru părinții lor. Vestea bună a fost spusă răspicat de oficialii amintiți mai sus, deși reprezentanții CN spun că încă nu au văzut negru pe alb o decizie definitivă și irevocabilă a instanței de judecată cu privire la acest subiect. Însă, potrivit inspectorului general Negrean (care este și consilier local liberal), Municipalitatea se pregătește deja să renoveze clădirea, cea în care nu s-a prea putut investi până acum, imobilul emblematic fiind în litigiu.
La aniversarea de azi, 15 ianuarie, au luat parte, printre alții, și poeții Ioan Moldovan (director al Revistei Familia) și Ioan Pop, respectiv Claudia Timofte, director al Cancelariei prefectului județului Bihor (absolventă a Liceului „Mihai Eminescu”. Totodată, directorul Onița a evidențiat prezența a doi foști directori ai instituției de învățământ, profesorii Ludovic Gilău și Iosif Eilender.
Imediat după intonarea Imnului Național, într-un discurs emoționant, profesoara Maria Onița le-a reamintit pe scurt celor prezenți istoria prestigioasei unități de învățământ, subliniind că acest CN orădean a avut mereu și are în continuare rezultate bune la examenele de evaluare națională și la Bacalaureat, absolvenții reușind să acceadă și la facultățile pe care le-au ales. De asemenea, CN „Mihai Eminescu” se poate lăuda cu rezultate bune și foarte bune la diversele olimpiade școlare, la nivel județean, național și chiar internațional. Unitatea de învățământ a devenit Colegiu în anul 1999 și își propune să pregătească pentru viață tinerii care învață aici și care, după ani de la terminarea studiilor liceale se vor putea mândri că sunt „eminescieni”.
Deși nu a predat la „Eminescu”, șeful Inspectoratului Școlar Județean, Daniel Negrean, a declarat că a ținut să fie prezent la acest moment aniversar „din respect pentru ceea ce faceți pentru învățământul din Oradea și din Bihor”. La rândul lui, poetul Ioan Moldovan a subliniat că are motive „ale inimii” și motive „simbolice” pentru a fi printre eminescieni în ziua de sărbătoare. Vorbind despre Iosif Vulcan și despre importanța acestuia în descoperirea viitorului poet național al românilor, Moldovan și-a manifestat speranța că printre tinerii din sala festivă s-ar putea regăsi un nou Eminescu. Poetul Ioan Pop a preferat să precizeze în fața auditoriului că, din nefericire, „azi, ne îndepărtăm de Eminescu și de limba română”. Un aspect considerat cu atât mai deranjant, cu cât marele poet poate Pop îl descrie pe Eminescu drept un „creator de limbă română”.
[nggallery id=1422]
Pentru a marca așa cum se cuvine ziua de naștere a patronului spiritual al Colegiului (care coincide cu Ziua Culturii Naționale), elevii coordonați de profesori au oferit celor prezenți recitaluri de poezie, inclusiv în limba maghiară. De asemenea, mai mulți elevi au primit cărți cu dedicație din partea scriitorilor invitați. Tot azi, elevi ai CN „Mihai Eminescu” s-au deplasat la statuia poetului național pentru a depune acolo flori și au vizitat Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”.
mart. 20, 2024 0
ian. 11, 2024 0
ian. 17, 2023 0
sept. 06, 2022 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0