Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iun. 10, 2021 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 1220 vizualizari
Manifestările dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau au debutat azi, 10 iunie, la Universitatea Oradea, cu prezentarea proiectului de amenajare a unui spațiu urban dedicat arhitecților József şi László Vágó în Campusul Central al Universităţii din Oradea, ocazie prin care s-a și marcat începerea lucrărilor de amenajare.
Acest spațiu va cuprinde elemente arhitecturale reprezentative ale stilului Art Nouveau, recuperate de pe diverse amplasamente din oraş, ce urmează să fie restaurate. Așa cum se știe, complexul de clădiri al campusului universitar este opera arhitectului recunoscut Vágó József, fiind un ansamblu urbanistic unitar, marcat de viziunea geometrică a şcolii vieneze de arhitectură, un complex arhitectural modern, multifuncţional, construit între anii 1912 – 1914.
Evenimentul a fost organizat de Universitatea Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, în parteneriat cu Municipiul Oradea și Oradea Heritage, în cadrul său luând cuvântul: rectorul Universității Oradea – Constantin Bungău, directorul Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor – Angela Lupșea, decanul Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură a Universităţii – Marcela Florina Prada, critic de artă și profesor în cadrul Departamentului de Arhitectură – Ramona Novicov, arhitectul specialist pe monumente – Cristian Pușcaș, consilier superior Direcția Județeană pentru Cultură Bihor – Mircea Pașca.
În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul Angela Lupşea, director al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor: „Transmit salutul domnului primar Florin Birta către toți cei care încearcă să pună în valoare patrimoniul acestui oraș. Împreună cu Universitatea Oradea și Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, care dețin acest patrimoniu deosebit, vom continua să dezvoltăm pe viitor și alte proiecte, care să se bucure de aprecierea publicului orădean, a turiștilor și a studenților care se vor implica în lucrările de pe șantier”.
Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor a obținut deja în Comisia Municipală de Urbanism și Amenajare a Teritoriului avizul Arhitectului Șef pentru amenajarea acestui spațiu urban dedicat arhitecţilor orădeni József şi László Vágó. Acesta va fi realizat în Ansamblul Universităţii din Oradea (fosta Școală de Jandarmi). Intervenția este minim invazivă și va conține piese de mobilier urban și componente artistice recuperate de la diverse șantiere de reabilitare a unora dintre construcțiile proiectate de frații Vágó în Oradea.
Amenajarea constă în organizarea unui mic platou pietonal (aprox. 40 mp), pe care se vor amplasa obiectele recuperate (elemente de gard, stâlp decorativ de iluminat). De asemenea, intervenția presupune și amplasarea a două bănci.
Ideea ansamblului urban din campus, gândit ca un muzeu în aer liber, s-a născut ca urmare a colaborării dintre Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor – Oradea Heritage și Universitatea Oradea, pornind de la faptul că clădirile Universităţii din Oradea sunt parte a circuitului internaţional al monumentelor Art Nouveau. De menționat că Universitatea din Oradea, fostă Şcoală de Jandarmi, este monument istoric de categoria A.
Rectorul Universității Oradea, Constantin Bungău a prezentat apoi viziunea de ansamblu pe care o are Universitatea cu privire la amenajarea întregului campus: „Avem nevoie de specialiștii care iubesc Art Nouveau-ul, pentru că toate lucrările trebuie să le facem respectând în primul rând calitatea. Va trebui ca și clădirile mai noi, construite după 1990, să aibă aceeași amprentă, să nu fie nici eclipsate de clădirile mai vechi și în același timp să nu eclipseze la rândul lor. Ne dorim să intervenim nu numai în sensul reabilitării clădirilor, ci căutăm resurse și pentru amenajarea curții, a campusului, având în vedere toate elementele care compun spaţiul: bănci, lampadare, alei, zonă verde, borduri”.
nov. 12, 2024 0
oct. 21, 2024 0
oct. 09, 2024 0
oct. 01, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0