Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 25, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 3936 vizualizari
Ziua în care, vorba aceea, ultima brazdă de pământ românesc a fost eliberată de sub ocupația fascisto-hortistă a devenit Ziua Armatei după plecarea de pe teritoriul țării noastre a militarilor sovietici. 25 octombrie mai are și semnificația regală legată de nașterea lui Mihai I, însă acest aspect nu a fost evidențiat în cadrul ceremoniei de azi, desfășurată la statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie. O vreme foarte plăcută, chiar dacă fără soare, a ajutat organizarea evenimentului, însă orădenii nu s-au înghesuit să asiste. Probabil pentru că știau deja ce se va întâmpla, desfășurătorul ceremoniei fiind cam același an de an.
După intonarea Imnului Național și slujba dedicată Armatei, prefectul Claudiu Pop a avut ocazia să își transmită gândurile în direcția celor care îmbracă haine militare. Șeful Prefecturii a menționat că nu toate statele au o zi anume pentru a celebra Armata, însă România face parte dintr-un select club european care a dedicat o zi în calendar pentru această instituție, din care mai fac parte Franța și Italia. Pop a mai precizat că Armata Română a fost și rămâne un partener serios al NATO, lucru dovedit zi de zi în teatrele de operațiuni.
Col. Viorel Buhaș, șeful Garnizoanei Oradea, a dat citire Ordinului emis de Mihnea Motoc, ministru al Apărării, cu ocazia zilei de 25 octombrie. Cei care au ascultat cuvântul lui Buhaș au fost asigurați că Armata Română are „hotărârea și pregătirea necesare pentru a-și face datoria”. Liderul filialei bihorene a cadrelor militare în rezervă și retragere, col. Vasil Creț a fost cel care a realizat o istorie a zilei, vorbind pe larg despre contextul istoric în care România a întors armele împotriva Germaniei naziste și Ungariei hortiste, respectiv despre cum s-a desfășurat ultima parte a celui de-al II-lea Război Mondial, cu eliberarea țării noastre.
Recitalul Corului „Traian Moșoiu” a făcut trecerea la partea cu depunerea de coroane. Fără îndoială, petele de culoare ale momentului solemn au fost cele în care la soclul statuii a apărut prefectul Pop însoțit de un grup de copii, grupul neobișnuit de numeros al ALDE Bihor (întrecând astfel grupurile PNL și PSD luate, respectiv trimișii Serviciului de Ambulanță Județean care au atras atenția atât prin echipamentul fosforescent, cât și prin faptul că au avut un om „infiltrat” în grupul de preoți care au oficiat slujba de la începutul manifestării.
Ca de obicei, și-au plecat capul în fața monumentului din Parcul 1 Decembrie, pe lângă prefectul Claudiu Pop, cei de la Primăria Oradea (primarul Ilie Bolojan și viceprimarii Florin Birta și Mircea Mălan), reprezentanții Consiliului Județean (președintele Pasztor Sandor și vicepreședintele Traian Bodea), șefii structurilor teritoriale ale Ministerului de Interne și Ministerului Apărării, cadrele militare veterane, conducerile majorității instituțiilor aflate în subordinea Prefecturii, dar și câteva unități de învățământ din Municipiul Oradea.
În mod clasic, festivitatea de Ziua Armatei s-a încheiat cu defilarea Detașamentului de Onoare.
oct. 24, 2024 0
oct. 23, 2024 0
oct. 24, 2023 0
oct. 19, 2023 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0