Actualizat noiembrie 25th, 2024 5:30 PM
ian. 30, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 1610 vizualizari
Grație unui proiect derulat în colaborare de Confederația Caritas România și organizația The Passage din Marea Britanie (care luptă pentru ca emigranții să nu sfârșească dormind pe sub poduri și cerșind), bihorenii care se gândesc să își încerce norocul în țara lui Shakespeare au acum un ghid practic la dispoziție. Cărticica are între coperți cele mai importante și mai utile informații pentru ca oricine să își poată face socotelile înainte de a porni orbește într-o aventură care se poate lăsa cu neîmpliniri majore. Responsabilul de proiect la nivel local este tânărul jurnalist Szombati-Gille Tamas (foto), cel care s-a ocupat inclusiv de prezentarea în fața grupurilor de tineri din Oradea și alte localități a acestui Ghid. Dar poate cel mai important rol al celor implicați în proiectul finalizat azi, 30 ianuarie, a fost (și rămâne) să le atragă atenția celor care se gândesc că numai plecând în Marea Britanie se pot realiza că țara ochită e foarte scumpă. Potrivit datelor incluse în Ghidul detaliat de Szombati (n.b.: informațiile fiind furnizate de partenerii de la The Passage), toți cei care vor să plece în UK ar trebui să aibă cel puțin 1.600 de euro la ei. Bani care, bine drămuiți, ar putea să le ajungă pentru două luni de zile, timp în care ar putea să își găsească de lucru. Cu alte cuvinte, atenționarea care stă în picioare este că costurile cu chiria, hrana și transportul în comun sunt destul de ridicate în Marea Britanie. Iar statisticile arată că, în 2014, 11% dintre persoanele fără adăpost din Londra au fost cetățeni români. Unii, probabil, au mers acolo la nimereală, iar altora poate nu le-au ieșit socotelile.
Ghidul practic de informare conține amănunte și sfaturi utile pentru cei care se pregătesc să plece, fie și doar pentru o perioadă determinată, în Marea Britanie. Spre exemplu, sunt trecute acolo drepturile și obligațiile angajaților, prețurile la alimente și combustibili, acte necesare, precum și modalitățile legale prin care un român își poate găsi de lucru dincolo de Canalul Mânecii.
În cadrul prioiectului de trei luni, Szombati-Gille Tamas s-a întâlnit cu mai multe grupuri potențiali emigranți, în majoritate tineri. De exemplu studenți de la Universitatea Creștină Partium (Secția de Engleză), dar și liceeni și părinți ai acestora. Se pare că mirajul Vestului încă mai există. Responsabilul de proiect spune că majoritatea celor care au intrat în contact cu acest Ghid vor să plece din țară (unii chiar în Marea Britanie) chiar și fără să știe exact ce urmează să facă acolo. Mai mult decât atât, sunt unii tineri bihoreni care nu ascund că își aleg specializarea de la facultate în funcție de ceea ce se cere pe piața muncii din Anglia.
Date mai multe despre acest subiect pot fi găsite pe site-ul special creat pentru prevenirea situațiilor în care cineva rămâne homeless în Marea Britanie. Portalul este dispinibil în engleză, română, lituaniană, poloneză și blugară. Practic, site-ul web creat de către cei de la The Passage este versiunea electronică a Ghidului.
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0