Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 18, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1620 vizualizari
Discuții destul de aprinse, în contradictoriu, în ședința de plen de azi (18 decembrie) a Consiliului Local Oradea (CLO). Din start, la punctul aferent stabilirii birurilor locale pentru anul 2015, lucrurile au cotit-o spre controverse.
Tonul scandalului l-a dat grupul PSD, prin vocea consilierului Doina Bunea (foto). Decanul de vârstă al social-democraților din CLO a reclamat intenția Administrației Domeniului Public (ADP) de a taxa pensionarii la intrarea în Ștrandul Ioșia. Bunea a arătat că majoritatea pensionarilor orădeni „își numără bănuții” și că ar fi foarte mult pentru ei să dea 24 lei pe cele 4 zile în care până la această oră au gratuitate. Directorul general al ADP, Liviu Andrica și-a apărat propunerea inclusă în proiectul de taxe și impozite locale explicând că Municipalitatea nu prea își mai poate permite să ofere gratuitate la ștrand pentru bătrâni. În schimb, Andrica a prezentat și oferta de abonament (80 lei/lună) destinat pensionarilor. Desigur, acest lucru nu a fost pe placul Doinei Bunea.
Și grupul UDMR a avut de criticat și a propus anumite modificări. Consilierul Huszar Istvan consideră că creșterea procentului de impozitare, la 3,5% (față de 2,5%, cât a fost anul trecut), este prea mare pentru disponibilitatea financiară a majorității orădenilor. De asemenea, udemeristul a arătat că rata inflației este mult mai mică decât creșterea propusă de Executivul Primăriei, motiv pentru care a cerut ca și în 2015 să fie aplicat procentul din acest an. O altă jalbă a lui Huszar a fost cea privind intenția administrației locale de a impozita instituțiile non-profit care au activitate comercială în anumite spații (ale Municipalității). Argumentul reprezentantului UDMR: „Dacă aceste ONG-uri au venituri mai mari, practic vor cheltui mai mult în scopuri caritabile, sociale etc.”. Adică o impozitare le-ar tăia din posibilitățile de a investi mai mult în domeniile lor de activitate. Răspunsurile pentru Huszar le-a dat city managerul Eduard Florea. Acesta a explicat că Oradea nu vrea să aplice metoda „populistă” de necreștere a impozitării pentru că, potrivit legii, o dată la 3 ani, e obligatorie indexarea cu 6% (potrivit Codului Fiscal), ceea ce ar fi un șoc mai mare pentru populație. Deci se preferă împărțirea acestui procent. „Trebuie să înțelegem că impozitele și taxele trebuie să aibă un caracter predictibil, bazat pe date concrete”, spune Florea. Administratorul public al Municipiului Oradea a arătat că sunt orașe, precum Târgu Mureș, care aplică aceeași politică: anul trecut a mers cu 4%, adică în acest an va aplica 2%.
Referitor la problema ONG-urilor, city managerul a pedalat pe argumente economice: folosirea spațiilor în același sistem ca și ceilalți agenți economici. „Ele (spațiile) se folosesc pentru închiriere și acei agenți economici, prin chiria pe care o plătesc ONG-ului, sunt puși într-o situație anticoncurențială”, a declarat Eduard Florea. Deci se plătește o chirie mai mică știindu-se faptul că nu există impozit. Reprezentantul Primăriei Oradea recunoaște, însă, că dacă acele venituri ar fi utilizate pentru activități socio-umanitare, există posibilitatea legală de a fi scutiți de impozitare; dar trebuie dovedit acest lucru.
Majoritatea consilierilor locali au respins propunerile rostite de Doina Bunea, Huszar Istvan și Ritli Ladislau jr (n.b.: care s-a arătat de partea pesedistei, precizând că chiar dacă Bunea și-ar retrage propunerea privind menținerea gratuității pentru pensionari, grupul UDMR ar cere el acest lucru). Înainte de votul final pe materialul integral (așa cum a fost propus de Executiv), viceprimarul Ovidiu Mureșan s-a simțit nevoit să explice de ce s-a abținut în privința propunerilor de modificare. Social-democratul a lăsat să se înțeleagă că e, oarecum, între ciocan și nicovală: ca membru PSD, ar fi și el pentru menținerea gratuităților, însă ca parte a Executivului și ca unul dintre artizanii proiectului de biruri pentru 2015 el trebuie să susțină documentul. Mai ales că știe că orașul are nevoie de bani ca de aer pentru cofinanțările proiectelor europene și pentru alte investiții importante. Pe de altă parte, Mureșan a atras atenția că o serie de propuneri ale consilierilor social-democrați au fost ignorate total de Executiv, lucru care nu i-a căzut bine.
În final, proiectul taxelor și impozitelor locale (link) pentru anul 2015 a trecut cu 15 voturi (cu aportul vicelui Mureșan). Erau necesare 14. Plusul a venit, culmea, tot de la un pesedist: Aurel Mohan; votul a fost adăugat la cele 14 ale liberalilor (inclusiv cei doi consilieri proveniți de la PDL, Cristian Pușcaș și Ioan Bârsan). În rest, 4 social-democrați au votat „împotrivă”, iar grupul UDMR (6) s-a abținut.
aug. 30, 2017 0
aug. 28, 2017 0
iul. 11, 2017 0
iul. 06, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0