Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mart. 01, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1126 vizualizari
Trei orădeni de etnie maghiară au sesizat Prefectura și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la schimbarea denumirii străzii Bajor Andor (foto) numai din cauză că este nume unguresc. Cei trei consideră că e jignitor la adresa comunității maghiare și doresc ca prin poziția publică adoptată să prevină asemenea eventuale noi cazuri. Cei trei cetățeni în cauză sunt avocatul Kolozsi Arpad, Kristofi Kristof (liderul PPMT Oradea) și Bosze Laszlo, membru al Comisiei de Apărare a Drepturilor Maghiarilor din Bihor. „Și domnul primar a fost de acord”, spune Kristofi, vorbind despre proiectul de hotărâre pe care apare scrisul lui Ilie Bolojan, edilul dând undă verde și cerând să se dea curs solicitării semnatarilor cererii, alocându-se un nume românesc străzii. Prefecturii i se cere să nu acorde avizul de legalitate pentru această hotărâre și să anuleze HCL referitor la strada Bajor Andor. Și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a primit aceeași sesizare, urmând să dispună eventual și amendă pentru acest act considerat a fi „discriminare”. Cei trei reclamanți doresc să prevină ca astfel de situații, bazate pe astfel de argumente, să se repete. „Nu înseamnă că primarul și CL trebuie să se facă preș în fața oricărei cereri a unor cetățeni”, spune avocatul Kolozsi Arpad. „E jignitor să dai curs unei asemenea cereri din asemenea motive”, mai consideră avocatul. Numele de străzi se dau, de regulă, pe criterii toponimice, istorice. „Respectăm opțiunea cetățenilor care au cerut schimbarea, dar mi se pare scandaloasă graba Primăriei în dispunerea schimbării numelui”, a menționat Kolozsi, subliniind că gestul este „sfidător” la adresa unei părți a populației. „Nu dorim război cu aceste persoane. CL Oradea nu are decât să împartă orașul în ghetouri în care să fie permise nume ungurești sau evreiești și să se înființeze zone în care aceste nume sunt interzise”, propune, ironic, avocatul Kolozsi Arpad, extrem de supărat pe modul în care Municipalitatea a gestionat această cerere. Cei trei reprezentanți ai maghiarimii locale au mai observat că majoritatea semnatarilor cererii către Primăria Oradea au nume cu rezonanțe maghiare, ceea ce le dă de gândit în plus.
Cerea a fost înregistrată în iunie 2012, administrația locală amânând luarea unei decizii până după alegeri, însă nu (neapărat) din cauze electorale, ci pentru că fuseseră deja făcute demersuri administrative pentru pregătirea alegerilor, iar pe listele electorale figura numele renegat de al străzii. Consiliul Local Oradea a aprobat schimbarea de nume în ședința ordinară din ianuarie, dar denumirea nu a dispărut, ci a fost realocată unei prelungiri a străzii Cucului.
Avocatul Kolozsi Arpad regretă că Primăria Oradea nu și-a cerut scuze de la cetățenii maghiari ai municipiului și atrage atenția că este în vigoare Ordonanța de Uurgență a Guvernului nr. 137 din 2000, care prevede sancționarea și prevenirea tuturor formelor de discriminare, inclusiv excluderea din cazul străzii Bajor Andor (se vrea orice alt nume, dar nu unul maghiar). În funcție de răspunsul primit de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și de la Instituția Prefectului, se ia în calcul atacarea în instanță a hotărârii din ianuarie.
Între timp, Primăria Oradea a anunțat deja cetățenii afectați de schimbarea denumirii că aceștia trebuie să se prezinte la Biroul de Evidență a Persoanelor pentru a-și preschimba actele de identitate.
iul. 22, 2013 0
iul. 12, 2013 0
iun. 20, 2013 0
mai 31, 2013 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0