Actualizat noiembrie 22nd, 2024 1:19 PM
aug. 23, 2011 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 1 2513 vizualizari
La solicitarea managerului Gavrilă Grebenișan, reprezentanții celor 4 secții de la Spitalul Județean care sunt implicate în diverse studii clinice au apărut azi (23 august) în fața presei pentru a vorbi deschis despre experimentele pe oameni pe care le derulează. Însă, pe lângă detaliile tehnice privind modul în care se primesc aprobările pentru derularea unor asemenea studii și exceptând manifestarea satisfacției privind importanța prezenței unității spitalicești orădene în clubul celor care efectuează asemenea operațiuni, vorbitorii au fost destul de zgârciți în a oferi amănunte concrete. Amfitrionii Amorin Popa (diabetolog – foto stânga) și Mircea Popescu (cardiolog – foto dreapta) s-au rezumat mai mult la a aprecia interesul actualei conduceri a Spitalului Județean pentru partea de cercetare și de studii clinice. De asemenea, cei doi reputați medici orădeni au preferat să detalieze procedurile birocratice pe care un producător de medicamente trebuie să le bifeze pentru a putea ajunge la negocieri cu un spital sau altul. Potrivit dr. Popescu, aceste experimente pe oameni sunt multiplu benefice: pe de o parte, ele aduc gradație profesională celui care conduce studiul clinic (adică testarea pe oameni a unor noi medicamente), iar pe de altă parte ele umflă conturile unității spitalicești respective. De asemenea, având în vedere relația strânsă cu Facultatea de Medicină și Farmacie (FMF) de la Oradea, cardiologul a declarat că aceasta „nu poate trăi fără studii clinice”. Un alt avantaj al includerii unei anumite secții într-o procedură de studiu clinic este, conform celor precizate de diabetologul Popa, faptul că aparatura pe care firma producătoare de medicamente o pune la dispoziție pe perioada testării va rămâne în dotara spitalului.
Cei doi medici au fost completați de două colege de la Secția de Oncologie, respectiv de la cea de Dermatologie, care și ele sunt implicate în câteva studii clinice. Pe Oncologie, două testări sunt deja în curs, iar altele două stau să înceapă. În ceea ce privește partea de Dermatologie, urmează ca în scurt timp să înceapă un studiu clinic legat de un medicament pentru ameliorarea simptomelor bolii numite psoriasis vulgar. Toți cei patru protagoniști ai conferinței de presă de marți, 23 august, au subliniat că experimentele pe oameni se derulează în deplină legalitate, subiecții fiind conștienți și de riscurile la care se expun. De asemenea, potrivit medicului Amorin Popa, este vorba despre niște operațiuni care se desfășoară în paralele pe sute sau mii de pacienți de pe diferite meridiane ale globului. Astfel, grație profesionalismului celor de la Spitalul Județean, unitatea de la Oradea se bate de la egal la egal cu alte spitale și clinici (unele chiar extrem de renumite) din Statele Unite, țări ale Uniunii Europene sau din Asia. Întrebați despre numărul concret de pacienți bihoreni implicați acum în studiile clinice derulate la spital, medicii prezenți nu au putut să dea un răspuns clar. Dr. Popa a precizat că, în funcție de studiu, este vorba despre 5 – 10 oameni/medicament.
Deci cât încasează spitalul?
Remarcăm totodată că, deși se clamează dorința de maximă transparență și se invocă beneficii materiale pentru spital, nu a fostrostită nicio sumă de bani de care instituția se va putea bucura în urma finalizării acestor experimente. Mult mai comunicativ pe acest subiect important al banilor s-a arătat ulterior conferinței de presă managerul Gavrilă Grebenișan. Acesta a declarat pentru bihorstiri.ro că sumele încasate de spital variază în funcție de studiile efectuate (anvergură, complexitate etc.), dar că un procent de 25% din suma pusă la dispoziția echipei care derulează testarea ajunge în contul Spitalului Județean. Surse bine informate ale bihorstiri.ro spun că există un studiu în derulare pe linie de diabet și pentru care compania producătoare a medicamentului în cauză a pus la bătaie 3 milioane euro pentru un număr de 12 echipe de investigatori. Asta înseamnă 250.000 euro/echipă. În mod evident, șeful echipei își ia partea leului, dar în vistieria spitalului ar trebui să intre 62.500 euro.
iul. 08, 2024 0
dec. 11, 2023 0
apr. 27, 2023 0
dec. 21, 2020 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 21, 2024 0
Simplu. Aproximativ 3000 euro pe caz. Grosul il ia investigatorul principal. Ceilalti din echipa raman cu munca si o mica excursie in strainatate de 2-3 zile pentru instruire. Asa stau lucrurile.