Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
mart. 21, 2018 Andrei Şandor Actualitate 0 1787 vizualizari
O dezbatere în care explicaţiile avocatului liberal Kiss Janos par că au fost cele mai lămuritoare a condus la un consens deplin în Consiliul Judeţean (CJ) Bihor. Legislativul a adoptat, ieri, un proiect prin care forul judeţean se constituie parte civilă într-un proces în vederea recuperării prejudiciului cauzat de fostul lider CJ Kiss Alexandru (ex-preşedinte UDMR Bihor) şi afaceristul Beniamin Rus, în urmă cu peste 10 ani. Este vorba despre terenurile vândute în vederea ridicării unui cartier cu locuinţe sociale, proiect devenit Cartierul Luceafărul de pe Calea Aradului. În rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), paguba apare ca fiind de peste 6 milioane de euro. Cum se apropie termenul de prescriere (31 martie), CJ a trebuit să ia rapid o hotărâre. Intenţia iniţială a conducerii actuale a CJ, aşa cum a spus şi preşedintele Pasztor Sandor, a fost constituirea ca parte civilă pentru a evita prescrierea, însă fără altceva concret. Mai ales că instanţa încă nu s-a pronunţat asupra existenţei sau nu a prejudiciului clamat de DNA. Discuţiile din plenul de marţi al CJ Bihor au pornit de la grupul liberal care, prin vocile consilierilor Călin Gal, Gheorghe Neag şi Kiss Janos, au vrut să ştie în ce situaţie se află (din punctd e vedere contabilicesc) „cazul” Kiss/Rus, respectiv dacă, prin pornirea unui proces în civil pentru recuperarea prejudiciului, se cere sau nu o sumă concretă de la inculpaţi.
Temerea grupului PNL, care a fost disn start de acord cu procesul, este că, dacă CJ nu iese şi cu o sumă concretă, ar fi posibil ca această cauză să fie pierdută din faşă în proporţie de 50%. Social-democratul Ioan Gheorghe Ţara a explicat din punctd e vedere tehnic că, deocamdată, în contabilitatea instituţiei nu are cum să figureze un anumit prejudiciu având în vedere că judecătorii încă nu s-au pronunţat. Adică e posibil ca instanţa să contureze o pagubă sau să desfiinţeze Raportul întocmit de DNA. Deci inclusiv prejudiciul de peste 6 milioane de euro. Numai după o sentinţă definitivă a instanţei de judecată va putea fi trecută în contabilitate o anumită pagubă. Vicepreşedintele Ioan Mang a completat cele spuse de colegul său afirmând că membrii CJ ar putea ajunge în situaţia de a plăti chiar ei paguba stabilită de instanţă, dacă plenul nu hotărăşte că judeţul trebuie să se constitie în parte civilă pentru recuperarea prejudiciului. Al prejudiciului ce ar putea fi decis de judecători. A fost şi momentul în cadrul discuţiei când s-a auzit prima dată ideea ca, pentru început – şi pentru demararea procedurilor -, CJ să meargă pe mâna calculelor DNA. Adică să ceară 6,3 milioane euro de la Kiss Alexandru şi Beniamin Rus. Banii ar urma să intre în puşculiţa judeţului. Liberalul Kiss a completat imaginea spunând că, de fapt, dacă cumva CJ nu face pasul spre a se constituit în parte civilă, iar instanţa de penal stabileşte un anumit prejudiciu cauzat de cei doi inculpaţi, suma cu pricina va fi confiscată şi va intra în bugetul de stat.
Cei 34 de aleşi ai bihorenilor au votat în unanimitate proiectul prin care CJ Bihor porneşte un proces civil pentru recuperarea prejudiciului cauzat de cuplul Kiss/Rus, votul fiind inclusiv pentru însuşirea Raportului de constatare al DNA privind cuantumul concret. Adică, până la noi „ordine”, judeţul Bihor le cere celor doi suma de 6,3 milioane euro.
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0