Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iun. 06, 2011 Andrei Şandor Actualitate 0 2403 vizualizari
Managerul proiectului de reabilitare a Cetății Oradea, Dumitru Sim, nu este de acord cu intenția viceprimarului Biro Rozalia de a permite vizitarea obiectivului încă din perioada de șantier. Luni, 6 iunie, reprezentantul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) a declarat că nimeni nu își poate asuma responsabilitatea pentru eventuale accidente (poate chiar mortale) care se pot întâmpla în cazul pătrunderii într-o zonă de șantier. Sim spune că va trebui ca Executivul orădean să își reconsidere poziția, iar singurul lucru care ar putea fi posibil ar fi o vizită ghidată strict în timpul pauzei de masă a muncitorilor de la firma de construcții care lucrează la Cetate. Viceprimarul Biro spunea nu demult că conducerea orașului ia în considerarea posibilitatea ca doritorii să aibă acces în incinta obiectivului chiar și în timpul derulării lucrărilor de reabilitare.
2 milioane de euro deja cheltuiți
În derularea șantierului de la Cetatea Oradea, au fost deja cheltuiți peste 8 milioane lei din totalul de aproape 37 milioane. În cursul zilei de luni, 6 iunie, managerul de proiect a făcut o prezentare a stadiului actual de implementare a proiectului finanțat prin Programul Operațional Regional (POR). Valoarea totală nerambursabilă este de 28.720.702,60 lei, iar termenul de finalizare prevăzut în contractul inițial este iunie 2015. La 1 aprilie, cele trei firme asociate care muncesc pe șantier au preluat încă trei amplasamente pe care au început să lucreze: Corpul G – Administrația Cetății, Corpul H – Muzeul Pâinii și Corpul K – o parte din strada Breslelor. Potrivit responsabililor de proiect, munca decurge într-un ritm satisfăcător, dar că, precum în multe cazuri de lucrări de reabilitare de monumente, există o serie de aspecte neprevăzute. Iar acestea încurcă în primul rând socotelile financiare. De altfel, Dumitru Sim regretă că cei care au negociat cu Comisia Europeană teremenii finanțărilor prin POR au pus semnul egal între o lucrare stradală simplă și o reabilitare de monument istoric vechi de câteva secole. Concret, un contract finanțat prin acest Program nu are voie să depășească decât cu cel mult 10% valoarea parafată. Mai exact, din fonduri europene nu se decontează plusuri mai mari de 10 procente. În caz că depășirile de contract sunt mai semnificative, diferența trebuie acoperită din alte surse (bugetul local). Supărarea lui Sim de la DMPFI este motivată prin faptul că constructorii de la Cetatea Oradea s-au confruntat deja cu o serie de situații care se înscriu în categoria neprevăzutelor, dar care au trebuit rezolvate pentru că, altfel, șantierul bătea pasul pe loc.
Tot azi, presa orădeană a putut afla că este în evaluare documentația aferentă etapei a II-a de finanțare pentru revitalizarea Cetății. Această etapă va presupune introducerea utilităților mari (curent, termie, apă și canalizare) și va însemna aproximativ 11,5 milioane euro, în timp ce pentru prima etapă este prevăzută suma de aproximativ 8,6 milioane euro. În acest moment, există deja 7 rapoarte de progres monitorizare, respectiv 6 cereri de rambursare, conform regulilor. Plățile de până acum însumează 8.057.680 lei, cu mențiunea că cea mai recentă cerere de rambursare este în valoare de circa 1 milion lei.
[nggallery id=240]
nov. 20, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 15, 2024 0
nov. 12, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0