Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
sept. 09, 2022 Adrian Popa Actualitate, Administrație, Frontpage 0 1294 vizualizari
Primarul Florin Birta a primit, astăzi, vizita noului ambasador desemnat al Israelului în România, Reuven Azar, care a precizat, încă de la începutul întâlnirii, că există un potențial uriaș de colaborare între țara noastră și cea pe care o reprezintă ca demnitar, colaborare care se dorește și la nivelul municipiului Oradea. La întâlnire a luat parte și prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea și city- managerul orașului, Mihai Jurca.
Întrevederea a oferit participanților prilejul de a discuta aspecte de interes comun pentru ambele părți, fiind aduse în discuție investițiile din ultimii ani care au avut loc în Oradea și planurile municipalității de a produce energii regenerabile.
„Preocuparea noastră a fost să aducem investiții în infrastructura rutieră, precum și să atragem companii care să învestească în orașul nostru. Am reușit să finalizăm, din 2008 și până în prezent, proiecte europene care depășesc 600 de milioane de euro în mai multe domenii (sănătate, infrastructură, energie verde etc) și am dezvoltat patru parcuri industriale unde investițiile se ridică la alte 600 de milioane de euro, creându-se 10.000 de locuri de muncă noi. a precizat Florin Birta.
Ambasadorul Israelului în România s-a arătat interesat de resursele de energie de care dispune Oradea și județul Bihor, manifestându-și dorința de-a pune față în față autoritățile locale cu companii care produc energie verde.
‘’Am văzut că în foarte multe zone din România s-au făcut multe investiții în energii regenerabile, care pun o presiune mare pe capacitarea de transport. În alte zone însă există o disponibilitate mai mare pentru investiții, pentru că nu există producție. Cunosc deja companii interesate care ar veni să producă și să furnizeze energie verde, așa că vom studia reglementările de pe piața locală.‘’, a declarat Reuven Azar.
‘’Noi am depus un proiect în valoare de 125 de milioane de euro pentru o instalație de producere a hidrogenului și o zonă de butelii unde se va depozita hidrogenul. Prin acest proiect dorim să scădem cantitatea de gaz arsă în turbină și să amestecăm hidrogenul cu gazul, care practic ar putea produce energie termică. În paralel cu această stație trebuie să mergem și cu panourile fotovoltaice pentru că, pentru a produce hidrogen, ai nevoie de curent, iar la prețurile actuale ale energiei electrice, ar fi foarte greu.’’, a mai spus primarul Birta.
Demnitarul a menționat faptul că există un interes crescut din partea investitorilor israelieni și pentru sectorul agricol. În acest moment, Israelul importă animale vii din țara noastră, lucru care ar putea fi interzis de către propriul guvern din motive sanitare, astfel că se ia în calcul deschiderea unor abatoare și fabrici de procesare a cărnii în România. În replică, prefectul Dumitru Țiplea a prezentat avantajele de care ar putea beneficia un investitor care alege să își deschidă o afacere în zona de Vest a țării.
‘’Avantajul nostru, al orașului și al județului, față de alte zone din țară, este faptul că ne-am preocupat să punem la punct infrastructura de transport rutier și vom avea inclusiv un terminal cargo, ceea ce înseamnă o mare oportunitate pentru cei care vor să investească aici. În plus, dispunem de o rețea de canale pentru irigații ce însumează 2.985 de kilometri, care se află în proces de reabilitare. Important de menționat este și faptul că producția din Câmpia de Veste este aproape în fiecare an dublă față de cea din Câmpia Română.’’, a menționat prefectul județului.
În încheiere, edilul i-a mulțumit ambasadorului pentru prezență și pentru suportul pe care experții israelieni îl arată pentru sistemul medical local, menționând că următorul pas necesar a fi făcut este digitalizarea acestuia.
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 18, 2024 0
nov. 17, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0