Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
feb. 13, 2018 Andrei Şandor Actualitate 0 1792 vizualizari
Încet dar sigur, Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) are tot mai multe atracţii destinate publicului care va putea merge la sediul nou de lângă Parcul Bălcescu. Cine nu suferă de arahnofobie şi nu se îngrozeşte văzând vietăţi ciudate ca scoase din miniatura filmului „Jurassic Park” va avea, nu peste mult timp, un loc de refugiu. Marţi, 13 februarie, fruct al unei idei germinate acum peste 10 ani, a fost prezentat Vivariul. Parte şi a proiectului iniţial de modernizarea / dotare a clădirii somptuoase, această parte a Secţiei de Ştiinţe ale Naturii nu conţine extravaganţele creionate în timpul administraţiei Kiss (ex.: crocodil), ci se orientează mai degrabă spre tânăra generaţie, care poate avea parte de o adevărată oră de biologie / prezervare a mediului în timpul unei vizite la MTC.
În prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Ioan Mang, şi a prinicpalilor colaboratori pe această latură (Marton Venczel şi Adrian Gagiu), directorul Aurel Chiriac a „deschis” Vivariul arătându-se încântat că, în sfârşit, s-a mai pus o cărămidă importantă în oferta cultural-didactică a Bihorului. Muzeograful Gagiu a ţinut să accentueze latura de cercetare prin care Vivariul de la Oradea se evidenţiază, cu menţiunea specială a reuşitei „învierii” unei specii care a fost la foarte mică distanţă de extincţie: Roşioara lui Racoviţă. Aceasta a fost pusă în pericol prin distrugerea lacului natural cu apă termală din Băile 1 Mai. În câteva zeci de acvarii de diverse dimensiuni, vizitatorii Vivariului de la MTC vor putea admira şi face cunoştinţă cu specii locale şi exotice de păianjeni, insecte, peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere. „Vizitatorii vor putea observa de aproape animalele vii, expuse într-un mediu cât mai apropiat de cel natural, individual sau grupate după criterii biogeografice. Oferta expoziţională este complementară cu cea a unei grădini zoologice clasice, prin specii de talie mică, relativ adaptate la captivitate, ale căror cerinţe de mediu se încadrează în posibilităţile de expunere de la muzeu și în normele legale şi care exemplifică anumite idei educaţionale. Astfel, ele ilustrează unele teme interesante de educaţie ecologică și biologie (evoluţionism, adaptări la mediu, comportament, mimetism, specii invazive etc.)”, se arată în descrierea obiectivului prezentat azi.
Mai multe specii periclitate sau care nu mai există decât în captivitate sunt / vor fi expuse la MTC, printre vedete numărându-se „rechinul” Epalzeorhynchos bicolor, care avea habitatul natural în Asia de Sud Est și care a fost recent redescoperit într-un singur sit. Precum alte specii, acesta va fi vizitabil tot în ideea de a atrage atenţia că există şi această probabilitate de a dispărea habitatele naturale, iar acvariile ori grădinile zoologice pot fi rezerve pentru supravieţuirea speciilor. Vivariul este, în esenţă, un loc în care cercetarea şi ecologia îşi dau mâna. Adrian Gagiu (foto) spune că creșterea în captivitate permite și studierea comportamentului specific şi a cerinţelor de mediu. Vivariul din subsolul sediului nou al MTC a „înghiţit” în jur de 70.000 euro, dar investiţia a meritat: potrivit lui Iustin Vasile de la firma care a lucrat la acvarii şi „design”-ul interior, acest loc este cel mai complex din România în materie de vivarii. Iar acvariile au lângă ele explicaţii în 3 limbi (română, maghiară şi engleză) despre vieţuitoarea din interior.
Managerul Chiriac spune că, în cel mult 2 săptămâni, obiectivul va avea şi autorizaţie sanitară de funcţionare. Vivariul are tot ceea ce este necesar pentru a primi clienţi în circuit separat de cel al expoziţiilor din alte părţi ale clădirii MTC. Cel mai probabil, orarul va coincide cu cel general al Muzeului. Deşi nu au fost încă bătute în cuie, preţurile biletelor vor, probabil, de 8 lei (adulţii), respectiv 4 lei (copiii). În mod cert, Vivariul va fi o destinaţie bună pentru weekenduri, vacanţe şi / sau perioade cu „Şcoala altfel”.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0