Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 27, 2013 Andrei Şandor Actualitate 4 1927 vizualizari
Proiectul Noului Cod Silvic, inițiat de Guvernul Ponta prin ministrul delegat pentru Ape Păduri și Piscicultură, bihoreanca Lucia Varga, propune toleranță zero la defrișările necontrolate și la furăciunile din pădurile patriei. Și încă un aspect care, după cum au reacționat unii participanți la dezbaterea de azi (27 aprilie) de la Oradea, bagă frica în unii angajați din sistemul „forestier”: depistarea celor care acceptă – prin nepăsare sau pentru foloase materiale (și nu mici!) – ca lemnul să fie exploatat fără forme legale și în cantități industriale. În prezența vicepremierului Liviu Dragnea (care a rămas la Oradea pentru a participa la discuție), a ministrului delegat Varga, a prefectului Claudiu Pop, a președintelui CJ Bihor, Cornel Popa și a vicepreședintelui CJ, Ian Mang, prefecți, primari și specialiști în domeniul silviculturii au fost ascultați cu privire la proiectului noii legi a pădurilor. Totodată, ministrul de resort a expus principalele linii de orientare pe care se va baza Codul Silvic aflat în lucru. Printre acestea se numără prevederi pentru o mai bună gestionare a micilor proprietăți, acestea fiind în mare măsură nepăzite, deci atrage hoții de lemne. De asemenea, pentru a reduce exportul de bușteni românești, se intenționează favorizarea acelor agenți economici care prelucrează masa lemnoasă în țară. Un subiect foarte de interes este cel al compensațiilor față de proprietarii care au păduri în zone ocrotite (parcuri naturale), deci nu au voie să le exploateze economic. Nu în ultimul rând ar urma ca tăierile să fie interzise în acele păduri care sunt în litigiu, iar „vânzarea pe picior” a lemnului va fi interzisă. Expresia pusă între ghilimele nu a fost explicată de Lucia Varga, dar ne putem gândi că este vorba, pe de o parte, despre cei care fură câțiva copaci și despre cantitățile de lemne (pentru foc) tăiate și vândute în mai toate orașele în anumite locuri.
Reacțiile la ideea unui nou Cod Silvic au fost pozitive, cel puțin în ceea ce privește dezbaterea de la Oradea. Dar, așa cum era de așteptat, au fost luări de poziție mai ales referitor la subiectul compensațiilor amintite. O temă veche în materie de păduri. Primarii veniți la întâlnirea cu vicepremierul Dragnea și cu ministrul Varga au atras atenția că, până acum, nimeni nu a făcut nimic concret pentru a soluționa problema compensațiilor. Adică, mai pe românește, pentru a veni cu sursa de finanțare. De altfel, în unele zone precum Bistrița-Năsăud, situația e atât de alarmantă încât primarii amenință că vor da în judecată Guvernul anul viitor, dacă până atunci nu vor veni sumele de rigoare. Chiar dacă recunoaște că județul amintit este un caz aparte, Lucia Varga spune că situații problematice cu păduri proprietate personală care se află în zone ocrotite există și în Bihor, în Parcul Natural Apuseni. Demnitarul liberal a promis că vor fi bani pentru compensații, în Codul Silvic urmând să fie trecută sursa de finanțare: fondurile de ameliorare și sumele provenite din certificate de emisie noxe. Conform celor promis că vor fi plătite compensații începând cu anul 2014, dar nu retroactiv (deși au fost voci care au cerut asta). Mai grav, însă, este că un membru al Guvernului României a tras concluzia că au existat acte normative date de Executiv, în trecut, care au fost făcute „pentru a ajuta furtul”. Motiv pentru care Varga a declarat că urmează să fie redactate mai multe Ordine de ministru și Hotărâri de Guvern prin care să se reglementeze situația. Alte restricții care îi vor faulta pe cei care, de ani buni, trăiesc boierește din furtul direct/indirect de lemn, sunt cele legate de interdicția transporturilor lemnoase pe timp de noapte. În completare, ministrul Apelor Pădurilor și Pisciculturii va cere ca acele autovehicule cu care se transportă lemn furat să poată fi confiscate.
Măsurile pe care Guvernul României dorește să le implementeze vin și în contextul în care statul mai are în administrare doar aproximativ 3 milioane de hectare de păduri. Din această suprafață va mai „dispărea” o bucată de 500.000 de hectare, suprafață despre care se estimează că urmează să fie retrocedată în viitor. Iar statistica oficială îngrijorătoare este că, în ultimii 20 de ani, țara a fost prejudiciată cu aproximativ 5 miliarde de euro în urma furtului a 80 milioane de metri cub de lemn.
mai 17, 2023 0
ian. 31, 2023 0
feb. 12, 2022 0
iul. 15, 2021 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
Comments are closed.
sa dea dumnezeu sa puteti duce la bun sfirsit proiectul,desi ma indoiesc pt ca sunt multi nemultumit care deja impreuna cu padurarii sau dat la furat pe rupte.Incearca sa profite acum cit mai pot se scot din pamint arborii cei mai sanatosi si se fura cu buna stiinta.Asta ai nemultumeste pe agentii economici si pe padurari care in ultimul timp au fost ca si proprietarii de paduri, au furat dupa bunul plac cit au vrut si cum au vrut.In Bistrita se fura pe rupte numai cu acordul padurarilor si sefilor de ocoale totii stiu despre asta. De aceaa spun ca o sa fie foarte greu sa luptatii cu toata MAFiA lemnului.
cine va verifica averile padurarilor care din salarii de 7-8 milioane au masini de teren de mii de euro si averii de milioane de euro. De unde un padurar cu 3luni de scoala isi permite sa se scalde in bani si sa intretina singur familii din catiiva membrii. Lucreaza mana in mana cu agentii economicii si fura de rup. Niste analfabetii transformatii in 3 luni in proprietarii de padurii.
Da Mihai ai dreptate. Cunosc sistemul ff bine, am lucrat 4 generatii in acest sector si este adevarat. Un padurar cu 10-12 mil. lei /luna sau un sef de district cu 13-16 mil. lei/luna si-au facut averi pe care nu le-ar fi putut face in doua vieti din viata civila, chiar cu un sarariu dublu. Se fura in RNP masiv. Cine ? Personalul silvic, doar 20-25% sunt depistati.
Ar fi bine si personalul din Regiile autonome sau Companiile de stat sa depuna declaratii de avere , ca functionarii publici.Atunci sa vedeti diferentele dintre venituri si averea dobandita.
furta cei de sus de la guvernare