Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
mart. 28, 2019 Daniel Ardelean Actualitate, Frontpage 0 1433 vizualizari
„Proiect integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a județului Bihor, îmbunătățirea accesului și dezvoltării serviciilor de sănătate în caz de intervenții medicale în situații de urgență”, pe scurt IPHEALTH sau programul strategic pe sănătate al județului Bihor a intrat într-o nouă etapă. Miercuri, echipa de proiect a anunțat că perioada de implementare a notei conceptuale se încheie la sfârșitul lunii martie. „Proiectul este format din două părți. Cea de notă conceptuală se încheie la sfârșitul acestei luni și se referă practic la faza de pregătire a proiectului, studii de fezabilitate, cu o valoare de 77.197,40 euro. Partea finală a proiectului, sperăm noi să înceapă din luna iulie. Partea de care răspunde Consiliul Județean Bihor se referă la dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor medicale prin construirea a două centre medicale de urgență în zona Padiș și zona Stâna de Vale. Acestea vor fi coordonate de Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor. Se vor achiziționa echipamente de căutare-salvare specifice, autospeciala căutare-salvare pentru teren dificil, autosanitară pentru intervenția medicului de urgență, dronă pentru identificarea posibilelor victime, cameră portabilă cu termoviziune, defibrilator”, a spus Liana Ardelean, managerul de proiect.
Tehnică pentru spitalele din Bihor
La întâlnirea de miercuri au participat reprezentanții celor 10 parteneri. Fiecare a a vorbit despre achizițiile ce urmează să se facă din fondurile europene alocate. „Autoguvernarea locală va dota una din clădirile complexului termal deja existent cu echipamente medicale specifice în vederea optimizării acestuia. Aici se vor desfășura activități de recuperare motrică în sistem ambulatoriu pentru pacienții Spitalului Gróf Tisza István”, a spus Muraközi István, primarul din Berretyóújfalu, partenerul transfrontalier în proiectul strategic. Aproximativ 700.000 persoane din județele Bihor și Hajdú-Bihar vor beneficia de servicii medicale de înaltă performanță. „Domnul președinte Pásztor a dorit ca toate spitalele din județ să beneficieze de acest proiect și am convenit cu primarii și directorii spitalelor, ca fiecare unitate să primească aparate digitale de radiologie, ecografe de ultimă generație și sistemul de telemedicină, care ne va permite să punem diagnostice de la distanță”, a precizat dr. Gheorghe Carp. Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea a spus că unitatea spitalicească va beneficia în plus de un Spect-CT, cu un Computer Tomograf încorporat, ce va ajuta la diagnosticarea bolilor endocrine și oncologice, dar va permite și realizarea tratamentului anumitor afecțiuni oncologice. Spitalul va mai achiziționa un CT de urgență, și un Angio-CT, echipament unic în Transilvania. „Vom putea stenta o arteră în așa fel încât să nu fie nevoie de intervenție chirurgicală sau să pierdem pacientul”, a explicat Gheorghe Carp. Prin proiectul strategic pe sănătate, imobilul de pe strada Nicolae Jiga, ce aparține Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea va fi transformat într-un centru de formare. „Se va înființa un centru de formare clinică. Se va pune accent pe simularea cazurilor de urgență și oncologice. Vom avea la dispoziție 300.000 euro pentru reabilitare și modernizare clădire și 900.000 euro pentru dotare cu echipamente. Cu această tehnică, cei 3000 de studenți, 900 medici rezidenți vor putea genera scenarii, cazuri de risc”, a spus Pallag Annamária, prodecanul Facultății de Medicină și Farmacie.
Cel mai mare parteneriat pe programul Interreg
„Acest proiect schimbă modul de abordarea a domeniului sănătate. Schimbă cursul lucrurilor. Să încerci o abordare în care să folosești superior resursa umană este de o dimensiune strategică, și tot acolo se înscrie și folosirea tehnicii în felul în care dumneavoastră, v-ați propus să o folosiți”, a precizat Livia Banu, reprezentantul BRECO. Șeful secretariatului comun a spus că proiectul strategic pe sănătate al județului Bihor este o dovadă de maturitate. „Acest proiect este cel mai mare parteneriat din programul RO-HU. Aduce responsabilități. Nu ați avut nevoie de extindere a perioadei de pregătire. Este o dovadă de maturitate. Nu vom prelungi inutil faza de contractare”, a spus Monica Terean, șeful secretariatului comun.
„Este greu să lucrezi cu 12 parteneri, dar cred că dacă facem pași în aceeași direcție vom reuși. Prin cele două centre montane ce vor lua ființă vom reuși să îmbinăm partea medicală cu turismul. Partea de aplicație finală are o perioadă de implementare de 36 luni și estimăm că va începe în luna iulie”, a adăugat Pásztor Sándor, președinte Consiliul Județean Bihor.
În faza de aplicare, Consiliul Județean Bihor (lider proiect) va beneficia de 753.305 euro, autoguvernarea Berretyóújfalu (partener transfrontalier) de 873.973,33 euro. Municipiul Oradea va avea la dispoziție 5.218.229,58 euro, municipiile Marghita, Salonta, Beiuș, orașul Aleșd câte 271.700,50 euro, iar Universitatea Oradea, 1.464.651,70 euro. Cerea de finanțare a fost încărcată în sistemul eMS în septembrie 2017, iar un an mai târziu, în baza deciziei Comitetului de Monitorizare, s-a aprobat faza de notă conceptuală, s-a semnat acordul de parteneriat, iar apoi contractul de finanțare cu Autoritatea de Management.
nov. 19, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0