Actualizat aprilie 10th, 2025 12:02 PM
ian. 03, 2016 Florin Coman Actualitate 0 1756 vizualizari
Codul Fiscal cel nou (promulgat în 31 decembrie de președintele Klaus Iohannis) vine cu modificări în privința sumelor de bani pe care românii le au de plătit începând cu această primă lună a anului 2016. Este vorba, pe de o parte, de scăderea generală cu 4% a TVA. De la 24% la 20%. Asta înseamnă că, în cazul în care comercianții și furnizorii de utilități nu își vor majora tarifele de bază, facturile vor conține sume ceva mai mici de plătit de către clienți. O altă oarecare ușurare a vieții de zi cu zi a cetățenilor români ar fi scădearea la 9% a TVA în ceea ce privește apa. Este vorba despre apa potabilă (indiferent de forma în care e comercializată) și despre apa folosită pentru irigații.
Merită reținut că tot 9% este, de la 1 ianuarie, cota de TVA aplicată pentru: livrarea de proteze şi accesorii ale acestora (definite prin normele metodologice conform legislaţiei specifice, cu excepţia protezelor dentare scutite de taxă), livrarea de produse ortopedice, livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar, livrarea de alimente (inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice) destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor sau produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.
9% este TVA și în ceea ce privește cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping. De asemenea, de aceeași cotă redusă de TVA se bucură serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice (altele decât berea).
O taxa pe valoarea adăugată și mai mică (deci, în principiu, preț final și mai mic) avem, de la 1 ianuarie, pentru manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste. Est vorba despre 5%, cotă aplicabilă și în materie de livrare a locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, definite astfel: clădiri utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari, clădiri utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap, locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv TVA, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie, clădiri achiziționate de primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei. Mai mult decât atât, TVA este tot 5% pentru serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale sau evenimente sportive și cinematografe.
Persoanele interesate de domeniul imobiliar ar mai trebui să rețină că, potrivit Codului Fiscal intrat acum în vigoare, românii sau străinii care vor cumpăra proprietăţi pe teritoriul României care nu valoarează mai mult de 450.000 de lei vor beneficia de o cotă de TVA redusă la 5%. Dar numai în anumite condiții. În cazul persoanelor necăsătorite, cumpărătorul trebuie să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care a achiziţionat-o cu cotă de 5%, iar în cazul familiilor soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cotă de 5%. Așadar, locuinţele care vor depăşi noul plafon de 450.000 de lei vor avea un preț final dat tot de cota generală cea nouă de TVA, 20%.
ian. 21, 2025 0
mart. 06, 2024 0
oct. 24, 2023 0
oct. 16, 2023 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0