Actualizat decembrie 3rd, 2024 1:31 PM
dec. 09, 2021 Adrian Popa Actualitate 0 652 vizualizari
În seara zilei de miercuri, 08 decembrie, un incendiu provocat, cel mai probabil, de un coș de fum deteriorat, a cuprins acoperișul unei locuințe din Fânațe, comuna Câmpani, existând un risc ridicat de propagare a acestuia la alte două case și la anexe gospodărești.
Apelul care anunța producerea incendiului, a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, în jurul orei 20.15, moment în care, pentru gestionarea evenimentului, la fața locului au fost mobilizate echipajele de pompieri militari ale Stației Ștei, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu ambulanța SMURD a subunității.
Un pompier din cadrul Stației Ștei, cu domiciliul în Fânațe, care se afla în tura liberă, s-a deplasat de urgență la locul evenimentului, unde odată ajuns, a efectuat o primă recunoaștere în teren, s-a asigurat că nu există persoane în interiorul casei, le-a comunicat telefonic echipajelor că incendiul se manifesta violent la nivelul întregului acoperiș, cu pericol iminent de propagare la acoperișurile altor două locuințe, lipite de cel în flăcări, precum și la construcții auxiliare și, până la sosirea colegilor, a intervenit pentru localizarea incendiului.
Ajunse rapid la fața locului (în aproximativ 10 minute de la primirea apelului), echipajele de pompieri au procedat la localizarea și lichidarea focarelor de incendiu, intervenind simultan pentru protecția locuințelor învecinate și a construcțiilor auxiliare din cadrul gospodăriei.
Cei 16 pompieri militari au acționat timp de aproximativ două ore pentru stingerea incendiului, căutarea focarelor ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, reușind să împiedice extinderea flăcărilor.
În urma incendiului, a ars acoperișul casei, pe o suprafață de circa 130 de metri pătrați.
Echipajele de pompieri au salvat încăperile locuinței și bunurile din interiorul acestora, alte două locuințe învecinate și anexe gospodărești.
Din fericire, nu au existat persoane rănite.
Măsuri de prevenire a incendiilor provocate de coșurile de fum
În această perioadă a anului, cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor sunt: neizolarea coşurilor de fum faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori etc.), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii.
Reamintim bihorenilor că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coşurile de fum trebuie curăţate periodic, verificate și reparate de persoane specializate şi autorizate. De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
nov. 25, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 07, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!