Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 16, 2012 Florin Coman Actualitate 0 1305 vizualizari
Coaliția Rogerius a organizat astăzi o dezbatere publică pe tema termiei. Președinți de asociații din Rogerius, consilier locali dar și liderii PRM sau Partidului Poporului și-au exprimat punctul de vedere cu privire la proiectul primăriei prin care se dorește modernizarea CET și trecerea pe gaz.
Principala problemă ridicată de oameni a fost prețul actual al facturilor la încălzire și temerea că dependenți de gaz fiind, am putea plăti facturi mai mari pe viitor și am putea avea probleme cu presiunea din conducte, așa cum au avut și ale orașe dependente exclusiv de gaz. Dacă majoritarea celor prezenți sunt de acord cu modernizarea CET din fonduri europene, oamenii cer totuși ca primăria să găsească și o soluție de back-up pentru cazul în care ar putea interveni probleme. La întrunire au fost și președinți de asociație vehemenți care au spus că în cazul în care primăria nu dă semne că îi pasă de locuitorii orașului, actualii aleși ar avea de suferit. Oamenii au luat cuvântul astfel:
“Asociația de proprietari Lacul Roșu are 650 de familii care se chinuie să supraviețuiască de la o factură la alta. Știm ce s-a întâmplat în țară în vremurile apuse. Consumatorii de gaz sunt limitați. Să nu uităm că pe vremuri când scădea presiunea la gaz în țară oamenii plângeau de frig și invidiau orădenii care aveau căldură în apartamente. Acele amărâte de cazane ale CET pompau 7.000 metri cubi de apă la temperaturi de 115-130 de grade. Vreau să se știe că suntem de acord cu introducerea gazului dar doar dacă vom avea și o sursă alternativă de încălzire. Oamenii nu suportă facturile actuale, ori primăria spune că cele pe gaz vor fi la fel sau mai mari. Nu ne puneți în spate ce nu putem duce!”, a spus președintele asociației, Vasile Bologa.
“Știu că avem probleme de mediu. Când Oradea a fost numită Capitala Verde a României, Guvernul nu a luat în calcul că poluarea este de 14 ori mai mare decât limita admisă. Dar trebuie să ne gândim că avem în România exemple de termocentrale pe gaz care au dat faliment și acum se încălzesc cu microcentrale. Datorită poziției georgrafice pe care o are Oradea, avem nevoie de încălzire șase luni pe an. În Germania spre exemplu, apa caldă pe timpul verii este asigurată din alte resurse decât cele care asigură încălzirea pe timpul iernii. Și în Oradea am putea folosi vara apa geotermală pentru a asigura apă caldă”, a punctat Jakabbfy Laszlo.
“Ne-am edificat la ultima întâlnire tehnică: vom încerca să avem o variantă de back-up. Vom înainta o propunere de Consiliu Local prin care să cerem și păstrarea alternativei pe cărbune. Trebuie să fim conștienți însă că modernizarea se face din bani europeni, bani pe care primăria nu-I are”, a punctat Și consilierul local PSD Ovidiu Mureșanu.
Mureșanu l-a introdus în discuție și pe un alt membru PSD, fost director al Distrigaz Satu Mare, Sorin Gal.
“Sistemul centralizat din Satu Mare pe gaz a fost distrus și înlocuit cu 67 de centrale de cartier. Situația financiară era însă mai bună decât acum. Oamenii și-au făcut apoi centrale proprii în blocuri și apartamente. O populație de 88.000 de locuitori a investit estimativ 16 milioane de euro, dar atunci oamenii aveau mai mulți bani. În 2003 când s-a introdus gazul în Oradea, s-a discutat strategia și Rogerius era pe ultimul loc, fiindcă era cel mai aproape de CET. Tot atunci s-au promis bani de la Guvern primăriei care prelua CET-ul să-l salveze de la faliment, bani care nu au venit. Consider că varianta de modernizare actuală este cea mai bună, pentru că din vânzarea energiei electrice se pot acoperi cheltuielile cu termia. Mai trebuie însă să investim în izolarea termică a blocurilor și în modernizarea instalațiilor termice din Oradea”, crede Gal.
“Ne îngrijorează prețul gigacaloriei. Știm probleme de mediu existente. Știm că CET trebuie să aibă depozite conforme pentru cenușă și să aibă microfiltre, altfel nu va putea funcționa și pe cărbuni. Conducerea CET este aproape la fel de veche ca și rețelele și de 20 de ani nu a făcut nimic. Noi nu suntem contra proiectului. Rugăm însă municipalitatea să se găsească surse alternative și o soluție de a scădea gigacaloria. În medie, pe un apartament factura este între 500 și 1000 de lei. Gândiți-vă că mulți sunt însă pensionari sau oameni angajați cu salariul minim pe economie”, a spus președinta Asociației de Proprietari Tușnadului, Silvia Ardelean.
Președintele PRM Oradea a atras atenția că trebuie să ne luăm gândul de la cărbune fiindcă Oradea va fi sigur încălzită doar pe gaz. “În primul rând CET nu mai are licență. În 90 de zile dacă nu se găsește o soluție vom rămâne fără apă caldă. În situația asta ce se întâmplă cu proiectul de modernizare și cu finanțarea? Aici duce politica de forță adoptată de primărie. Această dezbatere trebuia să aibă loc cu 6-7 ani în urmă. În orice societate civilizată concurența este încurajată. În Oradea, pentru aleșii locali, concurența dăunează. Nu înțelegem încăpățânarea folosirii doar a gazului metan, când știm bine cine dictează prețul gazului pe piața europeană. În ultimul mandat al lui Putin am plătit cel mai scump gaz din Europa. Potrivit lui Dumitru Chisăliță, director Romgaz, gazele vor reprezenta 13% din veniturile unei familii care câștigă între 1500 lei și 3000 lei pe lună pe timp de vară și 25% pe timp de iarnă” a spus Francis Hathazi.
“Desființarea Urbana a fost un abuz al primăriei care a obligat agenții economici să lucreze cu RER. Acum se face un nou abuz obligându-ne să trecem la CET. Eu am un restaurant, și încălzirea este pe sistem electric. Mă costă 600-700 lei pe lună. Estimările la CET mă duceau la 80 de milioane pe lună”, a subliniat Eugen Pocean.
“Facturile sunt genocid! Cunosc bunică, care în loc să se împrumute de 10 lei să plătească la grădiniță curs de engleză pentru copil, s-a împrumutat pentru mâncare. Pentru a-și plăti facturile, oamenii renunță la medicamente și mănâncă mai puțin. Astfel ei dispar pe cale naturală. Și aleșii locali și cei de la București habar nu au aceste realități din moment ce ei din Touareg urcă în avion, din avion în Touareg apoi ce bătrâni intră în vilă și cei tineri în Night Club. Dar acei oameni care câștigă 700 de lei pe lună și au 600 de lei facture la asociație, sunt condamnați!”, a spus Gheorghe Bungău, președintele Asociației Șelimbărului 3.
“Solicităm suspendarea proiectului care aduce grave prejudicii oamenilor. Să folosim cărbunele din Voievozi și apa termală! Să nu uităm că UE avizează folosirea cărbunelui, la nivel mondial doar 3% din rezervă fiind utilizată. În România ne ajunge cărbunele 250 de ani. Solicităm realizarea unui referndum prin care să cerem părerea orădenilor”, a spus și Dorel Vesa, președintele Partidului Poporului, filiala Bihor.
“ În creierul primarului oamenii sunt pe ultimul loc. O să plece lumea la țară. Ar trebui să facem centrale pe biomasă în cartiere. În plus nu înțeleg de ce extindem CET în Băile Felix și Sânmartin și suportăm costuri pentru încă 40 km de rețea”, spune Vlad Florian, președintele Asociației de Proprietari 211 Meșteșugarilor.
“Trebuie să avem alternative pe gaz, apă termală și păcură. Dacă prețul facturilor crește este moarte curată. Nu mai spun că durează 45 de minute să se încălzească apa rece la robinet, și noi o plătim caldă.De ce nu avem filtre de poluare? Până acum am închis ochii și am bătut din palme, dar nu vom mai face așa. Sunt 500 de apartamente și îmi iau angajamentul să merg din casă în casă și să spun că nu eu sunt hoț că le cer bani pe facturi. Aleșii să se gândească bine”, a spus președintele asociației de proprietari Zimbrului, Florian Neagotă.
[nggallery id=761]
iul. 16, 2020 0
aug. 29, 2017 0
iun. 13, 2017 0
mai 30, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0