Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 06, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 2428 vizualizari
De azi, 6 martie, cetăţenii orădeni care vor să circule cu un autobuz electric şi, eventual, să îşi spună părerea despre acest mijloc de transport în comun pot să urce în maşina Solaris Urbino venită direct din Polonia. Viceprimarul Mircea Mălan şi directorul general al OTL, Csuzi Istvan, au fost gazdele conferinţei de presă în care a autobuzul total nepoluant a fost prezentat de Florin Chivu, reprezentant în România al fabricantului polonez. Este vorba despre un proiect pilot al Solaris, maşina urmând să se afle în România timp de 9 luni de zile. Va fi o adevărată caravană de promovare a mărcii, dar poate mai mult a conceptului de autobuz electric. În timp ce vicele Mălan a subliniat că Municipalitatea orădeană e preocupată în permanenţă de îmbunătăţirea calităţii mijloacelor de transport în comun – incluzând aici şi grija pentru limitarea la maximum posibil a poluării aerului – şeful OTL s-a axat pe a transmite „orarul” maşinii poloneze.
Luni, maşina e repartizată (de la ora 13) să circule pe traseul liniei 17, traseu care va fi repetat şi marţi. În 8 martie (miercuri), Solarisul electric îi va transporta pe călătorii care merg pe raza liniei 14, iar joi (9 martie) maşina nepoluantă se va plimba pe traseul liniei 10. Vineri, orădenii care merg în zona de acţiune a liniei 12, iar în ultima zi de prezenţă la Oradea, autobuzul electric va putea fi utilizat gratuit pe linia 19. Călătorii vor avea la bord şi un angajat al firmei Solaris, de la care vor putea afla date concrete despre autovehicul. De asemenea, pe pagina web a OTL există un loc în care cetăţenii pot scrie opinii despre experienţa pe care au avut-o întrebuinţând maşina electrică.
Reprezentantul fabricantului, Florin Chivu, a făcut o prezentare tehnică a autobuzelor Solaris. Este de reţinut că ele sunt de trei tipuri în ceea ce priveşte lungimea / capacitatea şi că clienţilor li se fac oferte personalizate în funcţie de localitate, de trasee şi de potenţialul număr de călători care ar urma să fie transportaţi. În conformitate cu toate aceste detalii sunt alese, spre exemplu acumulatorii destinaţi maşinilor electrice. Aceştia pot fi încărcaţi şi rapid, dar şi lent, durata lor de viaţă depinzând (şi) de modul de utilizare / încărcare/ Chivu spune că modelul Urbino este 100% electric, nu doar propulsia fiind asigurată astfel, ci şi partea de încălzire / aer condiţionat. Întrebat despre preţul la care poate ajunge un asemenea autobuz nepoluant, reprezentantul firmei Solaris nu a putut răspunde ceva concret, evidenţiind că totul depinde de caracteristicile maşinilor alese de clienţi. Totuşi, ca marjă, un autobuz polonez de acest tip poate ajunge să coste chiar şi 450.000 de euro.
Directorul OTL a încercat să fie ceva mai concret şi mai explicit. În general, spune Csuzi Istvan, un autobuz electric (în funcţie şi de marcă) costă între 350.000 de euro şi 700.000 de euro. Adică, în actualele condiţii financiare ale Municipiului Oradea, e ceva de neatins. Mai puţin dacă vor fi identificate surse de finanţare externă pentru achiziţionarea de asemenea autovehicule electrice. „Investiţia e mare la început. Acumulatorii costă mult, dar e şi o mult mai bună rentabilitate. Acum, a avea autobuze electrice pare mai mult un moft, dar va fi necesară schimbarea parcului auto”, a declarat Csuzi. În completarea managerului OTL, Florin Chivu de la Solaris a mai precizat că ideea de început pentru realizarea de autobuze electrice a fost că este necesară înlocuirea mijloacelor de transport poluante care circulă în centrele oraşelor mari, raţiunile de curăţenie a aerului fiind evidente.
nov. 02, 2024 0
oct. 30, 2024 0
oct. 14, 2024 0
oct. 11, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0