Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 11, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2132 vizualizari
Înnebuniți de apropierea deadline-ului privind depunerea listelor pentru alegerile parlamentare, liberalii au ajuns să se războiască în public și să își spele rufele politice la televizor. După ce și-a dat demisia din funcția de președinte al Organizației de Femei a PNL la nivel național, bihoreanca Lucia Varga și-a continuat războiul semi-personal cu liderul filialei județene din care face parte, secretarul general și primarul Ilie Bolojan. Primită cu brațele deschise la Antena 3, post care profită de orice ocazie pentru a se lega de noul PNL, deputata Varga și-a expus din nou oful în direct, luni seară, în emisiunea moderată de Mihai Gâdea. Potrivit fostei șefe a femeilor din PNL, situația pe care o semnalează – lipsa democrației în privința alcătuirii listelor pentru scrutinul din decembrie – ar fi un fenomen prezent în mai multe județe.
Fostul ministru delegat nu s-a sfiit să sublinieze că la fel s-a întâmplat și în Bihor, acolo unde filiala e condusă cu mână de fier de Bolojan, cel care e și secretarul general la nivel național al PNL. „Ne-am înscris (pentru candidatură) 11 colegi liberali care îndeplineam condițiile de integritate, de tot ce trebuie și care trebuia să avem susținerea a două zone (din județ). Ne-am căutat susținerea, ne-am dus în Biroul Politic Județean (BPJ), iar acolo domnul Bolojan, din cei 11 a ales 5 membri; a întocmit o listă cu 5 liberali și a supus la vot Biroului Județean – pe care, cu o săptămână înainte, l-a propus și l-a aprobat tot el, pentru că această conducere este lipsită de legitimitate -”, a relatat Lucia Varga. Deputatul încă în funcție a precizat că demersul ei (de a demisiona și de a face publică starea de fapt din partid) este nu doar pentru ea, ci și „pentru ceilalți colegi care nu au mai ajuns nici măcar să fim evaluați de propria organizație”. Concret, șefa demisionară a Organizației de Femei spune că, în cazul ei, poate că nu se situa pe o poziție eligibilă pe lista de după dorita evaluare internă, dar chiar și așa putea să tragă pentru partid în campanie. Lucru pe care, indiferent că e sau nu printre candidați ar putea, de altfel, să îl facă. „Mi s-a refuzat acest drept (de a fi evaluat de organizația județeană)”, a spus Varga recunoscând că a auzit de astfel de practici „nedemocratice” și din alte părți ale țării, dar nu a dat crezare reclamanților decât din momentul în care i s-a întâmplat chiar ei. La întrebarea moderatorului de la Antena 3, bihoreanca a spus răspicat că există dictatură în PNL. „Cred că semnalul meu va fi luat în seamă de dna președinte Alina Gorghiu și am speranța că săptămâna viitoare se va relua procesul de desemnare a candidaților în fiecare filială care nu a respectat minimele criterii de democrație…”, a declarat Lucia Varga.
Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan a acceptat să intre în direct pentru a răspunde acuzelor cum că ar fi un dictator. Primarul de Oradea a dat niște explicații privind procedurile, menționând că urmează ca listele să fie definitivate săptămâna viitoare. „Și la Bihor, cei care au dorit să candideze și-au depus o declarație în acest sens și erau două variante de lucru: să supunem la vot fiecare dintre aceste candidaturi individual sau, la propunerea președintelui (n.b.: a șefului de filială), să propunem o echipă de parlamentari în această etapă. Cu votul majorității covârșitoare a celor prezenți, s-a mers pe varianta de a se face un vot secret pe o echipă propusă de președinte (n.b.: adică de Bolojan), iar dacă această echipă nu ia voturile (necesare) să se treacă la votul individual. Ideea de propunere a unei echipe era să acopere toate zonele din județ. Am propus o echipă în această etapă preliminară, care nu acoperă toate locurile eligibile…Lista pe care am propus-o pentru această primă etapă, pentru că nu s-a definitivat lista la Bihor, a primit (la vot secret) 26 de voturi ‘pentru’ și 3 ‘împotrivă’. Urmează a doua etapă de desemnare în așa fel încât să stabilim care din această echipă de parlamentari va fi la Camera Deputaților, care va fi la Senat și să completăm și pe al 6-lea loc eligibil. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat până în momentul de față și a apărut această stare de tensiune”, a relatat secretarul general al PNL. Bolojan pune tot acest scandal pe seama faptului că în fiecare filială există mai mulți doritori decât locuri eligibile.
Deloc mulțumită de povestirea șefului ei din PNL Bihor, Lucia Varga a precizat că „nu au avut dreptul de a fi evaluați” toți cei 11 liberali care s-au înscris pentru a candida. „Dumneavoastră ați făcut o listă de 5 oameni, ați schimbat regulile în timpul jocului, nu ne-ați acordat egalitate de șanse, iar demersul meu de astăzi este acela de a asigura egalitate de șanse pentru toți cei 11 care s-au înscris în competiție, să avem șansa de a fi evaluați”, a continuat deputatul bihorean. Varga i-a cerut live lui Bolojan să nu mai fie despotic. „Am speranța, în ceasul al 12-lea, că o să se întâmple: să asigurați democrație în partid și să reluați votul la Bihor și la toate organizațiile unde sunt contestații!”, a spus parlamentarul PNL.
În mod clar, nici lui Ilie Bolojan nu i-a convenit ce a auzit în direct la televizor. Solicitat să mai aibă o reacție la cele spuse de subalterna lui din PNL, secretarul general al partidului a reamintit doar că a fost vorba despre un vot secret și că, dacă acei colegi „care nu au fost propuși în echipă ar fi avut susținători, în mod cert nu ar fi trecut această echipă; a fost anunțat înainte de vot că, dacă nu trece, se va supune la vot fiecare candidat în mod individual”. Liderul PNL Bihor nu a vrut să spună numele celor 5 pe care i-a propus ca echipă pentru această fază a desemnării candidaților din județul nostru, rezumându-se la ideea că lista nu e definitivată. Urmează ca finalizarea procesului să aibă loc săptămâna viitoare, iar anunțarea candidaților PNL din fiecare județ se va consuma după validarea listelor în Biroul Politic Național.
Ilie Bolojan nu a mai intervenit în emisiunea lui Mihai Gâdea, dar Lucia Varga a continuat să spună că speră la „democratizarea partidului”, respectiv la faptul că meritocrația și egalitatea de șanse vor sta la baza desemnării candidaților. Deputatul a ținut să tragă de urechi actuala conducere a PNL (Bihor) relatând că, în 2004, când s-a înscris în partid (n.b.: pe vremea când șeful filialei era Cornel Popa), era o adevărată democrație și că se lucra „de la bază la vârf”. Varga a explicat că, atunci, persoanele trimise să convingă oamenii să voteze PNL (consilieri locali, primari, consilieri județeni) erau cei care decideau pentru cine anume fac acest lucru. Adică cine să candideze la Parlament. „Atunci, dacă erai un om apreciat te regăseai pe listă și, în funcție de preferințele colegilor erai sau nu pe loc eligibil”, a mai spus Lucia Varga arătându-se convinsă că președintele Alina Gorghiu nu știe exact ce se întâmplă în teritoriu, respectiv că lidera PNL i-a crezut pe cuvânt pe șefii de filială.
Fostul ministru delegat a precizat că va face campanie pentru PNL indiferent că va candida sau nu, dar că se așteaptă ca în această formațiune politică să ai voie să îți exprimi punctul de vedere. „Vreau să mi se dea voie să vorbesc. Am fost un om incomod. Demersurile mele nu sunt numai de acum pentru democratizare, pentru meritocrație, pentru deschiderea partidului”, a conchis Lucia Varga. În urmă cu câteva luni, colegul ei bihorean, senatorul Cristian Bodea a fost exclus din PNL pentru că a fost prea vorbăreț și a îndrăznit să critice public ceea ce se întâmpla în partid după fuziunea cu PDL.
NOUL COVER JESSIE BANES !!!
PENTRU MAI MULTE CLIPURI ABONATI-VA LA CANALUL DE YOUTUBE!
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
aug. 22, 2024 0
iul. 19, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0