Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
iul. 10, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 2952 vizualizari
De pe la sfârșitul acestei luni, ISU „Crișana” va putea să se folosească și de cel mai nou membru al parcului auto ai inspectoratului. Este vorba despre o a treia autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, care va activa pe lângă Detașamentul 1 de Pompieri Oradea și care a fost achiziționată prin proiectul de dotare finanțat din fonduri europene nerambursabile. Vineri, 10 iulie, în prezența vicepreședintelui Ionel Avrigeanu de la Consiliului Județean (CJ) Bihor – instituție care a contribuit și financiar la proiect – și a lui Dan Poinar (consilier în cadrul Departamentului de Dezvoltare Regională al CJ), șeful ISU, generalul de brigadă Ioan Baș a prezentat noua achiziție. Aceasta a fost posibilă în etapa a treia a marelui proiect de îmbunătățire a dotării cu echipamente a inspectoratelor pentru situații de urgență din județene din nord-vestul României.
Mașina MAN în valoare de aproximativ 420.000 de euro a fost construită în Polonia, țară din cară vor și veni specialiști pentru a instrui oamenii de la ISU „Crișana” care vor lucra cu autospeciala dotată cu motor Euro 6 (deci cu poluare extrem de mică). Potrivit gen. Baș, noua mașină a pompierilor orădeni se va putea deplasa cu maximum 100 km/h, ea are o greutate maximă autorizată de 18 tone, e lungă de 9 metri și lată de aproape 3 metri. „Ca instalație specială, (autospeciala) are un turn rotitor cu o nacelă în vârf, cu posibilități de lucru de refulare a apei și spumei la o înălțime de până la aproape 34 de metri”, spune șeful ISU „Crișana”, menționând că se va putea interveni la imobilele înalte din Oradea și din zona de competență a Detașamentului 1.
Noua autospecială vine cu multiple posibilități de lucru: „turela” se poate roti la 360 de grade, se poate lucra în plan vertical și în plan orizontal „la minus câteva grade” cu o lungime maximă de 22 metri (orizontal), explică Ioan Baș. „Vom avea posibilitatea să intervenim foarte rapid la cazuri la înălțime, la locuințe, în blocuri de locuințe, în alte edificii care au regim de înălțime accentuat și vom putea să facem și salvări foarte operativ de la aceste înălțimi”, a mai declarat șeful ISU „Crișana”. Pompierii care vor lucra cu noua autospecială vor putea „arunca” jetul de apă la o distanță de maximum 30 de metri, iar mașina mai are un tambur cu furtun mobil, util în momentul unor intervenții în spații incendiate la înălțime. Echipajul care va gestiona noua autospecială va fi format din 3 persoane, inclusiv conducătorul auto.
Pompierii desemnați să opereze noua achiziție vor fi supuși unei instrucții de specialitate și vor trebui să fie acreditați pentru activitatea cu pricina. Pregătirea echipajului va avea loc în Oradea, în zone cu clădiri înalte. În opinia generalului Baș, cea mai bună pregătire este cea „pe viu”, astfel încât pompierii să deprindă comenzile în situații quasi reale și să intervină apoi în misiuni în condiții de maximă siguranță. Prin intrarea în activitate a noii mașini, timpul mediu de răspuns al unităților mobile de intervenție la locul accidentelor, dezastrelor sau altor evenimente se reduce cu aproximativ 12 minute în zonele rurale și cu 8 minute în zonele urbane.
În total, în etapa a III-a a proiectului de dotare finanțat prin Programul Operațional Regional, la cele 6 inspectorate județene au ajuns tot atâtea autospeciale de intervenție și salvare de la înălțime. Valoarea totală a achiziției actuale este de 9.243.000 lei (+ TVA).
feb. 28, 2025 0
feb. 10, 2025 0
feb. 06, 2025 0
ian. 20, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0