Actualizat mai 18th, 2025 8:03 PM
apr. 26, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Politică 3 2043 vizualizari
A început nebunia premergătoare alegerilor locale, deși încă nu suntem în perioadă efectivă de campanie electorală. Joi, 26 aprilie, președintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa a înregistrat o sesizare la Instituția Prefectului Județului Bihor, prin care îi solicită prefectului Gavrilă Ghilea atenție maximă în privința lui Radu Țîrle, încă membru al PNL. De fapt, după cum a precizat senatorul Popa, se dorește prevenirea unei situații de „conflict cu legea” în care s-ar afla Țîrle dacă și-ar depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean din partea PDL Bihor, fără să-și dea în prealabil demisia din PNL. Liderul liberal spune că partidul său a așteptat demisia de onoare a lui Radu Țîrle încă din momentul în care acesta a apărut în fața opiniei publice anunțând că nu se mai regăsește în PNL și că va candida din partea democrat-liberalilor. După cum se știe, dacă Țîrle ar fi demisionat din PNL, conform legii, el și-ar fi pierdut automat funcția. Motiv pentru care însuși cel în cauză declara la sfârșitul anului trecut că nu va face pasul decât în prag de alegeri. Azi, la sediul PNL Bihor, alături de co-președintele USL, senatorul Ioan Mang și de președintele PNL Oradea, Ilie Bolojan, Popa a declarat că PNL nu a vrut să-l introducă în legalitate pe Radu Țîrle dându-l afară din partid (în acest caz respectivul putând să rămână președinte de județ), dar că fostul eurodeputat ar fi trebuit să facă deja „gestul de moralitate și normalitate”, atâta timp cât este clar de luni de zile că a trecut la adversari.
Ilie Bolojan, mai ales în calitate de fost prefect al județului Bihor (deci om care cunoaște bine legile și atribuțiile pe care reprezentantul Guvernului în teritoriu le are), a declarat că USL s-a gândit să facă sesizarea depusă azi pentru a fi sigură că posibilitatea unei ilegalități în privința lui Radu Țîrle va ajunge în timp util la urechile conducerii Prefecturii, garant al aplicării legilor. „S-ar putea să constatăm că de la secretariatul Consiliului Județean, care este la parter, să se audă foarte târziu ecoul depunerii candidaturii domnului Țîrle”, a precizat cu ironie Bolojan. Acesta mai spune că, pentru a nu mai lungi „în mod incorect și ilegal o stare de incompatibilitate, facem preventiv această sesizare cunoscând afinitățile dintre domnul prefect Ghilea și PDL. El (Ghilea) fiind astăzi, sigur, independent PDL”. Fostul prefect de Bihor a declarat că Instituția Prefectului poate rezolva problema, fie prin autosesizarea prefectului, „ceea ce nu ne îndoim că se va întâmpla cu celeritate”, fie prin sesizarea de către secretarul CJ. „Conform legii 340 din 2004, prefectul este obligat să ia act prin emiterea unui Ordin de încetarea calității de președinte al CJ de către Radu Țîrle”, a explicat Ilie Bolojan adăugând că, în această situație, plenul legislativului județean va desemna pe unul dintre cei doi vicepreședinți care să gestioneze instituția până la alegeri. Schimbarea din funcție a lui Țîrle este cu atât mai necesară, consideră liderul PNL Oradea, cu cât președintele în funcție al CJ este „ocupat cu campania și cu reflecții despre încălzirea în Municipiul Oradea, dezvoltarea Municipiului, de care a auzit după 3 ani și 11 luni. E foarte important acest lucru, dar nu va ține de cald!”. În opinia lui Ilie Bolojan, demisia cu acte din PNL ar fi o chestiune de „corectitudine politică” pentru Radu Țîrle, care este pus în antiteză cu Sorin Frunzăverde, trecut recent din PDL în PNL. Acesta, a precizat șeful PNL Oradea, „cu toate criticile care i s-au adus, și-a dat a doua zi demisia din funcția de președinte (n.b.: al Consiliului Județean Caraș-Severin), pentru că toată lumea s-a autosesizat cât de imorală era această situație”. Având în vedere starea de fapt în care se găsește azi președintele CJ Bihor, Bolojan îl cataloghează pe acesta drept „transfug în țara nimănui”, Țîrle nefiind practic membru PDL.
De fapt, USL Bihor vrea să sublinieze că, în momentul în care Radu Țîrle își depune candidatura fără să demisioneze în prealabil din PNL, există două variante pentru care Prefectura ar trebui să se sesizeze: politicianul, fie nu este membru PDL, deci candidatura lui este ilegală (căci USL îl susține pe senatorul Cornel Popa pentru funcția de președinte al CJ Bihor), deci trebuie respinsă, fie Țîrle nu mai este președinte al forului județean. Potrivit lui Ilie Bolojan, din momentul în care semnează „niște liste, noi îl informăm pe domnul Țîrle că a semnat adeziunea la PDL și poate această depunere de candidatură va fi însoțită și de o demisie din funcția de președinte al CJ”. Dar liberalii se așteaptă și la tragere de timp „specifică PDL”, însă atrag atenția că legea este aceeași pe tot teritoriul țării. Prin urmare, după cum a menționat Bolojan, dacă în alte județe, trecerea unor primari la alt partid s-a lăsat cu emiterea de Ordine de prefect (pedeliști) privind comstatarea situației (și pierderea mandatelor respective de edil), și prefectul Gavrilă Ghilea ar trebui să respecte legea „fără niciun fel de amânări”.
Prezent și el la sediul liberalilor, senatorul Ioan Mang (președinte al PSD Bihor), a declarat că deși totul pare o problemă internă a PNL, este vorba de un subiect care preocupă întreaga alianță locală social-liberală. Mang spune că USL dorește să readucă repsectul legii în procesul administrativ și că sesizarea depusă de PNL este una pentru ca „prefectul să nu spună că a uitat” de cazul Radu Țîrle, în caz că cele prezentate mai sus se vor întâmpla. „Nu ne temem că USL nu va câștiga Consiliul Județean”, a declarat liderul PSD Bihor. Senatorul Mang spune că este inacceptabil ca legea să fie aplicată doar atunci când convine, iar „când nu ne convine n-o mai aplicăm”. Parlamentarul social-democrat a mai adăugat că prefectul Ghilea va trebui să aplice legea „imediat ce se înregistrează cererea de candidatură a domnului Radu Țîrle”, exact așa cum de la șeful Instituției Prefectului se așteaptă să procedeze la fel și în cazul „unui primar PSD – până astăzi – pe listele PDL”. Mang nu a dorit să spună concret la cine anume se referă, dar se presupune că este vorba despre Dumitru Barnău, edilul-șef al comunei Cefa, despre care se vorbește că ar urma să candideze în culori democrat-liberale.
ian. 22, 2025 0
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
mai 18, 2025 0
mai 17, 2025 0
mai 17, 2025 0
mai 17, 2025 0