Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
iun. 18, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Politică 1 1133 vizualizari
Dacă politicienii importanți de prin partea locului nu se înghesuie să răspundă la telefon în această perioadă, asta se întâmplă din două motive: campania electorală s-a încheiat și situația câștigătorilor este de așa natură încât trebuie ca 3 partide să găsească o explicație serioasă și digerabilă pentru votanți cu privire la configurația noii Puteri. Cel puțin a celei care vizează conducerea Consiliului Județean. Deoarece niciunul dintre liderii filialelor de partid implicate nu a putut fi contactat, probabil rațiuni de negocieri la sânge, bihorstiri.ro va expune pentru cititorii/alegătorii interesați de mersul lucrurilor situația vehiculată anonim (vorba lui Caragiale) în sânul USL Bihor, câștigător detașat al localelor din 10 iunie.
Am câștigat majoritatea. Îi luăm și pe unguri?
Majoritară fără drept de apel la județ și la municipiul reședință de județ, social-liberalii se află într-o situație mai mult decât jenantă. La final de campanie, primarul Ilie Bolojan declara răspicat nu va mai ține cont de UDMR dacă USL ia peste 50% din sufragii. Și a luat. După anunțarea datelor finale, senatorul Cornel Popa, co-președinte USL Bihor, și președinte ales al Consiliului Județean, a precizat la TVS că nu îi va coopta pe maghiari la conducere. Asta în ciuda atenționărilor venite din partea UDMR Bihor, care reaminteau de protocolul semnat în februarie 2011, act care garanta vicepreședinte și viceprimar pentru UDMR (la județ și la Primăria Oradea). De câteva zile, însă, tăcere deplină la câștigătorul detașat al competiției electorale de acum 8 zile. Zvonuri cum că diverși emisari din partea UDMR ar fi făcut drumuri de București pentru a încerca o înduplecare a useliștilor locali prin conducerea centrală au tot existat.
Cine face jocurile?
Și totuși, se pare că principalul păpușar în chestiunea asta e președintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang. Simțind că, fără să miște ceva important, ar putea ieși mai repede decât și-ar fi dorit din viața politică (în special din cauza imaginii sale strivite de scandalul plagiatului, legat de care în continuare nu a ieșit în public cu dovezi clare care să îl albească), ministrul demisionar al Educației se folosește de premierul Victor Ponta. Mang a fost un susținător al lui Ponta pentru șefia PSD (așa cum l-a susținut, pe vremuri, și pe Mircea Geoană…), iar la lansarea oficială din acest an a candidaturilor USL, liderul de la Bihor a declarat: „Victor Ponta, premier, va fi prietenul și colegul nostru; ne va ajuta să punem în aplicare toate proiectele. Atunci când va fi nevoie, vom putea apela la Guvernul USL condus de Victor Ponta” (link). Toate bune și frumoase. Doar că la momentul acestei declarații, nici măcar vorbitorul nu credea că lucrurile vor lua o întorsătură atât de întortocheată.
Crin ur, Ponta ur, baj lesz!
Se spune că Ponta are nevoie și de voturile din Parlament ale UDMR pentru ca Guvernul USL să poată face ceea ce vrea. Doar că nu se dorește recunoașterea la nivel general a unei susțineri din partea maghiarimii (n.b.: adică oglinda situației din ultima parte a Guvernului Tăriceanu, când PSD a susținut în Parlament executivul liberalo-udemerist). Prin urmare, și la inițiativa președintelui Ioan Mang de la PSD Bihor, cică s-ar fi dat dezlegare la alianța USL-UDMR. Ceea ce ar conveni șefului social-democrat, care, potrivit unor surse care au fost prezente la eveniment, l-a și invitat pe Kiss Alexandru (președinte al UDMR Bihor și potențial vicepreședinte la CJ) la o ședință a PSD. Întrunirea a avut loc vineri, iar prezența lui Kiss a fost una prin care udemeristul i-ar fi convins pe pesediști că e mai bine (și) pentru toți dacă UDMR va avea un post de vicepreședinte.
Calcule
În același timp, o asemenea înțelegere, oarecum de sabotaj intern la adresa USL Bihor, e un fel de cuțit la gâtul liberalilor. Aceștia nu au decât 10 voturi în plenul CJ, iar 8 de la PSD și celelalte „mâini” de la UDMR, PDL și PPDD (n.b.: au fost discuții între Mang și Ioan Lascău la evenimentul de preluare a mandatelor, desigur despre Campionatul European de fotbal) ar putea încurca socotelile PNL și ale lui Cornel Popa. La toate aceste zvonuri se mai adaugă și „raportările” cum că în cursul săptămânii trecute, Kelemen Hunor (președinte UDMR) și Biro Rozalia (șefa Consiliului Reprezentanților Unionali ai UDMR, încă viceprimar de Oradea) s-ar fi afișat la însuși Crin Antonescu pentru a pune piciorul în prag. Inclusiv în privința susținerii USL în legislativul național de către senatorii și deputații UDMR. De asemenea, însoțită de Mang, Biro ar fi dat „Bună ziua!” și pe la Victor Ponta care ar fi decretat ulterior că Bihorul nu va pupa prea mulți bani dacă USL nu va coopta UDMR la conducerea județului. Șah la USL din partea primului ministru și a UDMR. Din informațiile bihorstiri.ro rezultă că, totuși, PNL e mai tare pe poziție, liderul național dând voie la decizie locală în acest sens. Iar conducerea liberală de la Bihor ar fi decis să nu ia în considerare amenințările premierului pesedist Ponta și că filiala rămâne fidelă promisiunilor de campanie: fără UDMR la guvernare dacă există majoritate USL. Iar majoritatea există.
Cum va fi: the easy way sau the hard way?
Conform legii, constituirea noilor consilii județene și locale trebuie să aibă loc în termen de 20 de zile de la finalizarea alegerilor. Teoretic, la ședința de constituire se merge cu deciziile luate și cu înțelegerile bine stabilite. În caz contrar, numirea vicepreședinților Consiliului Județean Bihor (și poate și a viceprimarilor Municipiului Oradea) s-ar putea transforma într-un scandal care, deși ar fi savuros pentru presă, nu ar fi de dorit. Ar fi un semnal de slăbiciune în rândul celor care își propun să readucă normalitatea politică în România.
[nggallery id=1018]
ian. 22, 2025 0
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0