Actualizat ianuarie 21st, 2025 10:46 PM
ian. 21, 2025 Adrian Popa Actualitate, Învăţământ 0 76 vizualizari
Absolvenți, studenți, doctoranzi, profesori și reprezentanți ai conducerii universității au sărbătorit împreună, marți – 21 ianuarie 2025, împlinirea a 15 ani de cercetare doctorală în sociologie la Oradea. A fost, după cum spunea prof. univ. dr. habil. Adrian Hatos, directorul Școlii Doctorale de Sociologie și amfitrionul evenimentului: „o sărbătoare a recunoștinței față de toți aceia care au pus umărul la existența acestui domeniu de doctorat”.
După ce a punctat că, în 2025, învățământul academic orădean împlinește 245 de ani, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a remarcat dinamica extraordinară a școlii sociologice orădene. „Înființată după 1990, sociologia orădeană avea deja în 2009 domeniul doctoral acreditat. Aceasta este o performanță extraordinară, un exemplu pe care mi-aș dori să-l urmeze și celelalte domenii”, a spus rectorul Universității din Oradea. Prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a ținut să o felicite personal pe prof. univ. dr. habil. Floare Chipea, fost decan al Facultății de Științe Socio-Umane, cea căreia i se datorează înființarea Școlii Doctorale de Sociologie. „Felicitări, doamnă decan Chipea, în primul rând! Și felicitări tuturor colegilor care au scris istorie la Universitatea din Oradea. Să ducem mai departe valorile în care ați crezut!”, a spus rectorul.
Directorul Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat (CSUD) al Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Radu-Cătălin Țarcă a punctat cele trei perioade importante ale Școlii Doctorale de Sociologie orădene: înființarea, consolidarea și „etapa de confirmare, maturitate a școlii doctorale”. Directorul CSUD a mai remarcat că, încă din perioada ei de consolidare, Școala Doctorală de Sociologie „a știut să își diversifice aria de cercetare, din punctul de vedere al abordării și al problematicilor, obținând vizibilitate la nivel național și internațional”.
Vorbind în calitate de reprezentant al Senatului Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Cristian Grava, vicepreședinte al acestui for, a remarcat faptul că, deși foarte tânără, Școala Doctorală de Sociologie a adunat, la aniversarea ei, trei generații de cercetători. „Fondatorii, a doua generație, care este în culmea puterii de muncă, și generația tânără de doctoranzi. Prin dumneavoastră domeniul de doctorat Sociologie își atinge pe deplin obiectivele”, a concluzionat vicepreședintele Senatului Universității din Oradea.
Conf. univ. dr. Dragoș Dărăbăneanu s-a adresat celor prezenți în calitatea sa de prodecan al Facultății de Științe Socio-Umane. După ce a adus un elogiu „laudei domoale, un semn de sănătate instituțională și socială, în general”, prodecanul a subliniat că Școala Doctorală de Sociologie „aduce un plus în contextul contabilizării indicatorilor de performanță ai Universității din Oradea”.
Prof. univ. dr. habil. Adrian Hatos a prezentat audienței o istorie a Școlii Doctorale de Sociologie de la Universitatea din Oradea. În cifre aceasta înseamnă: al zecelea domeniu doctoral la Universitatea din Oradea, 141 de doctoranzi înscriși, 55 de absolvenți, 10 coordonatori de doctorat, zero teze respinse de CNATDCU și cea de a cincea școală doctorală, pe domenii, la nivel național, conform unei evaluări făcută, în anul 2016, de platforma „România curată”. Directorul Școlii Doctorale de Sociologie a precizat că, în viziunea sa, aceasta trebuie să aibă trei „ambiții”: creșterea numărului coordonatorilor de doctorat, mai multe proiecte de cercetare, creșterea implicării în societate și a vizibilității.
La rugămintea directorului Școlii Doctorale de Sociologie, a vorbit și prof. univ. dr. habil. Floare Chipea. Ea a oferit celor prezenți un rar exemplu de modestie. „Nu noi am fost întemeietorii sociologiei orădene. Adevăratul întemeietor a fost Teodor Maghiar care, cu obstinație chiar, a construit, în zona de vest a țării, o universitate puternică”, a spus prof. univ. dr. habil. Floare Chipea. Evocând anii de început, fostul decan al Facultății de Științe Socio-Umane i-a amintit și pe profesorii: Gheorghe Șișeștean, Lia Pop, Ioan Horga, Cristian Miheș sau Șerban Olah. „Pornind de la calitatea conducătorilor de doctorat, de la modul în care este privită și evaluată în acest moment sociologia orădeană, am certitudinea că Școala Doctorală de Sociologie va face încă istorie în cercetare”, a mai declarat prof. univ. dr. habil. Floare Chipea.
Fostul decan și ceilalți vorbitori au primit, din partea conducerii Școlii Doctorale de Sociologie a Universității din Oradea, câte o plachetă omagială. Din seria evenimentelor aniversare a făcut parte și momentul lansării volumului „Tradiție și inovație – 15 ani de cercetare doctorală în sociologie la Oradea”.
ian. 20, 2025 0
ian. 14, 2025 0
dec. 23, 2024 0
dec. 19, 2024 0
ian. 21, 2025 0
ian. 21, 2025 0
ian. 21, 2025 0
ian. 21, 2025 0