Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
aug. 31, 2022 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1342 vizualizari
Consiliul Județean Bihor a găzduit astăzi, 30 august, o conferință organizată de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) pe tema: „Unități de Achiziții Publice Centralizate la nivel local: soluția pentru o mai multă eficiență în achizițiile publice”.
La sediul Consiliului Județean Bihor au fost prezenți Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, Iuliana Feclistov, președinte ANAP, Liana Manea, director în cadrul ANAP, Cristina Martin, expert Banca Europeană de Investiții (BEI), Dana Mitea, reprezentant al BBG Austria (Bundesbeschaffung GmbH), Dan Muscalu, consultant al consorțiului condus de Ernst & Young și specialiștii în achiziții publice ai Consiliului Județean Bihor. Celor din sală li s-au alăturat online peste 80 de reprezentanți ai unor instituții din Bihor și din alte județe.
Printre temele prezentate au fost cele privind:
ce înseamnă o Unitate de Achiziții Publice Centralizate la nivel local și cum funcționează aceasta;
ce înseamnă achizițiile publice centralizate;
beneficiile/avantajele și impactul achizițiilor centralizate;
instrumente de colectare a necesităților autorităților locale și de cercetare a pieței;
exemple de bune practici și de organizare a UCA locale la nivel European.
O Unitate de Achiziții Publice Centralizate (UCA) reprezintă o organizație permanentă care acționează ca autoritate contractantă și îndeplinește pe lanțul de aprovizionare al autorităților contractante beneficiare fie rolul de “angrosist” (cumpără, depozitează și revinde către alte autorități contractante), fie rolul de “intermediar” (lansează sisteme dinamice de achiziții sau încheie acorduri-cadru în numele Autorităților Contractante).
Vă reamintim că în Bihor, Consiliul Județean a început anul trecut procedura pentru a înființa o unitate de achiziții publice la nivel local. Unitatea de Achiziții Centralizate (UCA) va derula toate achizițiile pentru Consiliul Județean Bihor și instituțiile din subordine.
În acest sens, în luna decembire 2021 a fost aprobat un protocol de colaborare cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). Pentru înființarea acestor unități la nivel local, ANAP este sprijinită de Banca Europeană de Investiții.
„În urma unor analize pe care le-am făcut atât în cadrul aparatului propriu, cât și la instituțiile subordonate, au reieșit mai multe deficiențe în zona achizițiilor publice. De aceea, înființăm o astfel de Unitate Centralizată de Achiziții, împreună cu ANAP și BEI. Ne propunem ca până la sfârșitul anului să finalizăm procedurile, iar de anul viitor să devină funcțională. În viitor, CJ Bihor ar putea să asigure derularea unor achiziții și pentru alte autorități sau instituții publice, dacă se doresște acest lucru”, a precizat Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.
Produsele care asigură funcționarea zilnică a instituțiilor, cum sunt articolele de hârtie sau de birotică, vor putea fi achiziționate la prețuri mai bune. Un alt avantaj al înființării UCA la nivel local este profesionalizarea personalului responsabil cu achizițiile publice. Obiectivul general este cheltuirea eficientă a banului public.
„„Într-o perioadă relativ scurtă de 2 ani, cu ajutorul BEI, au fost înființate de 3 UCA pilot (UCA Harghita, Sibiu și Timișoara). Deja avem rezultate concrete, s-a acordat asistență tehnică pe zona atribuire și au fost semnate primele acorduri cadru. Ne dorim ca prin înființarea UCA să creăm cumpărători profesioniști care să cumpere centralizat în condiții de economicitate și eficiență. Mă bucur că atât președintele, cât și vicepreședintele CJ Bihor, au înțeles scopul și utilitatea înființării unei UCA și pe această cale le mulțumesc pentru decizia de a se alătura ințiativei noastre”, a adăugat Iuliana Feclistov, președinte ANAP.
În România, ANAP colaborează cu 12 autorități publice locale pentru înființarea acestor UCA, fiind cuprinse în proiectul cu fonduri europene: „Sprijin în implementarea Strategiei Naționale în domeniul Achizițiilor Publice prin consolidarea capacității administrative a Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și a autorităților contractante, cod SIPOCA 625”. Acest proiect are la bază strategia Guvernului cu privire la reformarea sistemului național de achiziții publice.
feb. 15, 2024 0
dec. 22, 2021 Comentariile sunt închise pentru Banul public, cheltuit mai eficicient
iun. 24, 2019 0
mart. 16, 2015 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0